Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Elektronikus aláírás pályázatokhoz

2011. szeptember 14.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében - az államigazgatásban elsőként - bevezeti az elektronikus aláírást - jelentette be az NFÜ.

A közlemény ismerteti: az NFÜ a kifizetési folyamatba iktatott e-aláírás bevezetésével fontos lépést tett a teljes papírmentes pályáztatás felé. A digitális ügymenet költséghatékonyabbá és rövidebbé teszi az eljárást, hiszen alkalmazásának köszönhetően a legfontosabb bizonylatok összeállítása, kézjeggyel történő ellátása és intézmények közötti mozgatása is elektronikusan úton történik a jövőben.


Az NFÜ célja végső soron az, hogy az ÚSZT keretében megvalósuló beruházásokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódóan benyújtott számlák kifizetését felgyorsítsa.

A hamarosan bevezetendő e-aláírás az európai uniós és a magyarországi elvárásokat is teljesíti: az Európai Bizottság 2011-2015 közötti elektronikus kormányzati akcióterve ugyanis a pályázatok gyorsabb elbírálását a hatékony és olcsóbb állami működés ismérveként jelöli meg, valamint a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvény is a hatékony és erős állam kritériumainak tekinti a modern technológiák és műszaki megoldások közigazgatásibeli alkalmazását.

Az új szolgáltatás minden résztvevő számára jelentősen megkönnyíti majd az uniós források felhasználásának ügyintézését, segítségével elkerülhetővé válik a dokumentumok kinyomtatása és szállítása, valamint egy korábban roppant időigényes átfutási folyamat rövidülhet le - közölte a szervezet. Az NFÜ a közlemény szerint fontosnak tartja, hogy a korábbi könnyítések (rövidebb adatlapok, egyszerűbb nyilatkozattétel, CD-n történő pályázat) bevezetése után végleg megszűnjön a túlzott adminisztráció.

Dányi Gábor, az NFÜ innovációs és informatikai elnökhelyettese a közleményben ismertette: a dokumentáció virtuális utaztatásával legalább 3 hivatal 9 aláírását igénylő egyhetes folyamat szűnik meg, valamint jelentős papír és postázási költségek spórolhatók meg. A fejlesztés emellett jelentősen gyorsítja a számlák kifizetésének átfutási idejét is, ami elősegíti az uniós támogatási keretek eredményesebb felhasználását.

Magyarország megerősödése az európai uniós támogatások hatékony és gyors felhasználásán, végső soron pedig a kkv-k mielőbbi forráshoz juttatásán múlik, ami elképzelhetetlen a vállalkozókra és a támogatási rendszerre nehezedő bürokratikus terhek csökkentése nélkül. Az új monitoring és online alkalmazás gyakorlata megfelel a Bizottság jövőbeni elvárásainak, mi több, az európai mezőny élén áll - olvasható a közleményben.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások