Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Iroda működik a társasházi lakásban - Szedhető-e többlet költség a tulajdonostól?

2016. április 30.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
2015 nyarán vettem át egy VIII. kerületi társasház kezelését ahol havi többletköltséget szednek egyes albetétekben olyan címen, hogy idézem: „mert az ügyfélforgalom miatt többet használnak a közösből." Több ember jön hozzájuk, jobban kopik a folyosó, több szemetet dobnak el, többször jönnek be a kapun. Ezekben az albetétekben könyvelői iroda és kismama torna zajlik. Az Ön által 2015 szeptemberében adott válaszát - „a lakások más célra történő hasznosítása nem elegendő ok arra, hogy magasabb közös költséget kérjenek tőlük" - a számvizsgáló bizottság egyik tagja nem fogadja el. Törvényi hivatkozást kér tőlem.

Válasz
Törvényi hivatkozást nem tudok megírni, viszont bírósági ítélet már született arra vonatkozóan, hogy csak a ténylegesen igazolt többletköltségek terhelhetők az ilyen jellegű tevékenységet folytatókra. Tehát bizonyítani kell - számadatokkal -, hogy az adott tevékenység folytatása óta valóban magasabb lett pl. a lift áramfogyasztása, többször kellett javíttatni a liftet és a kapu zárját, továbbá átlagosan megemelkedett az áramdíj.

A többlethasználati díjról egyébként a közgyűlésnek kell döntenie, az annak kiszabásával kapcsolatos elveket pedig az SZMSZ-ben kell rögzíteni. Ha ezek elmaradtak, akkor nincs semmilyen jogalapjuk a többlet költségek megállapítására.

Ha az SZMSZ tartalmazza a többlet költség kiszabásának a lehetőségét, akkor a meghozott közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítása iránt a pert az érintett tulajdonos megindíthatja 60 napon belül. Ha ez elmaradna, akkor érvényesíthetik a követelésüket.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások