Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lépcsőházanként működhet-e külön egy társasház?

2010. július 2.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Alapító okírat szerint 6 lépcsőházból álló társasháznak lehet e több (egy vagy két lépcsőháznak más-más) közös képviselője? Ha nem akkor hogyan tehető törvényessé az állapot?Válasz
A társasház a Szervezeti-Működési Szabályzatában állapíthatja meg a működési formáit. Dönthetnek közös képviselő, vagy intéző bizottság megválasztásáról és külső társasházkezelő céget is megbízhatnak a feladattal.
A több lépcsőházból álló társasháznál - amennyiben a tulajdonosok maguk szeretnék a feladatot ellátni - úgy intéző bizottság megválasztása látszik célszerűnek, hiszen minden lépcsőházból választhatnak egy-egy IB tagot és ennek megfelelően működtethetik a társasházat.
Arra is van azonban lehetőség, hogy a lépcsőházak külön gazdálkodásról döntsenek és ennek megfelelően önálló feladatokkal és rendelkezési joggal is felruházható az adott lépcsőház képviselője.

Erre vonatkozóan azonban nagyon részletes SZMSZ-t kell készíteni, ahol rögzítésre kerülnek az alábbiak:
- milyen költségek azok, amelyeket a teljes társasházi közösségnek kell megfizetnie (pl. közös zöld terület gondozása, kerítés, járdák takarítása stb.)
- egyes lépcsőházak önálló gazdálkodási területeinek tisztázása (pl. mérőórák szerinti fogyasztás, közös költség mértéke, befizetés külön bankszámlára stb.)
- számvizsgáló bizottság felállítása (minden lépcsőházból választott tulajdonossal, ellenőrzési területek rögzítése stb.)
- az egyes lépcsőházak képviselői közötti munkamegosztás (pl. adóbevallás, képviselet stb.)
Az SZMSZ-t a teljes társasházi közösséget figyelembe véve a tulajdoni hányad több, mint 50 %-ának kell elfogadnia.

Saját véleményem: tht@tht.hu
Továbbküldöm a cikket: http://www.tht.hu/hirlevel/offer.php

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások