Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Húszszorosára nőtt a háztartási méretű kiserőművek kapacitása Magyarországon

2013. augusztus 30.

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és összes beépített teljesítménye az utóbbi néhány évben, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2012-re számuk több mint a tízszeresére, beépített kapacitásuk pedig mintegy húszszorosára nőtt 2008-hoz képest.

A MEKH honlapján publikált adatok szerint 2011-ben és 2012-ben ugrásszerűen megnőtt az 50 kilovolt-ampert nem meghaladó, kisfeszültségű hálózatra csatlakozó háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma és összes beépített teljesítménye. Legtöbb esetben megújuló energiaforrásból helyben megtermelt és általában helyben felhasznált energiáról van szó. Kiemelték azt is, hogy ez a látványos bővülés növeli a megújuló energia felhasználás részarányát és csökkenti az ország fosszilis energiahordozóktól való függőségét.

A hivatal szerint 2012 év végén összesen 1476 ilyen berendezés működött 10,92 megawatt összesített beépített kapacitással. A kiserőművi kapacitás túlnyomó része (10,4 megawatt) napenergiát hasznosít.

A felhasználók számára előnyös, hogy a kiserőmű által termelt energiával az üzemeltető részben fedezni tudja saját energiafogyasztását, így jelentősen függetleníteni tudja magát az energiaszolgáltatóktól. A háztartási méretű kiserőművek esetében helyben megtermelt és általában helyben felhasznált kisfeszültségű, decentralizált energiatermelés történik, ezért nem szükséges a villamos energia szállítása és transzformálása, ami miatt rendszerszinten csökken a hálózati és átalakítási veszteség. Ez mérsékli a villamosenergia-ellátás költségeit és javítja az energiahatékonyságot - olvasható a MEKH közleményében.

THT szeptember 12-i konferenciáján a társasházakban kiépíthető háztartási kiserőművekről többet is megtudhatnak a résztvevők.

Energiainfo/THT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások