Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Éttermet nyítnának a társasházban - Kell-e a tulajdonosok hozzájárulása?

2015. október 11.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára ingyenes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunkban van egy óvóhely. Ezt az önkormányzat eladta a földszinten lévő étterem tulajdonosának, aki az óvóhelyen szeretné a konyhát berendezni, födém áttöréssel.

Az óvóhelyen van az udvari lakások összes fel- és leszálló víz- és csatorna vezetéke, a kivezetés az utcai csatornába, a telefon vezetékek stb. Ezekhez a hozzáférést a társasházban történő csőrepedés és egyéb probléma esetén biztosítani kell.

Az önkormányzat már csak az eladás tényéről értesített bennünket.

Az étterem és az óvóhelyen kialakítandó konyha még csak terv, semmilyen papírt nem láttunk, csak az egyik tulajdonos elmondásából tudunk róla. (Egy magyar és egy külföldi a tulajdonos, akik a vásárlás óta már összevesztek, ha sikerül, szeretnének túladni az ingatlanon.)

Kérdéseim:

1. Az önkormányzat helyesen járt-e el, a mi beleegyezésünk nélkül?

2. Az óvóhely funkció váltásához nem kellene a társasház beleegyezése?

3. Az építési tervek elkészítése, benyújtása előtt nem kellene kérni a társasház beleegyezését?

4. Az építési engedély kiadását nekünk nem kellene engedélyeznünk?

5.: Mit tegyek a 42 tulajdonos érdekében?

6.: Mi a teendője felénk az önkormányzatnak, és a tulajdonosnak, azt milyen módon tudjuk tőlük számon kérni?

 

Válasz
1. Az önkormányzat ugyanolyan tulajdonos, mint bármelyik magán fél, tehát a tulajdonostársak hozzájárulása nélkül jogosult volt az ingatlant eladni, ha az alapító okiratban nem szerepel elővásárlási jog.

2. Az óvóhelyre vonatkozóan a funkcióváltás bejelentése viszont szükséges, ezért panasszal élhetnek az önkormányzatnál.

3. Az építési tervek esetében csak akkor kell a társasház hozzájáruló nyilatkozatát megkérni, ha közös tulajdonban lévő épületrészeket is érint az átalakítás, például közös területen új ajtót vagy ablakot kívánnak nyitni. Ebben az esetben az építési hatóságnál a kérelmezőnek kell az eljárást kezdeményezni, és a hivatal küldi meg véleményezésre a tulajdonosoknak. Miután Önöknek ott vannak a közös vezetékeik, így azok elérhetőségét valóban biztosítani kell, amennyiben bármilyen hiba fordulna elő a szakaszon, javítható legyen.

4. Az előző pontban már kifejtettem, hogy a társasház nem rendelkezik engedélyezési jogkörrel, de kifogást nyújthat be, ha a közösség érdekeit veszélyeztető építést akarnak végrehajtani.

5. Mindenképpen keresse fel a helyi önkormányzat építési ügyosztályát, és jelezze a felmerülő gondokat.

Az önkormányzat vagyonkezelési kötelezettsége azzal megszűnt, hogy az ingatlant eladta, tehát csak az építési hatósággal lehet együttműködést kialakítani. Az új vevőnek (tulajdonosnak) a feladata, hogy bejelentse a közös képviselőnek, hogy milyen átalakításokat tervez, amely érinti a közös tulajdonban lévő épületrészeket, és az átalakításhoz a közvetlenül érintett tulajdonosok esetében 2/3-os, a többiek esetében több mint 50%-os egyetértés szükséges.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások