Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kell-e fizetnem a megemelt közös költséget, ha nem kaptam meg az erről szóló közgyűlési határozatot?

2011. május 31.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
230 albetétes társasházunk közös képviselete a 2010 évi rendes közgyűlésen (elszámoló, költségvetés) meghozott határozatokról nem tájékoztatta a tulajdonosokat (nem függesztette ki, és az szmsz előírása szerinti írásos kiküldés is elmaradt). 2010. júliusában telefonon kértem a pótlásra, de nem történt semmi. 2010 októberében a közös képviselettől a tulajdonosok kaptak egy elszámolást, mely közös költség tartozásokat mutatott. Ekkor előszőr írásban (október fax), majd tértivevényes levélben (november) felhívtam a figyelmet a hiányosságra, és kértem a közgyűlések jegyzőkönyvét, hogy annak megfelelően a tulajdonosi kötelezettséget teljesíteni tudjam.
Sajnos válasz a mai napig nem érkezett, helyette újabb fizetési felszólítást kaptunk. Mivel az éves költségvetés az adott évre szól december 31-ig és nincs meghatározva az érvényessége, így 2010 januártól nincs kötelezettség. A közös képviselettől várható a fizetési meghagyás, jelzálogjog bejegyzés. Kérdésem, ilyen esetben mit ír a jog, mit tegyen a tulajdonos. Várja válaszát egy 230 albetétes társasház tulajdonosi közössége.

Válasz
A közös képviseletnek a társasházi törvény szerint ki kell függesztenie a közgyűlésen hozott határozatokat. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a tulajdonosnak joga van betekinteni a közgyűlési jegyzőkönyvbe és kérhet róla másolatot. Természetesen ehhez fel kell keresni a közös képviselő irodáját. Amennyiben ezt nem teszi lehetővé és az írásos kérelemre sem válaszol, úgy a tulajdonosoknak nem kell megemelt közös költséget fizetni, hanem a korábbi összeggel is teljesíthetik a befizetési kötelezettségüket.

Ha a közös képviselő fizetési meghagyást nyújtana be a tulajdonosokkal szemben, akkor „Ellentmondás"-sal kell élni és az ügy perré alakul. A bírósági eljárásban pedig be kell bizonyítani, hogy a közös képviselő nem tett eleget az előírásoknak, nem tudtak arról, hogy pontosan mennyit és milyen időponttól kell fizetni.
Arra azonban figyelni kell, hogy a korábban megállapított közös költség nem fizetése esetén viszont a bíróság meg fogja állapítani a fizetési kötelezettséget, sőt a felmerülő eljárási és perköltséggel megemelve és kamat számítás mellett.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások