Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Építészeti kihívások az energiahatékony felújítások során

2011. május 12.

Az elmúlt 10 évben, az energiahatékony felújításoknak köszönhetően jelentős változásokon ment át a hazai panelépületek jó része, s mára alig akad lakóközösség, ahol ne terveznének valamilyen beruházást, ami előremutató jelenség. Emellett azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a hagyományos építésű társasházak esetében szinte alig észlelhető ez a változás, s ez nem csak a pályázatok hiányának, hanem a változatos építészeti adottságoknak, illetve a konstruktív tulajdonosi szemlélet hiányának is betudható.

Látható, hogy az egyre szigorúbb energetikai előírások betartásának szükségessége hamarosan olyan kompromisszumokat kényszerít ki, melyekre nem csak a kivitelezőknek, hanem az építészeknek és a városképért felelős szakembereknek is fel kell készülniük.

Május 4-7. között - az Európai Unió Tanácsának elnökségét adó országként - hazánk rendezhette az Európai Építészpolitikai Fórum (EFAP) soron következő konferenciáját, ahol magyar és külföldi - az építészet tág területéről érkező prominens - szakemberek vettek részt 28 országból.

A rendezvény sajtótájékoztatóján a THT kérdésére Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára elmondta, hogy a lakhatás kapcsán nagyon sok elvárásnak kell megfelelni. Egyrészt az európai építési termékdirektíváknak, melyeknek a magyar jogra való átültetése komoly feladatot jelent, másrészt az energiahatékonysággal kapcsolatos Európai Parlament-i döntéseket is szem előtt kell tartani, s ez több mint jog, hiszen nemzeti programot kell kidolgozni az alacsony energia-felhasználású házak elterjesztésére, működtetésére.
A műszaki szabályozás természetesen kihat a lakásépítéssel szemben támasztott követelményekre is. Ennek kapcsán mérlegeljük azokat a javaslatokat, amiket a szakmai szervezetek fogalmaztak meg. Például a napkollektorok elhelyezését ennek alapján könnyítettük az építési engedélyezés során. De olyan igények is megfogalmazódtak, hogy pl. írjuk elő legalább a strangok felvezetését a tetőtérbe, mert ha ez nem történik meg, akkor úgynevezett belakatolási hatás jön létre, ami a felújítás hatásfokát hosszú időre a kívánatosnál alacsonyabb szinten tartja. Ezek és hasonló javaslatok továbbgondolására létrehoztunk egy szerteágazó munkacsoport rendszert az Országos Építésügyi Fórum keretében, amely mindezen kérdéseket külön-külön kezeli szakmai csomagként, a végső javaslatok kidolgozásáig.

Rob Docter, az EFAP elnöke a témával kapcsolatban azt emelte ki, hogy kormányzatok milyen fontos szerepet játszanak a szakmapolitika előmozdításában és megvalósulásának elősegítésében. Mint mondta, nagyon sok beavatkozás történik a lakókörnyezetünkben, pl. a lakások, épületek felújítása, napelemek, napkollektorok telepítése, de alapvető feltétel, hogy ezt nagyon jól, minőségileg tudatosan végezzük. Arról van szó, hogy egyrészről a kormányok feladata az, hogy meghatározzák a megfelelő teljesítmény minimum kritériumait, de ennél többre is vállalkozhatnak, mégpedig ösztönözhetik, stimulálhatják, inspirálhatják a magánszektort pl. úgy, hogy bemutatják a legjobb példákat és bemutatják azt, hogyan lehet kihasználni a törvények adta lehetőségeket arra, hogy az elköltött pénz a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljon, a legjobb célok érdekében. Nagyon sok jó példa mutatja Európában, hogy sokkal jobb minőséget, sokkal jobb eredményeket tudunk elérni, ha a kormányok felvállalják azt, hogy bátorítják, ösztönzik és tájékoztatják a lakosságot arról, mi mindent lehet elérni, szemben az olyan kormányzati munkával, amely kizárólag a restrikciókra, korlátozásokra koncentrál. Mindez persze a központi kormányzatok szintjén valósul meg, de ha kisebb városokról beszélünk, akkor a városi főépítésznek lehet kulcsszerepe abban, hogy ezt a fajta építészeti minőséget el tudjuk érni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások