Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Fizetheti-e a közös költséget közvetlenül a társasház bankszámlájára az albérlő?

2014. május 19.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületéne elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
1.) A társasház által üzemeltetett központi fűtés esetén a tulajdonosok, illetve a tulajdonos által bérbe adott ingatlan esetén a bérlő felé „szolgáltató"-e? (Szerintünk igen, de SZB elnök álláspontja szerint a társasház, mint jogi személy nem rendelkezik semmiféle szolgáltatási joggal, így szolgáltatási jogokat és a szolgáltatás ellentételezésére szolgáló díj fizettetését sem gyakorolhatja)

2.) Ha a tulajdonos bérbe adja az ingatlanát, a bérlő a társasház számlájára közvetlenül fizeti-e a díjat? (SZB elnöke jogtalannak tartja, hogy a társasházzal jogviszonyban nem álló, „idegen" személyek fizessenek be pénzt annak számlájára, számviteli törvény rendelkezéseibe ütközőnek tartja, sőt még a Btk-ba ütköző cselekedetnek is tartja).

3.) Milyen jogszerű megoldást tart megfelelőnek a teljes körű szabályozásra - beleértve a fűtés- és meleg víz díjfizetéssel hátralékba kerülő bérlők felszólításával, hátralékbehajtási intézkedésekkel és a tulajdonos mögöttes felelősségével kapcsolatos részleteket is?

Válasz
A társasházi törvény szerint a társasház és a tulajdonos van jogviszonyba egymással, azonban annak nincs akadálya, hogy a tulajdonos ezt a jogosultságát a bérlő részére átengedje. Ebben az esetben a társasház közös képviselőjének le kell adniuk az arra vonatkozó megállapodást, hogy a tulajdonos milyen költségek fizetését „ruházza" át a bérlőre. Ez lehet minden olyan költség, amely az üzemeltetéshez kapcsolódik, így pl. a fűtés vagy szemét, illetve víz- és csatorna-díj, és akár a közös költség teljes összege. Ilyen megállapodásnál a fizetési felszólítást a bérlőnek kell megküldeni, de ha a felszólításra sem fizeti meg a tartozás, akkor ismételten a tulajdonost kell megkeresni, és neki kell teljesítenie az elmaradásokat.

Egyébként ugyanígy történik az Eszközkezelő által megvásárolt lakások esetében is, ahol a jogszabály a bérlőt kötelezi a közös költség megfizetésére, és annak mulasztása esetén kell az Eszközkezelőhöz fordulni a mögöttes felelőssége alapján.

A kérdésben - álláspontom szerint - nem szükséges további szabályozás, csak a tulajdonos és a bérlő közötti megállapodás becsatolása szükséges. Ebben az esetben semmilyen számviteli törvényt nem sért, és főleg nem következik Btk-ban foglalt cselekmény abból, ha a bérlő fizeti az előírt díjakat.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások