Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Változik az OTÉK - Már a tervezéskor gondolni kell a megújuló energiákra

2012. április 25.

Az Európai Parlament és Tanács az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31 sz. irányelve 9. cikke előírja, hogy a tagállamok biztosítják, hogy 2018. december 31. után a hatóságok által használt vagy tulajdonukban levő új épületek közel nulla energiaigényű épületek legyenek, és 2020. december 31-ig valamennyi új épület közel nulla energiaigényű épület legyen.

Az uniós irányelv a közel nulla energiaigényű épületet igen magas energiahatékonysággal rendelkező épületként definiálja, melynél a felhasznált közel nulla vagy nagyon alacsony mennyiségű energiának igen jelentős részben megújuló forrásokból kellene származnia, beleértve a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló forrásokból származó energiát is.

Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) tervezett módosítása fontos előrelépést jelent ebbe az irányba: előírja, hogy törekedni kell - még nem kötelező! - az energia-visszanyerésre, a megújuló forrásból származó energiák felhasználására, illetve az épületgépészeti berendezések energiahatékony üzemeltetésére.

A tervezett új szabályozás szerint az építményt és annak részeit úgy kell tervezni és megvalósítani, ehhez az építési terméket megválasztani és beépíteni, hogy a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen. A megújuló energiaforrásból származó energia felhasználásának lehetőségét a tervezési programban minden esetben vizsgálni kell. A tervezési programban meghatározott típusú megújuló energiaforrás berendezésének beépítési vagy csatlakozási lehetősége az építmények tervezése és megvalósítása során biztosítani kell.

A meglévő épületek esetén ezen berendezések utólagos beépítése vagy csatlakozása sokszor akadályokba ütközik, az építmény olyan mértékű átalakításával és ennek következtében magas költségekkel jár, amely miatt a megbízók elállhatnak a megrendeléstől. Az új szabályozásnak megfelelően épített épületeknél a megújuló energia berendezések utólagos beépítése már nem okozhat gondot a jövőben. Remélhetően az új épületek megrendelői közül sokan fognak úgy dönteni, hogy nemcsak a csatlakozás lehetőségét biztosítják a jogi előírásoknak megfelelően, hanem eleve megújuló energia hasznosítására alkalmas berendezésekkel építtetik meg azokat.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások