Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hol rögzítsük a vízfogyasztás elszámolását?

2012. január 21.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasházban a tulajdonosok egy kivételével a közös képviselőn keresztül rendezik a vízhasználati díj fizetésüket. Az egy tulaj korábban közgyűlési határozattal kapta meg az egyedi lehetőséget arra hogy saját maga jelentse a Díjbeszedő felé fogyasztását és egyedileg fizesse díját. A tapasztalat azt mutatja hogy vállalt kötelezettségének
nem tesz eleget rendszeresen elmarad mind a bejelentéssel mind a fizetéssel. Emiatt a társasháznak plusz költségei vannak. Nem biztosítja az éves leolvasás lehetőségét sem.

A jelenlegi körülmények között a szolgáltatónak vagy a díjbeszedőnek vannak lehetőségei szankciók alkalmazására? Ha igen, mik ezek? Milyen eszközök állnak a társasház rendelkezésére, hogy rákényszerítsék a tulajdonost vállalt kötelezettségei teljesítésére, illetve egy újabb közgyűlési határozattal a fenti problémákkal alátámasztva visszavonható-e az egyedi ügykezelés biztosítása?"

Válasz
A vízfogyasztás elszámolásáról a Szervezeti-Működési Szabályzatnak kell rendelkeznie. A leírtakból nem derül ki, hogy az SZMSZ mit ír elő ebben a kérdésben, csak az ismert, hogy közgyűlési határozattal hozzájárultak az egyedi elszámolási módhoz.
Azokban a társasházakban ahol nem minden lakás van felszerelve vízmérővel, ott kétféle közös költséget állapítanak meg: 1) vízórával rendelkező és 2) vízórával nem rendelkező lakások (albetétek) részére.

Amennyiben az egyedi elszámolási módot pl. a Vízművek felmondja, úgy az adott albetét után is a „vízórával nem rendelkező" közös költséget - a megemelt összeggel - kell megfizetnie az érintettnek.

Ha a Vízművek nem mondta fel a szerződést, de a társasház érzékeli, hogy a tulajdonos nem teljesíti a vállalt kötelezettségét és nem jelzi rendszeresen a fogyasztását, akkor a közgyűlés napirendjére ismét fel kell venni a kérdést és a hozzájárulást vissza kell vonni. Ennél a megoldásnál azonban további intézkedés is szükséges, mert a Vízműveknél is el kell intézni, hogy mondják fel a mulasztóval kötött szerződést. Ezután a megemelt összegű közös költség fizetési kötelezettség előírható számára.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások