Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Önállósították magukat a tulajdonosok, maguk rendelik meg a felújítási munkákat - Kötelezhető-e a közös képviselő, hogy befogadja az általuk benyújtott számlákat?

2016. május 18.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A tulajdonosok elkezdték önállósítani magukat, ők rendelik meg a házban lévő munkákat, kifizetik a vállalkozót, és a számlát benyújtják felém, hogy fizessem ki őket a közös pénzből. Én egyedül csak és kizárólag a sürgősségi munkákról kiáltott számlákat szoktam befogadni, de az előre betervezhető munkákról nem szoktam számlát elfogadni. A számlát behozó tulajdonos perrel fenyegetett, hogyha nem fizetem ki. Jogos a kérése vagy nem?

Válasz
A tulajdonosoknak nincs jogkörük arra, hogy bármilyen munkát megrendeljenek, és azt a közösség pénzéből kiutalni kérjék! A közös képviselő van törvényileg felhatalmazva arra, hogy javításokat-karbantartásokat megrendeljen, a számlákat kifizesse.

Kész tények elé állítva viszont nem köteles a társasház nevére kiállított számlát befogadni, illetve a tulajdonos felé jóváírni, mivel a megrendelés nem törvényes úton (a közös képviselet által) történt.

A perrel fenyegető tulajdonossal szembeni javaslatom a nyugodtság, és semmiképpen ne fizesse ki a benyújtott száma ellenérték csak akkor, ha arról a közgyűlés határozattal dönt.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások