Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Elfogyott a türelmem, egyedileg hőszigetelnék. Tehetem-e?

2011. február 15.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Van-e olyan törvény, ami szabályozza azt, hogy a társasház külső falát leszigetelhetem, vagy sem? Azt szeretném, hogy a lakásunkra eső részt külső szigeteléssel lássam el, mert belülről penészedik a fal a rossz szigetelés miatt. A lakóközösség nem akar foglalkozni a ház szigetelésével.
Saját magam oldanám meg, saját költségen. Erre láttam jó példát debreceni üdülésünk alkalmával.

Válasz
A társasház külső fala közös tulajdonban lévő terület, ezért a társasházi törvény 21. § (1) bekezdése vonatkozik rá:
21. § (1) Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani, de a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületberendezésre történő csatlakozással vagy a közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, az épület biztonságának, állékonyságának megőrzése érdekében köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni.

Mindenképpen javaslom továbbá, hogy előzetesen műszaki szakértőt is kérjen fel a tervezett munka elvégzésével kapcsolatos vélemény kialakítására, mert - eddigi információim szerint - nem minden esetben oldható meg, hogy egy több szintes társasháznál pl. egy-egy emelet vagy lakás külső szigetelést kapjon.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások