Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Egész nyáron zúgott - Ki és hogyan szerelhet fel klímát a társasházban

2017. szeptember 7.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület tagjainak számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasház egyik földszinti lakója már előzetesen megbeszélte a szomszédokkal, hogy klímát szeretne beszereltetni, és megkérdezte őket, hogy nekik van-e kifogásuk ellene. A szomszédok nyilatkoztak szóban, hogy részükről rendben.

Most viszont, hogy a klíma felszerelésre kerül, szóltak a lakónak, hogy mégsem tetszik nekik, és kifogásokat soroltak fel.
Mi a teendő ebben az esetben?

Válasz
A klíma felszerelése „nem a saját lakásban" történő munkálatnak minősül, mivel a kültéri egységet a közös tulajdonban lévő külső homlokzatra szerelik fel. A törvény szerint a felszerelés előtt ki kell kérni a tulajdonosok hozzájárulását, és a közvetlenül érintett szomszédoknak - alatta, felette és mellette lévő lakásokra vonatkozóan - legalább a 2/3-nak azzal egyet kell érteni.

A legfontosabb viszont, hogy a klíma felszerelése előtt a közös képviseletnek le kell adni egy tervrajzot, amely bemutatja, hogy hová kívánják elhelyezni, és főleg, hogy a kondenzvizet milyen módon és merre fogják elvezetni. Szükséges bejelenteni azt is, hogy milyen típusú klímát szerelnek fel, és az milyen decibellel (hangerő) működik.

Jelen esetben - ha nem volt meg az előzetes jóváhagyás - a szomszédok birtokháborítás miatt feljelentést tehetnek a helyi önkormányzat jegyzőjénél, és kérhetik az eredeti állapot helyreállítását.

Klímával kapcsolatos szabályozások: 

1.) Nem kell építési engedély a felszereléséhez, ha nem jár együtt a homlokzat vagy az épület tartószerkezetének megváltoztatásával: 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 23. pontja, illetve ha az épület örökségvédelmi nyilvántartásban szerepel, akkor engedélyt kell kérni rá 

2.) Nem helyezhető el légaknába, légudvarba a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 70. § (8) bekezdése alapján

3.) Társasházi törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a közös tulajdont érintő építkezés - klíma felszerelés - esetén a közvetlenül érintett szomszédok írásbeli nyilatkozata szükséges (mellette, alatta, felette)

4.) SZMSZ-ben külön meg lehet határozni, hogy milyen feltételekkel és melyik falra történő felszerelést engedélyezik, de mindenképpen be kell kérni tervrajzot, hogy pl. a kondenzvíz elvezetését hogyan oldják meg, mert az nem károsíthatja a közös tulajdonban lévő vakolatot és nem csöpöghet le a falon, vagy a járókelőkre

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások