Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hitel, amely az energiaköltségekben 5-6 év alatt megtérül

2011. július 13.

A magyarországi mintegy 900 ezer panellakásból a különböző állami támogatások és kedvező banki hitelek ellenére is eddig mindössze 200 ezer lakásban történt valamilyen energia megtakarítást célzó felújítás. Pedig egy átfogó korszerűsítés (nyílászáró csere, fűtésszabályozás, hőszigetelés) lakásonként kb. 1,8 millió forintból megvalósítható és ennek következtében jelentős, akár 60 %-os energiaköltség megtakarítást lehet elérni. Belekezdeni sosem késő - mondta Csonka Tibor az OTP Bank Mikró-és Kisvállalati Igazgatóságának vezetője, aki úgy véli azok a társasházi közösségek, amelyek valamilyen okból nem jutottak állami támogatáshoz nem kell, hogy lemondjanak a korszerűbb, olcsóbb, komfortosabb otthonról.

 


- A társasházi, lakószövetkezeti ingatlanok - nem feltétlenül csak a panelházak - műszaki, energetikai állapotának korszerűsítése, felújítása és mindezek pénzügyi megoldása napjainkban kulcskérdés a tulajdonközösségek számára. Miért tartanak a hitelfelvételtől a társasházak?

- Nem tartanak, de néha nehéz a társasház minden egyes lakóját meggyőzni arról, hogy a hitel gyorsan, akár 5-6 év alatt megtérül az energia árakban, nő az ingatlan értéke, kellemesebbé válik a lakókörnyezet. Az OTP Bank kiemelten fontos feladatának tartja, hogy ezen közösségek számára is teljes körű, magas színvonalú banki szolgáltatásokat nyújtson. Az elmúlt években számos társasház és lakásszövetkezet külső-belső megújulásában működtünk közre. A teljes körű korszerűsítéseknél olyan energia megtakarítást lehetett elérni már az első egy-két évben, hogy a közös költséget sem kellett emelni.

- Pályázattal számos lakóközösség állami forráshoz tudott jutni, de önerőt nem tudtak hozzáadni a költségekhez. Sokan viszont nem is nyerték el a célzott állami támogatást. Mennyire rugalmasak az OTP Bank társasházi hitelei?

-Egyéni, szakértői megoldást kínálunk minden ügyfelünknek, így a társasházaknak is. Azok a lakóközösségek, amelyek nem kaptak állami támogatást az OTP Bank Thermo/Stílus társasházi hitel konstrukciójával kedvezményes, államilag támogatott hitelből meg tudják valósítani az energiatakarékos beruházást. Az állami kamattámogatás maximum 10 évig vehető igénybe. Mértéke a hitel első öt évében 70 %, a második öt évben 35 %. Így a lakóközösség által fizetendő kamat 4,5 - 6 % között alakulhat. Amennyiben a hitelt lakástakarékpénztári szerződéssel kombinálva veszik fel, akkor a lakástakarékpénztár révén is állami támogatásra jogosultak. Ez azt jelenti, hogy a hitel tőkeösszegének 30 %-át állami támogatásból gyűjti össze a lakóközösség a hitel lejáratának és visszafizetésének időpontjára.
Így érdemes elgondolkodni azon, hogy az energiatakarékos felújítások, korszerűsítések hosszabb távon pályázati pénz elnyerése nélkül, hitelből megvalósítva is jelentős költség megtakarítást eredményeznek.

Természetesen az OTP Bank pályázatokhoz kapcsolódó hitelkonstrukciókat is kínál. A Panel, ZBR és ÖKO pályázatokon elnyert állami és önkormányzati támogatásokhoz szükséges önerő biztosításához vagy kiegészítéséhez igénybe vehető a Panel Plusz és a Thermo/Stílus hitel is. Amennyiben a lakóközösség minél hamarabb szeretné a korszerűsítést befejezni az elnyert állami és önkormányzati támogatás összegét meg tudjuk „előlegezni" a Támogatás előfinanszírozási hitellel. Ebben az esetben a hitel visszafizetése a támogatásból, annak kiutalásakor történik.

További részletek az OTP fiókokban, illetve a 06/1 366-60-30-as telefonszámon a 7-es menüpont alatt, reggel 7:30-tól este 20 óráig.

Hazforum.hu

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások