Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Egységes hatósági árazás a távhőszolgáltatásban is

2011. szeptember 20.

A kormányzat szabályozási eszközökkel érheti el, hogy az indokolatlan tarifaelemek kikerüljenek a távhőszolgáltatás árából. Az extraprofit elkönyvelése az egyetemes szolgáltatói körben a továbbiakban nem megengedhető, így az új előírások a korábban általános, 8-10 százalékos nyereséget legfeljebb 4-4,5 százalékban korlátozzák - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 58. Vándorgyűlésén.

A kormány már hatósági árat alkalmaz a gáz és a villanyáram árának megállapításában, és ugyanezt tervezi a víz-, a csatorna- és a hulladékszállítási díjak esetében is, a rezsiköltségek emelkedésének megfékezése, a háztartások kiadásainak mérséklése érdekében.

A Magyar Energia Hivatal az augusztus 31-i határidőig benyújtotta javaslatát az új távhő árszabályozásra és az alkalmazandó árakra. Ennek alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előkészítette, és hamarosan társadalmi egyeztetésre is bocsátja a miniszteri rendelet tervezetét. A távhőszolgáltatás a tervezett változások nyomán az ország minden részén egységes díjszerkezettel és árképzési elvekkel, az állam erős szerepvállalásával működik majd, ezzel szolgálva a fogyasztók érdekeit.

A szaktárca sürgősségi tárgyalást kérve nyújtja be az Országgyűlés elé a távhőszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot azért, hogy az október elsején, a távhő hatósági ármegállapításával együtt hatályba léphessen. Ez a törvénymódosítás teremti meg a távhőtámogatás új rendszerének alapját, a termelő helyett a hőszolgáltatót támogatására térve át. A támogatást a MAVIR folyósítja majd egy elkülönített számla terhére. A folyósítást és a jogosultságot a Magyar Energia Hivatal folyamatosan ellenőrzi.

A jelenlegi szétszabdalt, átláthatatlan, pazarló, a fogyasztókat indokolatlan költségekkel terhelő távhőszolgáltatási rendszer gyökeres átalakítására van szükség ahhoz, hogy a lakossági terhek növekedését meg lehessen akadályozni. Ennek érdekében a jövőben szükséges a távhőszolgáltatók hőkörzeti szintű vizsgálata, a termelők és a szolgáltatók költségeinek tételes, helyszíni vizsgálata, a távhő szektor pontos mérési és szigorú elszámolási rendszereinek kiépítése, valamint a Magyar Energia Hivatal ellenőrzési tervének elkészítése is - hangsúlyozta Bencsik János.

NFM
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások