Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Mikor kell külön meghívót küldeni a házastársaknak a társasházi közgyűlésre?

2016. november 10.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
A társasházak működésével kapcsolatban felmerült vitatott kérdések vonatkozásában szeretném a szakmai tanácsát kérni:

1. A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 33. § (1) bekezdése szerint a közgyűlésre valamennyi tulajdonostársat írásban kell meghívni, mellyel egyidejűleg a meghívó egy példányát a társasházban - jól látható helyen - ki kell függeszteni.

Számos társasházban a közös képviselők a meghívók kiküldése során - annak ellenére, hogy bár a tulajdonosok nevét feltüntetik -, lakásonként csupán egy meghívót küldenek. Sokan a Ptk. házastársi közös vagyonra vonatkozó rendelkezései alapján azon az állásponton vannak, hogy jogilag helyénvaló ha lakásonként csak egy meghívó kerül kiküldésre, míg mások szerint a házastársak részére elegendő csak egy meghívót kiküldeni. Vannak akik pedig úgy gondolják, hogy valamennyi tulajdonostársat meg kell hívni a közgyűlésre. Mi az utóbbi véleményt tartjuk helyesnek.
 
2.Az Ön álláspontja szerint jogilag mi a helyes lépés a meghívók kiküldése kapcsán? Kérném, hogy jogszabályi hivatkozással is szíveskedjen alátámasztani véleményét.
 
3. A meghívók kiküldésére vonatkozó szabályok alkalmazhatók-e a házastársak közgyűlésen történő szavazását illetően?

Válasz
1.Általánosan elfogadott - bíróságon is -, hogy házastársak esetén nincs szükség külön meghívóra, de ajánlott a meghívóra felírni, hogy „Nagy János és Nagy Jánosné".

2.Erre nincs külön jogszabályi rendelkezés csak bírósági gyakorlat. Ha a házastársak különváltan élnek, akkor viszont az elköltöző tulajdonosnak kötelessége az új elérhetőségét bejelenteni a közös képviselőnek. Ha ezt nem teszi meg, akkor továbbra is küldhető a meghívó a házastársi közös tulajdonban lévő lakásra.

3. Családjogi törvény szerint közös gazdasági közösségben lévőknek kell tekinteni a házastársakat, amelynek alapján a közös tulajdonra vonatkozóan el kell fogadni az egyikük véleményét, illetve szavazatát. Természetesen kivétel lehet, ha nem értenek egyet valamilyen témában, akkor viszont külön is szavazhatnak ha mind a ketten jelen vannak a közgyűlésen, vagy az egyikük írásban eltérő irányú meghatalmazást ad a házastársának. Ha nincs meghatalmazás, akkor az egyikük jelenléte mellett a teljes tulajdoni hányadra vonatkozóan kell számításba venni a szavazatot.

A Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo-n személyesen is választ kaphat kérdéseire dr. Bék Ágnestől.

Program és jelentkezés ITT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások