Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kiskorúak összefestették a ház falát - Felel-e a szülő az okozott kárért?

2016. január 15.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Tanúmeghallgatáson voltam a rendőrségen a társasházunk, mint sértett képviseletében.

13 éves gyerekek összefestették a ház falát, az okozott kár kb. 40 ezer Ft, amit polgári eljárásban be kívánunk hajtani.

A rendőrségen közölték, hogy kb. reménytelen az ügy.

Nem hiszem el, hogy ennyire védi őket a jog (mármint az elkövetőket). Azt mondták, mi csak egy határozatot kapunk majd az ügy megszüntetéséről, mivel városunkban a kiskorú ellen az ügyész büntethetőség hiányában megszünteti majd az eljárást. Ebben csak név lesz.

Én a közjegyzőnél fizetési meghagyást akarok indíttatni, de ott szükség van, a kötelezett kiskorú nevére, címére és a törvényes képviselőnél ugyanerre. A rendőrség azt mondta a közjegyzőnek (vagy más hivatalos szervnek, de nekem nem) kiadja, de ő ezen eljárás keretében nem kér adatot.

Van esetleg valami törvényi hivatkozás, amire tekintettel kötelezhetem őket az adatok kiadására? Vagy pereljek be valakit az adatokért, és utána indíthatok polgári ügyet?

Nem akarom elhinni, hogy nekünk ennyire semmihez sincs jogunk! A 3 gyerek össze-vissza hazudik, egymásra mutogatnak, nincs meg ki fújt, ezért kollektíve mindenkire meg akarom indítani az eljárást. Én remélem, valami jogi manőverrel mégis dűlőre lehet itt jutni. Legjobb lenne megegyezni, de ahhoz is el kell érnem őket, illetve ha nem mutatnak a szülők hajlandóságot, akkor nincs más út. Úgy gondolom, ha ellent mondanak, akkor is tuti nyerőnek kellene lennünk.

Válasz
A büntető eljárásban hozott határozat - amely esetleg megszüntető lesz - nem zárja ki, hogy a társasház polgári peres eljárásban, vagy fizetési meghagyás kibocsátásával követelje a szülőktől a társasháznak okozott kárt.

A 18 év alatt gyermekek esetében a kártérítési felelősség a szülőket terheli, vagyis Önnek elsősorban a szülők adatait kell beszereznie, amelyet a földhivatalnál - legalábbis részlegesen - megkaphat.

Ha ez nem elegendő, akkor a Kormányhivatalhoz kell írásos kérelmet benyújtani és adatokat kérni, amelyhez csatolni kell a közös képviselő megbízásról szóló közgyűlési határozatot, valamint le kell írni, hogy miért van szüksége a kért adatokra. Az adatkérés kiterjedhet a szülőkre és a kiskorúakra is. Ha a rendőrségi feljelentés következtében sem derül ki, hogy melyik gyerek, milyen tevékenységet végzett, és a károkozás tekintetében kit, milyen mértékű felelősség terhel, akkor valóban egyetemlegesen kell kérni a kár összegét. Az egyetemlegesség viszont azt is jelenti, hogy ha az egyik szülő megtéríti a társasháznak az okozott kárt, akkor a másik két szülőtől már nem lehet semmilyen követelést érvényesíteni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások