Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A lakossági villamos energia és földgázárak nemzetközi összehasonlító vizsgálata

2014. május 30.

Az áprilisi további 6,5 százalékos földgáz árcsökkentés hatására a budapesti lakossági fogyasztók földgáz átlagárai a második legolcsóbbak a vizsgált 23 ország közül. Közel egy éve publikálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a hazai és nemzetközi energiaárak összehasonlítását.

Tavaly júliusban a vizsgált országok közül csak Bukarestben költötték a fogyasztók jövedelmük nagyobb részét rezsiköltségekre, mint Budapesten. Decemberben, a második rezsicsökkentést követően már jóval előnyösebb helyet foglaltunk el a rangsorban, az idei áprilisi újabb csökkentés pedig tovább javította Budapest pozícióját.

 

A MEKH honlapján minden hónapban nyomon követhető huszonhárom ország fővárosának villamos energia- és földgáz végfelhasználói árainak alakulása. A fogyasztókat terhelő költségek pontosabb összehasonlítása érdekében a Hivatal munkatársai olyan elemzést is készítettek, amely a felhasználók „teherbíró képességének" tükrében veti össze az árakat. 

Megvizsgálták, hogy egy kétkeresős, átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás jövedelmének hány százalékát költi adott mennyiségű villamosenergia- és földgázfogyasztásra az érintett országokban. 2013. július hónapban Budapest a második helyen végzett az összehasonlításban szereplő fővárosok között, kizárólag Bukarestben költötték nettó jövedelmük nagyobb hányadát rezsiköltségekre. Decemberre, a második rezsicsökkentésnek köszönhetően jelentősen jobb pozíciót foglalt el Budapest, idén áprilisban Bukaresten kívül Pozsonyban, Prágában, Varsóban és Lisszabonban is jövedelmük nagyobb részét voltak kénytelenek villamos energiára és földgázra fordítani a lakosok (ugyanakkora energiamennyiség megvásárlása esetén).

Az elemzés az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adataira épül. Az árgyűjtés nem csak a végfogyasztói árra terjed ki, hanem az egyes árelemekre is, így külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati (hálózati) díjakat, az energiaadót és az áfát. A vizsgált fogyasztók az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztók. A MEKH célja, hogy azonos módszertani alapok szerint gyűjtött, azonos tartalmú és összetételű, nemzetközi végfelhasználói ár-összehasonlítás készüljön.

Az elmúlt, közel egy éves időszak adatai a Hivatal honlapján olvashatók a Statisztika, Energiastatisztika rovatban.

 

mekh.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások