Barion Pixel

Készüljünk a felpörgésre! Biznisz az ingatlanban – 2024. KONFERENCIABESZÁMOLÓ

2024. április 4.
PP_logo.jpgKedvezőek az ingatlanpiac növekedési kilátásai 2024-ben! Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetével, kilátásaival és aktuális témáival foglalkozott mélyrehatóan a BIZNISZ AZ INGATLANBAN - 2024. című PP Konferencia, melyen a számos érdeklődő mellett a THT is képviseltette magát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Székházában. Cikkünkben a konferencia legérdekesebb előadásaiból szemezgetünk.

„A piac felpörgetésének feltételei mind együtt vannak: mérséklődik az infláció, csökkennek a kamatok, elindulnak az EU-s pályázatok és az új CSOK-támogatások is felfelé mozdítják a keresletet, felhajtva az árakat. Az ingatlanok vagyoni értéke ismét növekedni fog, újra sláger lehet az ingatlan, mint befektetés is. Ezekre a változásokra pedig már a befektetők is aktivizálják magukat, nőni fog a beruházási kedv. Készüljünk fel döntéseinkkel időben a kedvező változásokra!" - harangozta be konferenciáját a Piac & Profit üzleti magazin PP KONFERENCIAKÖZPONT Üzleti tudás KKV döntéshozóknak honlapja. A konferencián számos érdekes előadás hangzott el neves előadóktól, a számunkra legérdekesebbekből igyekszünk most a lényeget kiemelni.

A 2024. év hazai gazdasági kilátásai: a kilábalás kérdőjelei
Előadó: Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója

Palocz_Eva.JPGPalócz rávilágított, hogy a magánfogyasztás volt az egyik fő hajtóerő a pandémia utáni időszakban, de hangsúlyozta, hogy ez az erőteljes növekedés nem tartható fenn hosszú távon. A beruházások visszaestek, és bár a nettó export pozitívan járult hozzá a gazdasághoz, ez nem volt elegendő a belföldi kereslet csökkenésének kompenzálására. Az előadó aggodalmát fejezte ki a magyar gazdaságpolitika helyzete miatt, amely szerinte túlzottan a GDP-növekedésre összpontosít, figyelmen kívül hagyva a hosszútávú fenntarthatóságot és a belső piaci dinamizmust. A magyar gazdasági modell túlságosan támaszkodik az állami támogatásokra és kevésbé ösztönzi a magánvállalkozások növekedését és innovációját.

Ingatlanpiaci élénkülés a lakások, családi házak piacán. Mélypontból felfelé, de merre?
Előadó: Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője

Balogh_Laszlo.JPG

Balogh László kiemelte, hogy a piac 2022 második feléig tartó lendülete 2023 harmadik negyedévére meredeken lelassult, amit a használt lakások árának stagnálása és az új lakások árának további növekedése is jelez (az új lakások árának növekedését pedig elsősorban a magas költségek és nem a kereslet-növekedés hajtotta). Rámutatott arra is, hogy a befektetési célú vásárlások aránya jelentősen csökkent, ami a lakáspiaci forgalom visszaesésének egyik fő oka. Balogh elemzése szerint a magas infláció és a hitelkamatok emelkedése jelentősen visszavetette a lakásvásárlási kedvet, aminek eredményeképpen a vevők nagy része eltűnt a piacról. Azonban a hitelkamatok 2024-ben történő csökkenése és az új CSOK Plusz bevezetése újra élénkülést hozhat a piacon. A lakáspiac jövőbeli kilátásait illetően Balogh óvatosságra intett. Bár bizonyos élénkülés tapasztalható, az ingatlanárak jelentős növekedése még várat magára. A befektetők számára az új lakások piaca továbbra is vonzó lehet, különösen a vidéki városokban, ahol jelentős infrastrukturális fejlesztések várhatók.

Ha céged van, ne magánszemélyként vásárolj ingatlant! Óriási adózási különbségek!
Előadó: Papp Tibor, az Írisz Office Zrt. vezérigazgatója

Papp_Tibor.JPG

Papp Tibor kitért az ingatlanberuházásokat megelőző döntések fontosságára, amelyek közé tartozik az ÁFA-kulcsok érvényesítése, az ingatlan típusának és felhasználásának meghatározása, valamint a finanszírozás és a beruházás időtávlatának megtervezése. Az előadás során az adótervezés jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy az adózási szempontok figyelembevétele nélkül történő ingatlanfejlesztés olyan, mintha az építészmérnök bevonása nélkül hoznánk létre egy ingatlant. Az előadó bemutatta az átmeneti szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos feltételek mellett továbbra is az 5%-os ÁFA-kulccsal legyenek értékesíthetőek az új lakóingatlanok. Emellett tárgyalta a fordított ÁFA szabályainak változásait, amelyek érintik az ingatlan létrehozásával, bővítésével, átalakításával vagy megváltoztatásával kapcsolatos építési és szerelési munkákat. A prezentáció során Papp Tibor részletesen kifejtette az ÁFA levonásának lehetőségeit és feltételeit, különös tekintettel arra, hogy milyen esetekben jogosultak a gazdasági társaságok és magánszemélyek az ÁFA levonására. Az előadás kitért arra is, hogy mikor és milyen körülmények között érdemes áfamentesen vagy áfásan értékesíteni egy ingatlant, kiemelve az adóoptimalizálás lehetőségeit.

Az új CSOK előnyeinek használata saját családi cég esetében szja és TB megközelítésben
Előadó: Kovács Bernadett, a HyperCortex Zrt. TB és munkaügyi szakértője

Kovacs_Bernadett.JPG

Az előadás főként a babaváró hitelre, az új CSOK Pluszra, a falusi CSOK-ra, az illetékmentességre és az ÁFA-visszatérítésre összpontosított, kitérve azok részleteire és igénybevételük feltételeire, hiszen ezek jelentősen befolyásolják a magánszemélyek ingatlanbefektetési döntéseit. Ismertette az eladási bevétel, a költségek és az állagmegóvó, értéknövelő ráfordítások számításának módját, valamint a bevétel csökkentésére szolgáló lehetőségeket, mint például a szerzést követő években történő értékesítés adókedvezményét. Az előadás során Kovács Bernadett számos példán keresztül szemléltette, hogyan lehet optimalizálni az ingatlanbefektetéssel és -értékesítéssel kapcsolatos adókötelezettségeket, ezzel is segítve a magánszemélyeket a pénzügyileg tudatos döntések meghozatalában.

Irodabérleti trendek. Mi lesz 2024 slágere? Ipari ingatlanok, raktárak, gyárépületek, ipari parkok, bolthelyiségek, vendéglők, szállodák?
Előadó: Kalaus Valter, a Newmark VLK Hungary ügyvezető igazgatója

Kalausz_Valter.JPG

Az irodapiac tekintetében Valter kiemelte, hogy a budapesti piac dominanciája mellett regionális fejlődés is megfigyelhető. Az üresedési ráta növekedésével és a fejlesztések csökkenésével szemben az ESG (Environmental, Social and Governance) szempontok előtérbe kerülése és a zöld irodák iránti növekvő igény jellemzi a piacot. Az irodapiaci trendek között szerepel a bérlők óvatossága és a hibrid munkavégzés térnyerése is. A logisztikai és ipari ingatlanok területén a COVID-19 világjárvány idején tapasztalt növekedés után egy stabilizálódó piaci környezet figyelhető meg, bár a vidéki területeken továbbra is jelentős a fejlődési potenciál. Kiemelte, hogy az ESG szempontok itt is egyre nagyobb szerepet kapnak a fejlesztésekben. A kiskereskedelmi szektorban a COVID-19 hatására bekövetkezett visszaesés után lassú helyreállás figyelhető meg, a bevásárlóközpontok látogatottságának növekedésével. Emellett a bevásárlóutcák és -központok újrapozicionálása is fontos szerepet játszik a kiskereskedelmi piac élénkülésében. A szállodaipar tekintetében Valter kiemelte a szektor gyors helyreállását a pandémiát követően, a turizmus fokozatos növekedésével és új fejlesztésekkel.

Értékbecslés - 2024. Mi emeli a négyzetméterárakat és az ingatlanok értékét?
Előadó: Böröcz Ferenc, a Ferinno Kft. ingatlan értékbecslője

Borocz_Ferenc.JPG

Böröcz Ferenc előadásában kifejtette, hogy az ingatlanok piaci értéke az eladók és vevők közötti tranzakciók eredményeként alakul ki, és hogy ez az érték számos tényezőtől függ, mint például az ingatlan típusától, elhelyezkedésétől, és azon képességétől, hogy milyen hozamot képes termelni. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy különös figyelmet érdemelnek a jogi buktatók, például a társasházi alapító okiratok vagy a bányajogok, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják az ingatlan piaci értékét. A politikai és gazdasági tényezők, mint például a pályázati rendszerek, az adórendszer, vagy a külföldi vállalkozások támogatása szintén fontos szerepet játszanak az ingatlanok piaci értékének alakulásában. Az energetikai rendszer támogatottsága vagy a környezeti változások is befolyásolhatják az ingatlanok értékét. Tehát nemcsak a műszaki állapotukat kell figyelembe venni, hanem számos más tényezőt is, amelyek befolyásolhatják az ingatlanok piaci értékét.

Már betetted cégcsoportba az ingatlanvagyonodat? Védd meg a kiszámíthatatlanságtól!
Előadó: Dr. Dankó Tamás, ügyvéd és adószakértő, a Csővári Ügyvédi Iroda munkatársa

Dr._Danko_Tamas.JPG

Dr. Dankó Tamás előadása két fő témára összpontosított: a korlátolt felelősséggel járó vállalkozási formák jelentőségére és a cégcsoportokon belüli ingatlankezelésre. Hangsúlyozta, hogy a korlátolt felelősségű társaságokban a vállalkozások kockázatai miatt fontos, hogy a vállalati vagyon és a tulajdonos magánvagyona elkülönüljön. Az előadó bemutatta a cégcsoport-átalakítás két alappillérét: a holding cégeket és az eszközkezelő vagy ingatlankezelő cégeket. Ezek a struktúrák lehetővé teszik, hogy az operatív tevékenységeket végző cégek vagyonát, különösen az ingatlanokat, biztonságosan kezeljék, miközben a tulajdonosok adóterheit minimalizálják. Az eszközkezelő cégek különösen hasznosak lehetnek, amikor az ingatlanokat bérbe adják a cégcsoporton belül, így megőrizve a vagyon értékét, miközben a kockázatokat csökkentik. Az előadás során érintette az ingatlankezelés különböző buktatóit is, például a banki korlátozásokat, pályázati előírásokat és a termőfölddel kapcsolatos szigorú szabályokat. Ezek a korlátozások jelentősen befolyásolhatják az ingatlanok cégcsoporton belüli mozgatásának lehetőségeit és módjait.

Szakmai tanácsok a 2024-ben ingatlanpiacra lépőknek
Előadó: Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Közösség védnöke

Sandor_Viktoria.JPG

Sándor Viktória rámutatott, hogy a befektetők - gyakran tévesen - spekulációként tekintenek a befektetéseikre, ami váratlan veszteségeket okozhat, különös tekintettel, ha a bedőlt banki ingatlanok piacára gondolunk. Elmondta, hogy tapasztalatai és megítélése szerint a 2024-es év ingatlanpiacára pozitív változások várnak, amelyek különösen a hosszútávú befektetési stratégiák esetében ígérnek jövedelmezőséget. Az ingatlanvásárlás helyválasztásának jelentőségét is kiemelte, rámutatva, hogy a hazai piacon számos lehetőség rejlik - például a budapesti rozsdaövezeti beruházások - amely értéknövekedést és hozamnyereséget ígér. Az előadásban kiemelt fontosságú volt az ingatlanközvetítők szerepe, akik nemcsak az ingatlanpiaci trendeket ismerik, hanem szakmai segítséget nyújtanak az áralkuban, a döntés-előkészítésben, valamint a jogi és pénzügyi tanácsadásban is. Az előadó az „Etikus ingatlanos" védjeggyel rendelkező szakemberek kiválasztását javasolta, akik a fogyasztóvédelem eszközeként is működnek, biztosítva ezzel a befektetések biztonságát.

Támogatott hitel ingatlanvásárláshoz? Igen, lehetséges!
Előadó: Képes Ildikó, a Goodwill Consulting Fejlesztési Tanácsadó Kft. hitelkoordinációs igazgatója

Az előadó támogatott és nem támogatott hitelkonstrukciókra egyaránt kitért, hangsúlyozva, hogy a vállalkozások számára rendelkezésre álló hitelopciók elsősorban saját célú ingatlanhasznosításra vonatkoznak, befektetési célból történő ingatlanvásárlásra kevésbé. A Széchenyi konstrukciók keretében kínált beruházási hiteleket emelte ki, amelyek kifejezetten beruházások finanszírozására szolgálnak, így ingatlanvásárlásra is alkalmazhatók. Ezek a hitelek 5 százalékos kamattal és akár tíz éves futamidővel érhetők el, amely jelentős támogatást jelent a vállalkozások számára, különösen a jelenlegi gazdasági környezetben. Szintén szó esett a Széchenyi Mikrohitelről, amely kezdő vállalkozások számára is elérhető, bár a kisebb hitelösszegek és a magasabb kockázat miatt itt szigorúbbak a fedezeti követelmények. A likviditási hitelkonstrukciót is bemutatta, amely szabad felhasználású hitelként jelenik meg, így lehetőséget biztosít olyan vállalkozások számára is, amelyek nem specifikus beruházási céllal szeretnének hitelhez jutni. Ez a konstrukció nem igényel ingatlanfedezetet, de rövidebb, maximum hároméves futamidővel rendelkezik.

Miért jó, ha egy ingatlannak van szervizkönyve?
Előadó: Dén Mátyás András, az eHÁZ tulajdonos-projektvezetője

Den_Matyas_Andras.JPG

Dén Mátyás András bemutatta az eINGATLAN, egy új, innovatív szolgáltatásuk jelentőségét és előnyeit. Az előadás során kiderült, hogy az eHÁZ szoftver már a magyarországi társasházak 20%-át kezeli, nyújtva ezzel egy felhő alapú, integrált megoldást, ami automatizálja a könyvelést, a NAV és banki szinkronizálást, valamint lehetővé teszi a lakók, tulajdonosok és számvizsgálók számára, hogy átlátható módon követhessék a társasházuk pénzügyeit. Az eINGATLAN pedig egy teljesen új koncepció, amely az eHÁZ szolgáltatásait kiegészítve, egyfajta "ingatlan szervizkönyvet" kínál az ingatlantulajdonosoknak. Ennek segítségével az ingatlanok minden releváns információja - beleértve a karbantartásokat, felújításokat, garanciális információkat és közműszámlákat - egy helyen, digitális formában tárolható és kezelhető. Az eingatlan.hu platform célja, hogy transzparens módon nyújtson teljes körű áttekintést az ingatlanok állapotáról, hozzájárulva ezzel az ingatlanok értékének növekedéséhez. Az eINGATLAN rendszer ingyenes használata három albetétig terjed, ami lehetővé teszi, hogy széles körben elterjedjen és népszerűsége növekedjen. Az előadás során Dén Mátyás András hangsúlyozta, hogy az eHÁZ és az eINGATLAN szolgáltatásokkal a céljuk nemcsak a társasházi közösségek életének megkönnyítése, hanem egy hosszútávú, fenntartható és értéknövelő megközelítés biztosítása az ingatlanpiac számára.

Legyen ingatlanbefektetési stratégiánk! Anélkül elszáll a haszon!
Előadó: Dr. Somogyi Patrícia, az MSP Home Staging tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

Dr._Somogyi_Patricia.JPG

Az előadó öt lépésben taglalta az ingatlanbefektetési folyamatot, melyek: a vásárlás, felújítás, home staging, piacra vitel és az értékesítés. Ezeket részletezve hangsúlyozta, hogy minden szakaszban lehetőség van értéknövekedésre, amennyiben tudatosan és a piac igényeit szem előtt tartva hozunk döntéseket. A hallgatók számára egyértelművé vált, hogy a home staging nem csupán az ingatlanok kinézetének javításáról szól, hanem komplex stratégiáról, amely magában foglalja a pénzügyi tervezést, a piacelemzést, a marketingstratégiát, és ami a legfontosabb, a potenciális vevők elvárásainak maximális kielégítését.

Át kell írnunk a kivitelezési szerződéseket októbertől? Az új építészeti törvény hatása az építési folyamat résztvevőire
Előadó: Dr. Tuczai Dóra, a Budlegal Ügyvédi Társulás tagja

Dr._Tuczai_Dora.JPG

Dr. Tuczai Dóra előadása középpontjában a 2023 decemberében elfogadott, a magyar építészetről szóló 2023. évi C törvény állt, amely jelentős változásokat hoz az építési jog területén. Dr. Tuczai kiemelte a törvény néhány gyakorlati jelentőségét, többek között az új alapelvet, miszerint a zöldterületek nagysága egy településen belül nem csökkenhet, és az új beruházások elsősorban a barnamezős területeken valósulhatnak meg. Ez a szabályozás hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez és a zöldterületek megőrzéséhez. A törvény az építési folyamat szereplőire - mint az építtető, kivitelező, tervező és a felelős műszaki vezető - is kitér, pontosítva felelősségi köröket és bevezetve új értékelési rendszereket a kivitelezők számára. Különösen fontos benne az a rendelkezés, amely szerint az építtetők és kivitelezők együttesen felelnek az építési hulladék megfelelő kezeléséért és a környezet állapotának helyreállításáért. Az előadásban szó esett a kivitelezési szerződések aktualizálásának szükségességéről is, mivel az új törvény néhány kiegészítést teszt szükségessé, például a rezsióradíj mértékének feltüntetését. Dr. Tuczai hangsúlyozta, hogy érdemes lesz figyelemmel kísérni a végrehajtási rendeletek megjelenését is, amelyek részletesebben szabályozzák majd a törvény alkalmazását.

További híreink


Amivel mindenki jól járna: az a magyar lakások mélyfelújítása 2024. április 3.
melyfelujitas.jpgA magyar lakóingatlan-állomány energetikai szempontból rendkívül elavult, ami hozzájárul a pazarló energiafelhasználáshoz, ezáltal pedig a növekvő károsanyagkibocsátáshoz, a megélhetési költségek növekedéséhez és hazánk tartós energiafüggőségéhez. A hazai lakóépületek érdemi megújulásához azonban évente legalább 100-150 ezer lakóingatlant kellene korszerűsíteni. Ezért a hazai épületfelújítás felgyorsításáért egy olyan szakmai összefogás jött létre, amit az Egyensúly Intézet kezdeményezett, és amelyhez már több mint egy tucat piaci és szakmai szervezet csatlakozott.

Fővárosi Lakásügynökség alakult a megfizethető lakhatásért 2024. március 21.
Tarsashazalapitas.jpgElindult a Fővárosi Lakásügynökség, a Budapesti Önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője. A bérlőket majd névjegyzék- és pályázati rendszeren keresztül választják ki, akiknek megfizethető és biztonságos lakhatást kínálnak.

Albérleti támogatás igényelhető 180 ezer forintig - ezzel is segítenék a harminc év alattiak elhelyezkedését 2024. március 20.
fiatalok_csapatban_dolgoznak.jpgÁprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Ébredés: vége az olcsó rezsi illúziójának 2024. január 18.
Lepusztult_tarsashaz.jpgMegjelent a Habitat for Humanity Magyarország idei éves, lakhatási szegénységéről írt jelentésének harmadik fejezete, amely az energiaválság hazai következményeit, a rezsicsökkentés hatásait, a hazai lakóépület-állomány korszerűsítések sürgető szükségét elemzi. 

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
THT podcast: Mit hozhat a 2024-es év az ingatlanpiacon? 2024. január 8.
podcast2.pngSzilber Szilvia társasházszakértő vendége Borsi László, a Hatoscsatorna Lakásvásár műsorának szerkesztő-műsorvezetője. 10 éves az egyedülálló Lakásvásár és 35 éves az ingatlanpiac. Történetek az ingatlanpiac kezdetétől napjainkig, jótanácsok a társasházi lakóknak 2024-re.

Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar 2023. december 20.
Lepusztult_tarsashaz.jpgA Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.

A lakhatás luxus, nem pedig alapjog? 2023. december 6.
berlakas_1200x900.pngMagyarországon az elmúlt egy évben rendkívüli mértékben növekedtek a megélhetés költségei. Ez egyrészt a lakhatási, elsősorban a rezsiköltségek megugrásával járt, másrészt pedig azzal, hogy az elszálló árak miatt egyre nehezebb kigazdálkodni a lakhatás költségeit. - derül ki a Habitat for Humanity idei éves lakhatási szegénységéről írt jelentéséből.

Dől az ingyen pénz a lakáspiacra – Jó ez nekünk? 2023. december 4.
inflacio_tarsashaz.jpgKorábbi cikkeinkben már írtunk a családok számára jövő év elejétől elérhető CSOK Plusz-ról, amely kapcsán Csák János miniszter egy kérdésre adott válaszában azt nyilatkozta, hogy annak bevezetése után a kormány nem számol az ingatlanpiacon árfelhajtó hatással. A miniszter kijelentése elgondolkodtató, mert több körülmény is van, ami a fenti jóslatot támasztja alá, azonban sok olyan is, ami pont az ellenkezőjét.

Utca szintű lakásár-térképet készített a KSH 2023. november 29.
kshterkep.pngMegújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.

Csökkennek a lakásárak Magyarországon és az EU-ban is 2023. november 24.
Ingatlanpiaci_korkep.jfifA KSH adatai szerint a forgalom csökkenése nem állt meg, 2023 I. negyedévben 36%-kal, a II. negyedévben 20%-kal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző év azonos időszakában. A használt lakások ára 2023 I. negyedévében 3,9%-kal nőtt, a II. negyedévben 2,2%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. Eközben az új lakások ára végig emelkedett, az I. negyedévben 2,7, a II. negyedévben 7,6%-kal. 2023 II. negyedévében a használt lakásokat mindössze 2,5%-kal, az új lakásokat pedig 15%-kal drágábban értékesítették az előző év azonos időszakához képest. 

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyamhoz csatlakozhat december 6-ig! 2023. november 21.
pentalogo.pngSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indul 2023.11.06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

Magyarország a listák élén – a lakásárak és bérleti díjak emelkedése az EU-ban 2023. november 17.
tarsashaz_felujitas.jpgA bérleti díjak szempontjából a negyedik, a lakásáraknál pedig a második legjelentősebb emelkedést mutatják Magyarországon a 2022-es statisztikák az EU-ban.

Folytatódott a hazai lakáspiaci forgalom visszaesése 2023. november 6.
csokkenes.jpgA KSH adatai szerint a forgalom csökkenése nem állt meg, 2023 I. negyedévben 36%-kal, a II. negyedévben 20%-kal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző év azonos időszakában.

CSOK a családnak! – minden, amit tudni lehet a CSOK Pluszról 2023. október 30.
csokÖsszeszedtük, hogy mit lehet jelenleg tudni a január 1-jétől hatályos családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és annak kiegészítő lehetőségeinek új szabályairól.

5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene egy hónap alatt 2023. október 16.
csokkenes.jpg2023 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,6%-kal csökkent, az egyéb építményeké 13,6%-kal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0%-kal kisebb volt a júliusinál.

Kevesebb az ember, több a lakás Magyarországon 2023. október 6.
csokkenes.jpgAkárhogyan is alakult az elmúlt évtizedekben Magyarországon a lakáspiac, a legutóbbi népszámlálás KSH által eddig feldolgozott adataiból is világosan látszik, hogy az ország lakásállománya népszámlálásról népszámlálásra növekszik, szemben a magyar népességgel, mely változó ütemben ugyan, de folyamatosan fogy.

A CSOK és a babaváró hitel átalakításával lökést kaphat a társasházi lakáspiac 2023. július 25.
penz_kulcs.jpgVáltozik jövőre a CSOK és a babaváró hitel szabályozása és összege - tudtuk meg a 2023. június 22-i Kormányinfón. Ezek a gyermeket tervezők körében népszerű lakástámogatások 2024. január 1-jétől átalakulnak. Tanácsos osztani, szorozni és még most lépni annak, aki teheti!

Összeomlott a lakáspiac 2023. május 24.
csokkenes.jpg2022 második felében a gazdasági kilátások bizonytalansága, az infláció emelkedése, valamint a monetáris kondíciók szigorodása a lakáspiaci ciklus fordulópontját eredményezte. A fordulat mind az adásvételek számában, mind a lakásárak csökkenésében tetten érhető volt. 2023-ban a magas inflációs környezet miatt a háztartások reál értelemben vett rendelkezésre álló jövedelmének mérséklődése várható, ami miatt fennmaradhat az alacsony kereslet, tovább hűtve a lakáspiacot.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások