Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A digitálisan tárolt könyvelési anyagot csak kinyomtatva hajlandó átadni az elküldött közös képviselő - Jogszerűen járt-e el?

2016. október 26.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
A társasházi iratanyagok átvétele során a közös képviseletet ellátó cég képviselői megtagadták a társasház digitális formában tárolt iratanyagának átadását. Arra hivatkoztak, hogy az informatikusuk nem engedélyezi külsős adattárolók csatlakoztatását az iratokat tartalmazó számítógépre vírusveszély miatt. Erre a következőket javasoltam: frissen formázott pendrive, CD-re/DVD-re kiírt anyagok (a költségek megtérítése mellett), vagy a fájlok online átküldése.

Jött a következő kifogás: a dokumentumok egy részét a saját belső megjegyzéseikkel is ellátták, azt pedig nem adhatják ki. Azt válaszoltam, hogy ezekre a megjegyzésekre nem tart igényt a Társasház, nyugodtan töröljék őket, és csak ezt követően adják/küldjék át az anyagokat. Válaszul kerek perec megmondták, hogy nem adják át a Társasház anyagait digitálisan. Ezt az átadás-átvételről készült jegyzőkönyvbe is beleírattam. Az egyébként digitálisan elkészített és tárolt könyvelést is egy több száz oldalas kinyomatott papírhalmaz formájában kaptam meg, amiben nyilván jóval kevésbé hatékonyan kereshető vissza bármi is.

A kérdésem az, hogy a kialakult joggyakorlat alapján, a digitális iratanyagot is a társasház birtokolja-e,és amennyiben igen, úgy azt egy közös képviselő váltás során köteles-e átadni a leköszönő közös képviselő az utódjának? Amennyiben igen, úgy egy a fent leírt esetben ez kikényszeríthető-e?

Válasz
A társasházi törvény nem rendelkezik arról, hogy a digitális könyvelési anyagot digitálisan kell átadni, így ezt kikövetelni nem lehet. Miután papír alapon, kinyomtatva megkapta a teljes könyvelési anyagot, így az átadó közös képviselő teljesítette a törvényben előírt kötelezettségét.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások