background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Jól jöttek a korlátozások idején az OTP Bank segítségével felújított kertek 2021. január 7.
 
OTP_Vezer_u_2.jpgA koronavírus járvány miatti bezártságon is tudott segíteni az OTP Business Társasházi Pályázata: több lakóközösség is a kertek, udvarok felújítására pályázott, nem tudván még, milyen nagy hasznát veszik e tereknek a kijárási korlátozások idején. A hitelintézet idén ismét kiírta a társasházakat vissza nem térítendő támogatással segítő pályázatát.
 
Felértékelődtek a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások idején a társasházak kertjei és udvarai. Sok családnak és idős embernek szinte az jelentette az egyedüli lehetőséget a kimozdulásra a rendkívüli intézkedések idején, hogy házuk osztatlan közös tulajdonú terein, a szabad levegőn lehetett beszélgetni, vagy akár napozni, mozogni. Az OTP Business Társasházi Pályázatának idei nyertesei nem is gondolták még pályázatuk benyújtásakor, hogy az elnyert támogatással a világjárvány okozta kényszerű bezártság időszakát is megkönnyíthetik.

Az egyik Margit körúti ház lakói például csak a környék zaja és rossz levegője elől terveztek maguknak „menedéket" amihez a banki pályázat segítségével újították fel az addig is csendes, de elhanyagolt udvarukat. A 300 négyzetméteres területet - rajta egy lerobbant kazánház épületét is - megújítva, a lakóközösség többfunkciós közösségi teret hozott létre, egy kerti sétánnyal, terasszal, padokkal és új növényekkel. „A Margit körútról mindenkinek a 4-6-os villamos, a zaj, és a rossz levegő juthat eszébe, sokan talán a gondolattól is irtóznak, hogy itt keressenek otthont, nem gondolván, hogy ebben a betondzsungelben olyan oázis rejtőzik, mint ami a társasházunk udvarán van. A lépcsőházon át egy zárt, zöld lugasban találjuk magunkat. Friss levegő, árnyas fák és borostyán gyönyörködteti az udvarra nézők szemét, de ami a legmeglepőbb, hogy csend van, számunkra ez a béke szigete. A jövőben szeretnénk közösségi célokra is használni ezt a fantasztikus hangulatú udvart" - mondta Schreil-Ujlaki András, a társasház közös képviselője

Az újlipótvárosi Thurzó utcában szintén az egykori belső kert újrateremtése volt a cél, amelyhez az eredeti, Bauhaus stílusú kialakításra még emlékező, idősebb lakók segítségét is igénybe vette a társasházi közösség. A pihenő és szabadidős funkciók kialakítása mellett a gyermekek környezeti nevelésére és a fenntarthatóságra is hangsúlyt fektettek, így akadálymentesített kerti lépcső és komposztáló is került a kertbe. Egy harmadik nyertes, a zuglói Vezér úton található, több épületet is kezelő lakásszövetkezet a házakhoz tartozó, több mint 1,5 hektáros park megújításával pályázott, így felújíthatta játszóterét, virágládákkal szépíthette a területet, szintén építhetett komposztálót, és egy kerékpártárolót is kialakíttatott.

Dancsné Engler Bernadett, az OTP Business főosztályvezetője szerint a járványhelyzet is rámutatott, hogy a társasházak infrastrukturális fejlesztése olyan befektetés, amely a lakóközösségek számára sokszorosan megtérül. „A pályázat több mint tíz éves történetében nem volt még példa arra, hogy nyerteseink ennyire aktuális, a mindennapjaikat ilyen közvetlenül érintő területeken tudjanak a pályázati támogatásokból fejleszteni. Megtisztelő, hogy pályázatunkkal, ha kis mértékben is, de könnyíthettünk a nyertes közösségek nehézségein ebben a bizonytalanságokkal teli évben" - tette hozzá a főosztályvezető.

Az OTP Business hamarosan ismét kiírja Társasházi Pályázatát, amelynek keretében idén újra 20 lakóközösség juthat, összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.


További híreink
 
A társasházak a legjobb adósok 2021. május 10.
OTPBusiness_Dancsne_Engler_Bernadett.jpgMiért stagnál a társasházi hitelezés Magyarországon? Milyen tendenciák várhatók a jövőben? A témában Dancsné Engler Bernadettet, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói főosztályának vezetőjét kérdeztük.
Társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását támogatja a II. kerületi önkormányzat 2021. május 7.
felujitastarsashaz.jpgA Budapesti II. kerület Önkormányzat pályázatot írt társasházakra, többlakásos osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre általános felújításra, vagy élet- és balesetveszély elhárítását szolgáló projektekre.
https://www.tht.hu/?mid=subscribe

 
Ez a program várja Önt az Okos Társasház 2021 országos online videokonferencián 2021. április 12.
digikonf.jpg2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
Eladtam a lakásomat – Visszajár-e a felújítási alapba befizetett, de fel nem használt összeg? 2021. április 12.
penz.jpgHiába törnek be az új anyagok, technológiák a társasházi felújítások piacára, ha a lakóközösség nem vevő azok finanszírozására, mert a takarékosság illúzióját keltve inkább a toldozás-foltozás mellett dönt.
https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/

 
Közgyűlés nincs, de a közös döntés lehetősége adott 2021. március 16.
meeting1.jfifA COVID miatti kényszerű kijárási korlátozások idején sokan felújításra lakásszépítésre vállalkoznak ezekben az időkben. A társasházakban élőknek ez több kötöttséget jelent, mint a családi házban lakóknak, különösen, ha közös területeket is érintenek a munkák vagy, ha más ügyekben közösen kell dönteniük, mert az ezekhez szükséges közgyűléseket törvényesen nem lehet megtartani.
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája 2021. március 11.
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
http://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=986

 
Egyre több társasház szorul felújításra – ebben is segíthet az OTP Business 2021. február 17.
otp200.jpgAkkor is sok társasház igényelne állagmegóvási beruházásokat, ha a koronavírus járvány nem irányította volna rá a lakóközösségek figyelmét szűkebb környezetükre. Az OTP Business idén ismét összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatja a Társasházi Pályázatán nyertes lakóközösségeket. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói fejlesztési, közösségépítési, biztonsági és állagmegóvási beruházásokkal is pályázhatnak.
Videókonferencia: Biznisz az ingatlanban 2021. február 15.
ingatlankonf.jpg
Szeretettel meghívjuk a BKIK és a PP Konferenciaközpont Biznisz az ingatlanban című konferenciájára, melyen a THT TTOE Szakmai partnerséget vállalt. Tagtársaink, partnereink jelentős kedvezménnyel vehetnek részt videókonferenciánkon.
Társasházi kérdések-válaszok a Kossuth Rádióban 2021. február 1.
kossuth.pngJanuár 26-án indult a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a műsor, melynek keretében a hallgatók 10:15 és 10:30 között szöveges üzenetekben küldhetik el kérdéseiket a műsorvezetőnek, aki a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnökét dr. Bék Ágnest kérdezi a társasházi problémák megoldási lehetőségeiről.
Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása 2021. január 27.
azevblockchain2020w.pngMagyarország első felhő-alapú, blokklánc-hitelesített társasházkezelő rendszere nyerte a Magyar Marketing Szövetség Az év honlapja - Az év blockchain megoldása díjat!
A Posta és a bankok együtt lehetetlenítik el a társasházak működését 2021. január 27.
Erősen kezdődik a 2021 is: január 1-jétől a Posta megszüntette a papír-alapú tértivevényt, a bankok sunnyognak a PSD2-vel, és év elején még a kártyás fizetések is elromlottak országszerte.
TTOE-UIPI hírek - Épületek energetikai felújítása: francia és német tapasztalatok 2021. január 7.
UIPI_logo.pngKevesen tudják, hogy az EU üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 36%-áért nem az ipar, de még csak nem is a közlekedés, hanem az épületek felelősek. Ahhoz, hogy a 2050-es széndioxid-semlegességi célokat el tudja érni a közösség, elengedhetetlen az épületállomány energetikai felújítása.
Folytatódik a társasházak távfűtés-korszerűsítési programja 2020. december 19.
Tavfuteses_hazak.jfifAz ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (a továbbiakban Támogató) a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan pályázati kiírást tesz közzé a lakosság részére energiahatékonyság növelését, a meglévő lakóingatlanokban lévő, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti,- és társasházi lakások szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások támogatására.
Pályázat - Fővárosi társasházak, lakásszövetkezeti lakóépületek belső udvarainak zöldfelület fejlesztésére 2020. december 19.
Udvarzoldites.jfifA Fővárosi Önkormányzat fontos célkitűzése a város zöldfelületeinek növelése. A nagyfokú beépítettség miatt a lakóházak belső udvarainak zöldfelületi és rekreációs szerepe felértékelődik, ezért a városvezetés 30 millió forint keretösszeggel, ​ÉGIG ÉRŐ FŰ címmel udvarzöldítési pályázatot hirdet társasházak, lakásszövetkezetek számára.
Napelem a társasházon – hogyan működik? 2020. december 19.
Napelem_LEAD.jpgA technikai fejlődés, a környezettudatosság és spórolás a három fő szempont, amely megmozgathatja egy közös képviselő fantáziáját a napelemek felszerelésével kapcsolatban. Komoly elhatározás, papírmunka és tőke is kell egy napelemrendszer telepítéséhez.
A társasházakra is ráférne a felújítás 2020. november 28.
Aggasztóan fest a hazai társasházak műszaki állapota és miközben az otthonfelújítási programnál senki nem gondolt a társasházi közös tulajdonokra, a forráshiány mellett a koronavírus-járvány sem tett jót a tervezett felújításoknak - írja az Index
Jönnek a társasházi támogatások? 2020. november 30.
A Magyar Nemzeti Bank "Lakáspiaci jelentés, 2020. november" című kiadványában kiemelten foglalkozik a társasházak helyzetével. A "Társasházkezelői kérdőív az ingatlanok állapotáról, illetve a tervezett és megvalósult felújításokról" című fejezet a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE), a Társasházi Háztartás (THT) és az eHáz közreműködésével készült.
Társasházi pénzügyek és beszámolók a mindent látó NAV korszakban 2020. szeptember 1.
2020. július 1-jétől élnek az Áfa törvény számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályai, de a NAV, meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti. Mit jelent ez a társasházak esetében?
El kell kezdeni törleszteni a március 1-je előtti katás tartozásokat 2020. augusztus 8.
A kisadózó vállalkozásoknak a veszélyhelyzet megszűnésével el kell kezdeniük törleszteni a 2020. március 1-je előtt lejárt adótartozásaikat. Az erre biztosított 10 havi pótlékmentes
részletfizetés első törlesztőrészletének határideje 2020. július 13-án lejárt, a második részletet 2020. augusztus 12-éig kell befizetni. Aki időben nem törleszti a részleteket, annak a teljes tartozást egy összegben kell rendeznie.
Lehet-e írásbeli szavazással dönteni hitelfelvételről vészhelyzet idején? 2020. május 16.
A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva