Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Elfogadható-e mínuszosan a házipénztár?

2010. április 28.

A Társasházi Háztartás szaklap "Olvasói kérdések" rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
1. Szeretném megtudni,hogy az ellenőrzést végző könyvelőnek minden kiadást le kell-e ellenőrizni ,mi a teendő ha számla nélküli kifizetést is talál?2. A házipénztárt elfogadhatja-e minuszosan?

3. Nálunk most volt közös képviselő váltás és a leváltott képviselő elszámolását már 2008-ban sem fogadta el közgyűlés és most a 2009-est sem,mert nem lehet eligazodni rajta.2008 januárjában 13 millió forinttal vette át a ház ügyeit/ebből 4 millió lekötött betét volt/amit nem tudjuk hogy szüntethetett meg.
Jelenleg 4 millió kifizetlen számla van, 3,6 millió az üzemeltetésin és 211.000 a házi pénztárban. Az ellenőrzést végző könyvelő mégis rendben talált mindent. Hogy lehet ez és mit tudnak tenni a tisztánlátás érdekében a tulajdonosok?
Van egy elbírált nyertes panelpályázatunk, ltp-t fizetünk az OTP-nél ahová csak felszólításra utalta át a befizetéseket. Kérem segítsen törvényes keretek között,mit tehetünk mert elbukhatjuk az állami pénzeket.

Válasz:
1. Az ellenőrzés módszerét a törvény nem határozza meg, azt az egyéb pénzügyi-számvitel jogszabályokba foglalt előírások szerint kell elvégezni. Ha valaki olyan kifizetést talál, amely mögött nincs számla, akkor azt a jelentésének tartalmaznia kell.

2. Az elfogadás feltétele, hogy miért volt mínuszos? Ha azonnali javítást kellett eszközölni hét végén és nem tudott a banktól pénzt felvenni - tehát a képviselő előlegezte meg a szükséges kiadást - akkor átmeneti időszakra ez elfogadható. Természetesen nem lehet nagy összegű mínusszal rendelkező pénztárkezelést jóváhagyni.

3.A leírtak alapján nem értem, hogy az ellenőrzést végező könyvelő miért adott ki ilyen szakvéleményt!
Mindenképpen javasolni kell, hogy az Önök által írásban közölt észrevételekre adjon választ az ellenőrzést végző személy, hiszen a társasházi törvény 51/A. § (1) bekezdése szerint az ellenőrzési jogkör gyakorlójának, vagyis a számvizsgáló bizottság feladat-ellátásának segítése a cél. A hivatkozott jogszabály arról is rendelkezik, hogy a gazdasági ellenőrzést segítő személy tanácskozási joggal vesz részt a közgyűlésen, amelyre őt meg kell hívni. Ennek megfelelően történt Önöknél a közgyűlés?
Ha nem akkor kérjenek pótlólag írásos értékelést az ellenőrzést végző személytől és ha az nem a valóságnak megfelelően tartalmazza a helyzetet, úgy a mérlegképes könyvelői kamaránál lehet bejelentést tenni az érintett személlyel szemben.

Saját véleményem: tht@tht.hu
Továbbküldöm a cikket: http://www.tht.hu/hirlevel/offer.php

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások