Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Szavazhatunk-e meghatalmazás nélkül házastársunk helyett a közgyűlésen?

2016. május 29.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Az egyik társasháznál egy tulajdonostárs a közgyűlésen meghozott határozatok bírósági felülvizsgálatát kérte. Az eljárás során felmerült az a kérdés, hogy házastársak közös tulajdona esetén kell-e külön meghatalmazás az egyik házastárs részéről a másik házastársnak ahhoz, hogy a közgyűlésen mindkettőjük tulajdoni hányada erejéig gyakorolja a szavazati jogot. A társasházi törvény és a társasháznál érvényben lévő SZMSZ erről a kérdésről nem rendelkezik. A társasház részéről hivatkoztunk a Ptk.4:46.§ (1) bekezdésére, azaz a házastárs hozzájárulásának vélelmezésére. Az elsőfokú bíróság nem fogadta el a társasház álláspontját. Nekem személy szerint nincs információm arról, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak vagy a Kúriának ebben a kérdésben van-e iránymutató döntése.

Válasz:
Az új Ptk. rendelkezése szerint:
4:37. § [A házastársi közös vagyon]
(1) Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek.

(2) A házastársak közös vagyonába tartoznak a közös vagyontárgyak terhei és - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - közösen viselik a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat.

Álláspontom szerint a közös tulajdonban lévő vagyontárgy ügyében egyedül jogosult szavazni és hozzászólni a házastárs a közgyűléseken, vagyis ehhez külön meghatalmazás nem szükséges.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások