Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Társasházi tulajdonosok adatainak rögzítése - Elég e-mailben elkérni?

2019. április 7.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület emellett tagjai számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Közös képviselőként az általam használt társasházkezelő programban rögzítem a tulajdonosok adatait, amit mindenki e-mailen küldött meg. Tulajdonosváltásoknál az adás-vételt követően is rögtön felviszem az új tulajdonos adatait.
A kérdésem az lenne hogy ennyi elég, vagy mindenkinek egyénileg is ki kell töltenie egy adatlapot?

Válasz
A társasházi törvényben meghatározott adatokon kívül minden más adatot csak önkéntes adatszolgáltatással lehet bekérni. Ennek módja, hogy a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy az adatlapon szereplő adatokat önként adta meg. Ezt a nyilatkozatot két tanúval hitelesíttetni kell. Erre figyelemmel nem elegendő, ha csak e-mail útján adják meg az adatokat. 

Ez akár furcsának is tűnhet, annak fényében, hogy pl. egy webáruházban mennyi adatot adunk meg magunkról a vásárlás során és mégis szabályos az adatkezelés, de a társasházi törvény jelenleg nem tekinti "hivatalosnak" az e-mailben történő kommunikációt. Ennek megváltoztatására egyesületünk, a TTOE is törekszik, ezért a törvényalkotókhoz már eljutattuk jogszabálymódosító javaslatainkat.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások