Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Mikor nem kell külső személlyel ellenőriztetni a társasház gazdálkodását?

2011. július 14.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Egy 192 lakásos társasház számvizsgálójaként kérdezem: tényleg a közgyülés évzáró beszámolójánál, akkor nem kell másik mérlegképes,v.könyvvizsgálói ellenőrzés, ha a közös képviselő rendelkezik mérlegképes vizsgával? Ez már a 2011-es évben
megtartott közgyülésen is így van?

Válasz
A törvény módosítással lehetőség van arra, hogy azoknál a társasházaknál, ahol a Számvizsgáló Bizottság tagjai között regisztrált mérlegképes könyvelő, vagy könyvvizsgáló van, ott nem kötelező külső szakemberrel ellenőriztetni a gazdálkodást.
Nem kell ott sem, ahol a közös képviseletet ellátó társasházkezelő regisztrálta magát a helyi önkormányzatnál és rendelkezik OKJ-s társasházkezelői szakvizsgával.
Viszont nincs felmentés a külső ellenőrzés alól akkor, ha a közös képviselő regisztrált mérlegképes könyvelő, vagy olyan személlyel végezteti a könyvelést, de nincs meg a társasházkezelői szakképzettsége.
Ezek az előírások már a 2010 évi gazdálkodás ellenőrzésére is vonatkoznak, vagyis a mostani közgyűlési időszakban e szerint kell eljárni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások