Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Cégtelefon magánhasználatra

2011. július 12.

Ebben az évben is változatlanul gondot okoz a cégtelefon magánhasználata, mert olyan nem pénzbeli juttatásnak minősül, amely bizonyos esetben adókötelezettséget is von maga után. A készülékeken idén sem lehet adómentesen beszélni, de azért kevesebbe kerül, mint tavaly.

Nem tesz különbséget a jogszabály a munkahelyi vezetékes és a munkaeszközként használt mobil telefonok magánhasználata között, s ez egyébként vonatkozik minden előfizető vállalkozásra. Ezek után egységesen a magánhasználat értékének 1,19-szerese után a cégnek 16 százalék adót és 27 százalék EHO-t kell már csak az idén fizetnie. Az egyéni vállalkozót nem terheli ez a kötelezettség, csak egyedül kifizetői minőségében, ha telefonhasználatot biztosít közreműködője számára.

A magánhasználat értéke a szolgáltató számlájából az üzleti használat szerinti forgalomarányos kiadások tételes elkülönítésével számolható ki, de ha ez egyszerűen nem állapítható meg, akkor helyette választható, hogy a számlaérték 20 százaléka a magánhasználat értéke, s akkor ezt kell leadózni.

Ha pedig a vállalkozás kiszámlázza az érintett magánszemélynek, vagy továbbszámlázza közvetített szolgáltatásként a számlaérték legalább 30 százalékát, akkor semmiféle adókötelezettsége nem keletkezik. Persze áfás számlát kell kiállítania. Történhet befizetéssel, de a munkavállaló hozzájárulásával akár a bérelszámolás keretében is rendezhető a cégtelefon magánhasználata.

A gyakorlatban inkább elismerik a 20 százalék magánhasználatot a vállalkozások, s azt adózzák le. Ebben az esetben a személyi jövedelemadó és az Ehó kötelezettség az 1,19 %-os felbruttósítás (0,2x1,19 0,16+0,27]) alapján a számlaérték 10,23 százaléka, s ezt az adókötelezettséget a szolgáltató által megküldött számla kézhezvételének időpontjára kell megállapítania. 

Dr. Tőke Lászlóné
Benedek és Társai
Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások