Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Ön már elküldte pályázatát az OTP Business jubileumi Társasházi Pályázatára?

2018. március 22.

Az indulása óta eltelt egy hónap alatt már félszáz társasház és lakásszövetkezet pályázott a 20 millió forintra bővített jubileumi OTP Business Társasházi Pályázatra. Tavasz közeledtével ugyanis egyre több társasháznál merül fel a felújítás szükségessége. A hiányzó fedezetet pedig a lakók pótbefizetése helyett inkább pályázati pénzből kívánják megoldani a közös képviselők.

A tavasz tipikusan a felújítások időszaka. A halogatott, illetve a télen kialakult károk orvoslása az idő melegedésével egyre inkább fókuszba kerülnek. Az éves közgyűlések fő témája, a tavalyi és idei költségvetés elfogadását követően, legtöbbször a felújítási munkák priorizálása, illetve az időzítések átbeszélése. Ilyenkor kerülnek szóba a pályázati lehetőségek is. Láthatóan sok társasház számol is ezekkel. A február 12 óta elérhető OTP Business Társasházi Pályázat népszerűségét mi sem igazolja jobban, minthogy naponta 5-6 társasház, illetve lakásszövetkezet nyújtja be jelentkezését a négy kategória valamelyikére.

A pályázatok értékelésénél nem a beadás sorrendje, hanem annak tartalmi elemei a döntőek, ezért az ezután érkező pályázatok ugyanolyan eséllyel juthatnak a díjazottak közé, mint az eddig beérkezettek. 

Idén, a jubileum alkalmából, a tavalyihoz képest az összdíjazás így a nyertesek száma is megduplázódik. Húsz lakóközösség összesen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhet. A lakóközösségek életminőségét javító projektek megvalósulását célzó programra négy kategóriában várják a pályázatokat: a házak üzemeltetésének hatékonyságát fejlesztő, a balesetek kockázatát csökkentő vagy az akadálymentesítést segítő, illetve a közösségi tereket fejlesztő kategóriák mellett idén egyéb, a lakóközösség mindennapjait segítő fejlesztési cél is megadható. Ilyen lehet például elektromos autók töltését, a mérőórák online leolvashatóságát vagy a vezeték nélküli internet a közös terekben való elérését biztosító szolgáltatások kiépítése. Az országos programon egy ház, külön-külön pályázattal több kategóriában is nevezhet, sőt a közös képviselőket is motiválják: a nyertes társasház vagy lakásszövetkezet pályázatának benyújtója ugyanis 100.000 forint értékű ajándékutalványt kap.

„Célszerű élni ezzel a lehetőséggel, hiszen a pályázatok segítségével egy-egy cél közelebb kerülhet a megvalósításhoz. A nevezés is egyszerű, hiszen a leadott pályázathoz nem kell önerőt igazolni, csak kitölteni az adatlapot" - mondta Csonka Tibor. Az OTP Business ügyvezető igazgatója hozzátette: „a pályázat mellett bankunknál számos egyéb, kedvező finanszírozási lehetőség is elérhető."

A fejlesztési lehetőségre a társasházak és lakásszövetkezetek a https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/ weboldalon, 2018. június 17-ig jelentkezhetnek.

Díjazás:
A pályázaton az összes kategóriában egyenként öt helyezettet hirdetnek, az alábbi díjazással:
I. helyezés: 1.800.000 Ft (bruttó támogatási összeg) - kategóriánként
II. helyezés: 1.400.000 Ft (bruttó támogatási összeg) - kategóriánként
III. helyezés: 1.000.000 Ft (bruttó támogatási összeg) - kategóriánként
IV. helyezés: 500.000 Ft (bruttó támogatási összeg) - kategóriánként
V. helyezés: 300.000 Ft (bruttó támogatási összeg) - kategóriánként

Kategóriák:

Ezermester
Az Ezermester kategória a társasház vagy lakásszövetkezet üzemeltetésének hatékonyságát támogató pályázatokat foglalja magában. Ide tartoznak többek között a szigetelési, korszerűsítési, felújítási és építési munkálatok, valamint a környezettudatos életvitellel kapcsolatos beruházások (például a szelektív hulladékgyűjtés, tárolás, lakossági sütőolaj és zsiradék hulladék elkülönített gyűjtésének megoldása) is. De ebben a kategóriában találhatóak az adminisztráció fejlesztésével kapcsolatos beruházások, amelyek a ház műszaki üzemeltetését, energiahatékonyságát, pénzügyi és egyéb ügyviteli folyamatait hivatottak támogatni (például az intelligens és informatikai eszközök, társasházi ügyviteli szoftverek beszerzése). 

Mindezek mellett ez a kategória tartalmazza az energiahatékonysági felújítások, beruházások (például megújuló energetikai eszközök telepítése, fűtési- és melegvíz-rendszerek korszerűsítése); szerkezeti elemek karbantartási munkálatait is.

Biztonság
A Biztonság kategóriába a társasházak vagy lakásszövetkezetek és a lakók biztonságát, védelmét szolgáló fejlesztéseket célzó pályázatok tartoznak. Magában foglalja többek között a lépcsőházak és lépcsők balesetmentesítését, az épületek akadálymentesítését, a lakóházhoz tartozó helyiségek és külső telekrészek tűz-, vagyon és egyéb irányú védelmét; illetve a gyermekek és idősek biztonságos közlekedését segítő beruházásokat (például védelmet, biztonságot növelő berendezések - digitális kaputelefon rendszerek, világítás, mozgásérzékelők, kamerarendszerek - kiépítése, felszerelése, korszerűsítése) is.

Közösségépítés
A Közösségépítés kategória fedi le a társasház vagy lakásszövetkezet minden tagja által igénybe vehető, közös helyiségeket (klubszoba, edzőterem). Ebben a kategóriában a leggyakrabban előforduló pályázati célok a közös használatú szabadtéri területek fejlesztése (kerti sütő-főző hely, pihenőhely, parkosítás, kertépítés, dísznövények telepítése, gyepesítés stb.); biciklitároló kialakítása, felújítása. Ebben a kategóriában pályázhatnak a házak akkor is, ha a gyermekek életterének minőségi javítása, vagy pedig a felnőtt szabadidős területek és gyermek játszóhelyek kialakítása, felújítása, EU-szabvány szerinti átalakítása a céljuk.

+ 10 éves jubileumi kategória: Jubileumi különdíj
A 10 éves jubileum alkalmával a fenti három kategórián kívül eső bármely olyan megoldás beadható a Jubileumi különdíj kategórián belül, ami a lakóközösség mindennapjait, a társasház körülményeit javítja. A társasház lakóinak leginkább megfelelő célokat foglalja magában, például ha a garázsban elektromos autók számára töltési lehetőséget szeretnének; esetleg a lakásokba távolról, online leolvasható mérőórákat kívánnak beüzemeltetni; vagy a közösségi tereken, lobbyban, tetőteraszon ingyenes és biztonságos wifi szolgáltatás kiépíttetése a cél.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások