Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Társasházi lakások is kerülnek az Eszközkezelőhöz

2011. december 6.

A Nemzeti Eszközkezelő januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló, devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak - döntött december 6-án a parlament.
Az elfogadott szabályozás szerint az állam a lakóingatlant akkor vásárolhatja meg, ha azon 2009 vége előtt kötött hitelszerződés alapján létrejött jelzálogjog van, amelynek fedezetét csakis a szóban forgó ingatlan képezi, illetve a bank az ingatlant kényszerértékesítésre jelölte.

További megkötés, hogy az eszközkezelő által megvásárolt ingatlan - hitelszerződés megkötésekor megállapított - forgalmi értéke nem haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot.

A budapesti és a megyei jogú városokban lévő ingatlanok vételára a jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték 55 százaléka, más városokban az 50, községekben a 35 százaléka. Az adós visszavásárlási jogát a legkorábban fél év, legkésőbb pedig két év múlva gyakorolhatja.

A kormány szeptember végén döntött a Nemzeti Eszközkezelő Társaság működésének feltételeiről. A lehetőség a legnehezebb helyzetben lévő lakáshiteleseknek szól. A későbbiekben bővülhet a programba bevontak köre, mert a korábban már elfogadott kormányhatározat szerint 2014-ig bezárólag 5000 ingatlant vásárolhat az intézmény, mely jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat. 

A nehéz helyzetbe került tulajdonosok között szép számmal akadnak társasházban élők, akik helyett később a közös képviselőkkel az Eszközkezelő képviselői tartják majd a kapcsolatot.

MTI-THT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások