Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A vevőt vagy az eladót terheli a közgyűlésen visszamenőlegesen megemelt közös költség?

2012. augusztus 14.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Eladtam egy lakást, májusban birtokba is adtam, a vevők pedig mindent kifizettek. Ezután, júniusban volt egy közgyűlés, ahol visszamenőlegesen, januártól megállapítottak egy jóval magasabb közös költséget, és most a több tízezer Ft-os különbözetet tőlem kérik, hogy fizessem be (illetve az ő számlájukra utaljam, hogy ők befizessék), mert akkor még az én tulajdonomban volt a lakás. Ott egyébként bérlők laktak, velük is rég elszámoltam, én sem tudnám már tőlük elkérni a különbözetet, de ez nekem akkor is fura. Ha én kaptam egy nullás igazolást a közös képviselettől, ez alapján átvették a lakást és kifizették, tehát nekem már semmi közöm nem volt a lakáshoz júniusban, akkor ezt tényleg nekem kell kifizetnem? Már nem voltam tulajdonos, így például a közgyűlésen sem vehettem részt, ahol a szavazatommal befolyásolhattam volna a végeredményt. (Ráadásul most utólag valóban én fogom kifizetni a lakásra az ÖKO program díját, hiába az új lakók élvezik majd ennek előnyeit, mert - erre hivatkoztak, amikor kiderült, hogy lesz majd valamikor egy ilyen költség - az erről szóló határozat még akkor született, amikor én laktam ott...tehát ennél pont fordított a helyzet, de itt is nekem kell fizetnem szerintük, illetve ez már biztos, mert belevettük a szerződésbe is).

 

Válasz
Nem szerencsés olyan közgyűlési határozatot hozni, amely több hónapra visszamenőlegesen emeli meg a közös költséget, így ez valóban sértheti az Ön jogos érdekét. A közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítását viszont csak a közgyűlés időpontjától számított 60 napon belül lehet kezdeményezni a bíróságon, így erről - ha még nem járt le a határidő - még lehet dönteni. A gyakorlatban ezt általában un. „célbefizetéssel" szokták megoldani, és ha a társasház így járt volna el, akkor annak befizetése nem is terhelné Önt. Egyébként a nullás igazolás megléte miatt - álláspontom szerint - Önt nem is kötelezhetik a pótlólagos befizetésre, de erről érvényesen csak a bíróság jogosult dönteni.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások