Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Mi a teendő, ha nem az szerepel a jegyzőkönyvben, mint ami elhangzott a közgyűlésen?

2012. május 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunkban az éves beszámoló közgyűlés lezajlott. Ott a jelenlevők a napirendi pontoknak megfelelően szavaztak, mely jegyzőkönyvbe rögzítésre került. A jegyzőkönyv még nem készült el, bár már két hét eltelt a közgyűlés óta, de a határozatokat 8 napon belül kézbesítették a tulajdonosok részére.

Érvényes így a határozat és kipostázható-e, hogy a közgyűlésről a jegyzőkönyv nem készült el, és alá sem lett írva a hitelesítők részéről?

Mi a teendő, ha nem egészen az van leírva a jegyzőkönyvben, mint ami elhangzott a közgyűlésen, és emiatt nem hajlandó az egyik hitelesítő aláírni azt?

Válasz
A társasházi törvény rendelkezése szerint a közgyűlési határozatokat ki kell tenni a közös területre 8 napon belül, illetve ha az SZMSZ úgy rendelkezik, akkor meg is kell küldeni a tulajdonosoknak.

A közgyűlési határozatok része a jegyzőkönyvnek, de általában „Kivonat" fejléccel szokták elkészíteni, és azt is ugyanúgy alá kell írnia a hitelesítőknek.

Ha az egyik tulajdonosi hitelesítő kifogást emel a jegyzőkönyv, vagy a határozat tartalmával szemben, akkor neki kell írásban jeleznie, hogy mi a kifogása.

A kapott írásos anyag alapján - ha jogos az észrevétel - akkor ki kell javítani a jegyzőkönyvet, illetve ha a levezető elnök, a jegyzőkönyvvezető és a másik hitelesítő tulajdonos az észrevétellel nem ért egyet, akkor a jegyzőkönyvet úgy kell kiküldeni, hogy mellé kell tenni az alá nem író tulajdonostárs írásos észrevételét.

Az így kiküldött határozat végrehajtható és a jegyzőkönyv is érvényes lesz.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások