Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Csökkenhetnek a hátralékok ha a Nemzeti Eszközkezelő veszi meg a lakást

2012. augusztus 14.

A közelmúltban módosították a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programját szabályozó törvényt, a Kormány pedig rendeletet alkotott a szociális rászorultsági feltételekről. A jogosultak köre jelentősen bővült, amelynek következtében ősztől várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat az Eszközkezelő, ami sok társasházban csökkentheti a közös költség hátralékot, mivel annak rendezése már az új tulajdonos feladata. 

A NET programot szabályozó, idei év januárjától hatályos törvény módosítására a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények a Kormány - Bankszövetség tavaly decemberi megállapodása óta számítottak. A megállapodásnak megfelelően megváltozott a jogi környezet, és júniustól kibővült a jogosultak köre. A januártól júniusig tartó átmeneti időszak alatt ezért a hitelező pénzügyi intézmények - mivel zajlott a program kibővítését célzó törvénymódosítás előkészítése - csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre.

Ugyanakkor a jogosultsági feltételek bővülése nyomán a felajánlott ingatlanok száma várhatóan jelentősen meg fog nőni, mivel már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek). Az Eszközkezelőhöz - a banki visszajelzések alapján - várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások, tekintettel arra, hogy nemcsak az Eszközkezelőnek, hanem a pénzintézeteknek is fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására.

Az új szabályok szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs/ élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.

A fentiekben leírt feltételek alapján lehet bekerülni a programba, melynek végrehajtása érdekében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. a pénzügyi intézményekkel új együttműködési megállapodást köt. A megállapodás hivatott szabályozni egyebek közt azt, hogy a bank és a társaság között a kommunikáció, a különféle igazolások, adatok átadása, áramlása zökkenőmentes, gyors és folyamatos legyen.

Miután a hitelezőktől egy ügylet átkerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz, a vonatkozó törvény és kormányrendelet alapján a Magyar Állam nevében a társaság minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél a jogszabályi feltételek teljesülnek, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelező pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.

Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások