Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lehet-e 2/3-os szavazati arányhoz kötni az SZMSZ módosítását?

2015. január 30.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Az általam képviselt társasházban a 2005. 05. 23-án kelt SZMSZ az alábbi kitételt tartalmazza: „A közgyűlés hatáskörébe tartozik: Az összes tulajdonostárs tulajdoni hányadának 2/3-os szavazatával a szervezeti-működési szabályzat megalkotása, módosítása."

A Ttv. az SZMSZ módosítását az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatához köti. Az egyszerűbb minősített többség megvan, de a 2/3-os támogatást nem sikerül még írásban sem elérni.

Kérdéseim:
- A jelenlegi SZMSZ szigorúbb rendelkezése felülírja-e a Ttv. rendelkezését?

- Jogszerűen be lehet-e adni a módosítást a Földhivatalba 54%-os támogatással?

- Ha kell a 2/3-os többség, akkor a bírósági úton kívül van-e bármilyen fórum, amelynek támogatásával meg lehet próbálni a 2/3-os támogatás elérését?

Válasz
A leírtak szerint az SZMSZ törvénysértő rendelkezést tartalmaz, így annak nem kell megfelelni az SZMSZ módosításánál. Erre figyelemmel az 54%-os elfogadás törvényes, nem kell teljesíteni a 2/3-os elfogadást, viszont ezt a kitételt ki kell venni az SZMSZ-ből.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások