Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Közös kazánnak is túros a háta

2016. január 9.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
Két lépcsőházas társasházban lakunk. Az „A" lépcsőházban van a kazán, amivel fűtik a „B" lépcsőházat is. Ez távfűtés!

A 2 lépcsőházban 2x15 tulajdonos lakik. Az „A" lépcsőház le akar válni a fűtéssel, és így mi, akik a „B" lépcsőházban lakunk, fűtés nélkül maradnánk!

Kérdésem, hogy ezt megtehetik-e, és ha igen, akkor hogyan, és mi mit tehetünk?

Válasz
A társasház alapító okiratát kell átnézni, hogy ott a kazán mind a két ház közös tulajdonaként van-e feltüntetve. Ebben az esetben egyedül nem dönthet az „A" lépcsőház a fűtés megszüntetéséről, mivel szolgáltatási kötelezettsége van a „B" lépcsőház felé.

Természetesen előfordulhat, hogy a jelenlegi kazán már nem gazdaságos, de ebben az esetben is a két lépcsőháznak együttesen kell döntenie arról, hogy kazán cserét hajtanak végre - természetesen mind a két lépcsőház tulajdonosainak anyagi hozzájárulása mellett -, vagy önálló fűtési rendszer alakítanak ki mind a két épületrészben, és azt is a teljes tulajdonosi közösség pénzbeli befizetése mellett.

A kérdésben közgyűlést kell összehívniuk, ahol lehetőleg minél több tulajdonos vegyen részt ,és a „B" lépcsőház tulajdonosai ne szavazzák meg az „A" lépcsőház leválását, hiszen akkor fűtés nélkül maradnak.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások