Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

350 ezer magyar család gázszámláját engedik el

2013. június 29.

Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat - közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője.

A politikus kifejtette: Hajdú-Bihar megyében a kormányhivatalhoz arról érkezett bejelentés, hogy a Tigáz által kibocsátott számlákon nem érvényesül maradéktalanul a tízszázalékos rezsicsökkentés. Az elsőfokú hatóság megállapította, hogy a panaszosnak igaza van, ezért 400 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, a bejelentőt pedig tízezer forintos kötbér illette meg - ismertette.

Mivel több hasonló panaszt is kapott, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vizsgálatot indított, és megállapította, hogy több mint 71 ezer esetben történt túlszámlázás úgy, hogy januári fogyasztást tavaly decemberiként számlázott ki a Tigáz. Az is kiderült ugyanakkor, hogy mintegy 348 ezer esetben kevesebbet számlázott ki a szolgáltató.

Mivel összesen 420 ezer családot érintő tételről van szó, a jogsértés tetemesnek mondható, így a bírság akár a százmillió forintot is elérhetné - hívta fel a figyelmet Németh Szilárd.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem feltétlenül a bírságolás a feladata, és kész is arra, hogy ettől elálljon. Ennek az a feltétele, hogy a Tigáz kezdeményezi egy hatósági szerződés megkötését, amelyben vállalja a több mint 71 ezer család kártalanítását, azoknál pedig, akiknek kevesebbet számlázott ki, el kell tekintenie a fennmaradó rész beszedésétől. Emellett gondoskodnia kell arról is, hogy a jövőben pontosan számláz - mondta a fideszes képviselő, aki arra kérte a Tigázt, éljen ezzel a "nagyon barátságos, nagyon békés" lehetőséggel.

A politikus szólt arról is, hogy komoly problémák vannak a gáz- és villanyszámlák formájával. Hat eljárás első fokon már le is zárult, a szolgáltatókra kiszabott büntetések összege 46 millió forint - tájékoztatott.

Elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság által számlázással, szolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírságok összege idén már most több - 166 millió forint -, mint tavaly összesen volt.

Németh Szilárd közölte egyúttal, hogy azoknak a fogyasztóknak, akiknek a panaszai ügyében nem egyértelmű, melyik hatóságnak lenne szerepe, jogsegélyszolgálatot indítanak, és a területet jól ismerő ügyvédeket kérnek fel próbaperek indítására.

A képviselő a várható további rezsicsökkentés lépései között említette az őszi, legalább tízszázalékos energiaár-csökkentést, majd jelezte, hogy a temetkezési szolgáltatások költségének és a tűzifa árának csökkentését is megvizsgálják.

Az üggyel kapcsolatban a Tigáz a következő közleményt adta ki:
Az NFH vizsgálat során a számlázással kapcsolatban észrevételek érkeztek a hivatalhoz, amelyek alapján a Tigáz és a hivatal között az a megállapodás született, hogy a Társaság hatósági szerződést köt a hivatallal. Ennek értelmében azoknál a fogyasztóknál, akiknél a számla értéke magasabb volt, a szolgáltató jóváírás útján kártalanítja ügyfeleit, azoknál a fogyasztóknál pedig, akiknél alacsonyabb volt a kiszámlázott összeg, a Tigáz eltekint a különbözet megfizetésétől.

MTI

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások