Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Villámcsapásos hír plazmatévé tulajdonosoknak

2012. július 6.

Több biztosító szigorít a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazma TV-ért kifizethető kártérítési szabályokon - közölte a CLB biztosítási alkuszcég.

Ezentúl csak annak fizetnek, aki az úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos szórakoztatóeszközöket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte.

A szigorítás oka, hogy túl sok az úgynevezett másodlagos viharkár. A CLB szerint nem véletlen, hogy erre éppen most került sor, hiszen csak az elmúlt két hónapban olyan erős villámlással járó viharok tomboltak az ország különböző pontjain, hogy a kockázatviselőknek több százmillió forintot kellett kifizetniük. A kártérítések jelentős része tönkrement elektronikai berendezésekért, azon belül is a villámcsapás okozta úgynevezett másodlagos hatásaként megrongált szórakoztatóelektronikai eszközökért járt.

A közlemény szerint az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motorok, riasztóknál továbbra sem feltétele a kifizetéshez a túlfeszültség elleni védelem.

A CLB felhívta a figyelmet arra is, hogy a túlfeszültség-védelemnél olcsóbb és egyszerűbb megoldás viharban áramtalanítani a berendezéseket, és akkor a legnagyobb villámcsapás sem teszi tönkre azokat.

MTI

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások