Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Telefon és üzemanyag költség elszámolása társasházban

2012. január 21.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban hat éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. A rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója válaszol olvasóink kérdéseire.

Kérdés
A Társasházban a telefon és üzemanyag költség tudomásom szerint nem számolható el, hacsak a háznak nincs saját telefonja, vagy saját autója.

Újonnan átvett társasházban a gondnok (vállalkozási szerződéssel) az említett számlákat havonta leadta és azokat részére elődöm kifizette. Az ilyen, sok éve megszokott dolgokat nehéz megváltoztatni, ezért szeretném törvényi hivatkozással, rendelettel, stb. alátámasztani amikor a „rossz hírt" közlöm velük. Szeretném tájékoztatást kérni a vonatkozó szabályokról.

Válasz
A társasház csak a nevére szóló számlákat fizetheti ki, ahogy Ön is írta. Erre nincs külön jogszabály, mert ez az adó jogszabályok előírásaiból következik. A társasház úgy adózik és működik, mint egy magánszemély. A magánszemély is, mint az összes vállalkozás, csak a nevére szóló számlákat számolhatja el.

Ezek a költségek valakivel kapcsolatosak. Az vagy továbbszámlázza a társasház felé, vagy ha pl. megbízási díjat kap, akkor költségnyilatkozatot tesz, s akkor az adó és járulékalapja csak a csökkentett rész lesz. Ilyen esetben majd a magánszemély az 53-as bevallásába állítja be a kifizetést és a költségét is.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások