Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen fűtési korrekciót kaphatnak a külső hőszigeteléssel ellátott lakások?

2011. december 6.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

KÉRDÉS
Szabályozva lett, hogy a fűtési korrekciót milyen fekvésű lakások és hány százalékban kapják abban a társasházban, ahol felszerelésre kerültek a költségmegosztók.
Jár-e a korrekció akkor is , ha a társasház minden oldalfala 8 vagy 10 centiméteres szigeteléssel van ellátva?
Van már olyan is, ahol a tetőn 10 és a pincefödém részén 7 centiméteres szigetelés van.
Amennyiben a megállapított korrekciót kell megkapniuk a külső hőszigeteléssel ellátott lakások tulajdonosainak, akkor azt a közgyűlésnek „illik" elfogadnia (tudomásul véve azt), vagy akár szavazhat is róla?
A társasházon, 8 nyolc centiméteres szigetelés van, tető és pincefödém szigetelés nincs. Bejárati szinten tárolók találhatóak (nem fűtöttek, kikapcsolva). Bejárattól felfelé, a földszinten élő tulajdonosok joggal kérhetik-e a korrekciót?

VÁLASZ
A szigetelések elvégzése és a költségmegosztók felszerelése után lehetőség van a fűtési költségek megosztására vonatkozóan döntést hozni.
A távhőszolgáltatással kapcsolatos 157/2005. (VIII.15.) Korm. rendelet 5. számú melléklete részletesen meghatározza a korrekciós tényezőket, és az alkalmazandó százalékokat.
Fontos még a rendelet 3. számú mellékletének áttekintése is, amely az általános közüzemi szerződés alaptételeit tartalmazza.
A módosítással lehetőség van arra, hogy a társasházak a megadott határok között önállóan állapítsák meg, hogy melyik területeken biztosítanak korrekciót, és milyen arányban kívánják a megosztást a hőmennyiségen mért fogyasztás és a lakások légköbmétere között.
A korrekciós tényezők az alábbiak (a korrekció* mértéke %-ban pirossal jelezve):

1. Földszinti korrekciók**
1.1. földszint, ha nincs alatta helyiség                         -15
1.2. földszint, alatta levő, fűtetlen helyiség fölött         -10

2. Legfelső emeleti korrekciók***
2.1. lapostetős épületnél, közvetlenül a tető alatt        -20
2.2. nem beépített, fűtetlen tetőtér alatt                     -15
2.3. beépített, fűtetlen tetőtér alatt, illetve tetőtérben  -10

3. Sarokhelyiségek korrekciói
3.1. minden olyan helyiség, amely legalább két külső határoló-felülettel (lehűlő falfelülettel) rendelkezik                      -10

4. Égtáj szerinti korrekció
4.1. északi oldal                                                           -5

5. Egyéb korrekciók
5.1. fűtetlen átjáró és kapubejáró feletti helyiség         -15
5.2. fűtetlen földszinti helyiség feletti helyiség               -10
5.3. fűtetlen lépcsőház, illetve folyosó melletti helyiség   -5

* A korrekciók az épületrész egyes helyiségeire számítandók. Ha egy adott helyiségre egynél több korrekció vonatkozik, abban az esetben a helyiségre vonatkozó valamennyi korrekciót alkalmazni kell. Fűtési költségmegosztó funkciót ellátó hőmennyiségmérők alkalmazása esetén az épületrész egyes helyiségeinek korrekciós tényezőit a korrekciós tényezővel érintett helyiség fűtött légtérfogatának a teljes épületrész fűtött légtérfogatára jutó arányában kell számításba venni.
** A földszinti korrekciók nem alkalmazhatók azoknál a függőleges, alsó elosztású fűtési rendszerű felhasználási helyek helyiségeinél, amelyek légterében hőszigetelés nélküli vízszintes elosztóvezeték halad át.
*** A legfelső emeleti korrekciók nem alkalmazhatók azoknál a függőleges, felső elosztású fűtési rendszerű felhasználási helyek helyiségeinél, amelyek légterében hőszigetelés nélküli vízszintes elosztóvezeték halad át.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások