Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Megszületett a rendelet - Így járhatnak el a jegyzők a társasházak feletti törvényességi felügyelet során

2015. július 17.

A THT-TTOE idei roadshow-ja során kiemelt téma volt a jegyzők társasházak feletti törvényességi felügyelete, illetve az azzal kapcsolatos eljárási szabályok - enyhén szólva sem egységes - értelmezéséből adódó problémák.

A most megszületett jogszabály világossá teszi, hogy kinek mi a feladata, s azt mennyi idő alatt kell elvégeznie.

A rendelet a jegyzőket sem kíméli, aki nem tartja a határidőket, akár fegyelmit is kaphat, s helyette másik jegyzőhöz kerül az ügy.

Egyértelművé vált, hogy a jegyző eljárást nem csak hivatalból indíthat hanem azt bejelentés esetén köteles is megtennie. 

Bejelentést a társasházi tulajdonostárs, a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke tehet. A bejelentés során a tulajdonostárs helyett meghatalmazott is eljárhat.

Fontos pont, hogy nem indulhat eljárás a társasház működésének gazdaságossági vagy célszerűségi szempontból való ellenőrzésére. (A jogintézmény ugyanis a törvényes működés biztosítására és nem a közösségen belüli nézeteltérések kezelésére szolgál.)

A mindössze 20 paragrafusból álló, de a szakterületre adrenalin injekcióként ható rendeletben az országjárásunk során összegyűjtött, s a TTOE taggyűlésén illetve a siófoki, szezonzáró THT-TTOE konferencián megfogalmazott és a törvényalkotókhoz eljuttatott ajánlások is visszaköszönnek, így jövőre remélhetőleg már a megoldott problémákról szóló informáiók kerülnek többségbe.

Persze a hatékonyság a megvalósítás módján, a rendelkezésre álló szakembergárda felkészültségén és kapacitásán is múlik majd, de úgy tűnik a jogszabályi háttérrel nem lesz gond.

A rendelet szövege az oldalra történt belépés (az oldal bal felső sarkán a Belépés gombbal tehető meg) után ITT tölthető le! 

(Ha még nem lépett be oldalunkra, a bal felső sarokban található gomb segítségével, ingyenes regisztráió után megteheti.)

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások