Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Engedély nélküli, főfalat érintő átalakítás történt, mi a teendő?

2011. július 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
30 lakásos Társasháznak vagyok a közös képviselője 2004-óta. 2002-évben a földszinti két és félszobás lakásban átalakítást végeztek és két főfalat is eltávolítottak. Ez csak 2004-ben derült ki, amikor én vettem át a közös képviselői tisztséget. Az akkori tulajdonos, azt mondta, hogy minden rendben van, a statikus is jóváhagyta az átalakítást. Erről a többi lakó semmit nem tudott és nem is írtak alá beleegyező nyilatkozatot. A lakásnak azóta új tulajdonosa van. Én úgy tudom, hogy a törvény szigorúan rendelkezik arról, hogy a főfalak megbontását engedélyezze. A jelenlegi tulajdonos azt mondta, hogy ő már így vette meg a lakást és nem hajlandó visszaállítani az eredeti állapotot. Ebben az esetben mit tehetek, vagy kihez fordulhatok?

Válasz
A társasházi közös tulajdonba tartoznak az épület szerkezet részei, így a főfalak is. Ha az átalakítás 2002-ben történt és nem rendelkezik a jelenlegi tulajdonos az elődje által végrehajtott átalakítás dokumentumaival, akkor érdemes lenne átvizsgálni az épület állapotát, hogy jelentkeznek-e statikai problémák. Ha nincs semmi következménye a korábbi építkezésnek, akkor nincs további teendője a közös képviselőnek. Amennyiben mégis hivatalos jóváhagyást szeretnének, akkor a helyi építésügyi hatóságtól kell megkérdezni, hogy az átalakításhoz lehet-e fennmaradásti engedélyt kérni, illetve kapni.
A társasház alapító okiratát módosítani csak akkor kell, ha közös tulajdonban lévő területet is hozzácsatoltak a külön tulajdonhoz. Ha csak belső átalakítás történt, akkor ez nem igényli alapító okirat módosítását.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások