Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Összehívhat-e közgyűlést egyetlen tulajdonos?

2011. április 26.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Egy tulajdonos kitett egy hirdetést, hogy közgyűlést hív össze 5 nap múlva. Szerintem ezt így nem teheti meg az új törvény szerint, ha jól értelmezem az alábbiakat:
Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a harmincadik napot követő 15 napon belüli időpontra a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs jogosult összehívni.

Nos ő nem tett ilyen kérelmet a képviselő felé hanem egyszerüen kirakta ezt a közgyűlési meghívót és mindenkinek dobott a postaládájába is. Az egyik napirend a közös képviselő visszahívása. Ez az egész szerintünk,s több lakó szerint nem szabályos.

Válasz
Ez a lépés valóban nem szabályos, mert a törvény egyértelműen és az Ön által leírtak szerint szabályozza a helyzetet.
Javaslom, hogy a tulajdonos által kitűzött „közgyűlésen" a közös képviselet legyen jelen és tájékoztassa a megjelenteket, hogy az így összehívott közgyűlés nem felel meg a társasházi törvényben előírtaknak, ezért javasolja annak lezárását.
Amennyiben a megjelenő tulajdonosok ragaszkodnak a közgyűlés megtartásához, akkor is jegyzőkönyvbe kell vetetni, hogy nem felel meg a törvényben előírtaknak és fel kell hívni a jelenlévőket, hogy az esetlegesen hozott határozatok 60 napon belül a bíróságon megtámadhatók és igen nagy valószínűséggel a bíróság hatályon kívül fogja helyezni azokat.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások