Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Újra törvényességi felügyeletet kapnak a társasházak - A jegyzők a terület felelősei

2014. január 8.

Mióta az Ügyészség, 2009-ben három hónap alatt „kilobbizta magát" a társasházak törvényességi felügyeletének ellátása alól, a szakmai szervezetek minden fórumon jelezték, hogy erre a kontrollra szükségük van. Nem mazohizmusból, hanem azért, hogy világos legyen, ki állíthatja helyre a törvényes működést ott, ahol ezt valamilyen okból a közös képviselő vagy a lakóközösség nem tudja biztosítani.

Legutóbb a Közös Képviselők Napján a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete adta át Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetőjének azt a társasházi törvényre és más - társasházakat érintő - jogszabályokra vonatkozó módosító javaslatait tartalmazó szakmai anyagot, mely a 2013-as roadshow idején, több mint 1500 közös képviselővel történt találkozókon elhangzottak figyelembevételével került összeállításra. Ennek egyik kiemelt pontja volt a törvényességi felügyelet visszaállításának szükségessége.

Reményeink szerint ez is szerepet játszhatott abban, hogy a munkacsoport vezetője december 15-én, az „egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásával összefüggő módosításáról" szóló T/13138. számú törvényjavaslat T/13138/13 számú egységes javaslatához, zárószavazás előtti módosító javaslatot adott be, mely többek között tartalmazta a törvényességi felügyeletre vonatkozó pontot is, az alábbiak szerint:

27/A. § „A társasház szerveinek, e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvénynek a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályai megfelelő alkalmazásával látja el."

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások