background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

A Posta és a bankok együtt lehetetlenítik el a társasházak működését2021. január 27.
 
Erősen kezdődik a 2021 is: január 1-jétől a Posta megszüntette a papír-alapú tértivevényt, a bankok sunnyognak a PSD2-vel, és év elején még a kártyás fizetések is elromlottak országszerte.
 
Sokan szembesültek a ténnyel, hogy 2021 január elsejétől a Magyar Posta megszüntette a papír-alapú tértivevényt, helyette elektronikus formában, a posta.hu weboldalon belül elérhető ePostakönyv alkalmazással kell feladnunk a leveleket. Ezentúl tehát ebbe az ePostakönyvbe, vagy emailben érkeznek a tértivevényes levelek sikeres kézbesítéséről szóló visszaigazolások, már persze csak abban az esetben, ha a Posta szövevényes útvesztőjén egyáltalán eljutunk odáig, hogy fel tudunk adni egy levelet.

Erős lemaradásban

Tisztázzuk: a digitalizáció jó dolog, és nagyon jó, hogy ebben legalább próbálkozik a Magyar Posta. Főleg amiatt, mert az elmúlt években a személyes ügyfélélmény javítása is elég XIX. századira sikeredett: a legtöbb postán a csokik, játékok és kaparós sorsjegyek tukmálásában megállt a forradalom, és - részben ezért - valljuk be, van egy szignifikáns méretű réteg Magyarországon, aki gyűlöl postára járni és végigvárni, hogy az előttük álló nyolc ember csomagját az ott dolgozó nénik és bácsik manuálisan megkeressék. Ugyanilyen diszfunkció, hogy még mindig vannak olyan posták, amelyek 10:00-kor nyitnak és eddig senkinek nem jutott eszébe az, hogy esetleg a postára járást nem munkaidőben, vagy ebédidőben szereti megtenni a magyar. Ahogyan valamiért az sem, hogy a csekkes befizetések feladóstul, mindenestül minden internetbankban normálisan, valós időben megjelenjenek, ne kelljen sokszor heteket várni, míg

a csekk fénymásolata a postás néni keze által ráírt feladóval megérkezik a címzetthez, ahol ezt követően lehet csak beazonosítani a csekk feladóját a banki kivonaton.

Bosszantó gyermekbetegségek

Visszatérve az ePostakönyvre: a hiba nem a mi készülékünkben van, legalább is az elmúlt hetek postán való szerencsétlenkedései ezt igazolják. Január első hetében láthatóan fogalma sem volt senkinek a budapesti postahivatalokban az újításról, több órás egyeztetéseket követően együtt tanulhattuk meg a postai dolgozókkal az új „rendszert". Az ePostakönyv gyermekbetegségei ugyanis főleg azokat érintik, akik több címzettnek, nagyobb mennyiségben, egyidejűleg akarnak leveleket feladni, mondhatni a vállalati és a társasházkezelő ügyfeleket. Az elektronikus feladójegyzék létrehozását követően ugyanis elvileg lehetőség van a címzettek importálására, azonban az alkalmazás csomó esetben hibát dob, nem működik. Amikor tudja, akkor pedig gondosan összekeveri a címzetteket, melynek köszönhetően a postai alkalmazottnak később egyenként kell kibogarásznia minden címzettet a rendszerből, mely miatt

a szokásos feladási idő többszörösére nő.

Mindemellett az ePostakönyv kialakításakor valahogyan senki nem gondolt arra sem, hogy egy feladáskor több feladó is lehet, így ennek tömeges és rendszer-szintű kezelése jelenleg megoldhatatlan feladatnak tűnik az új platformon.

A bankok is hátráltatják a digitalizációt

Nem szabad szó nélkül elmennünk a bankok mellett sem, már ami a digitalizációt és a közös képviselet munkájának egyszerűsítését, vagy inkább megnehezítését illeti. Mindannyian tudjuk, hogy habár több felhő-alapú társasházkezelő rendszer létezik a piacon, eddig a bankok a kőkorszaki hitelminősítési eljárásba beragadva még nem jutottak el odáig, hogy ezekben az online rendszerekben valós idejű főkönyvet nézzenek gyors hitel előminősítésre. Mindemellett tudomásunk szerint már a Magyar Nemzeti Banknál van az az ügy, miszerint a Növekedési és Hitelprogramban ugyan elvileg hitelezhetők a társasházak, de a bankok a gyakorlatban elutasítják ezeket a kérelmeket. Ha még ez nem lenne elég, akkor a bankok számlájára írható az is, hogy habár a törvény által előírt PSD2 szabályozás szerint 2019. szeptember 14-e óta minden hazai banknak kellene rendelkezni működő api-val a számlaforgalom más rendszerekbe való szinkronizációjához, ez a gyakorlatban egyáltalán nincs így. Vagy van, de nem működik, vagy van, de nem az előírásoknak megfelelően működik, vagy pedig nem minden számlaforgalmat ad át az interfész, melynek köszönhetően

a hazai bankok megnehezítik a társasházkezelők és könyvelők mindennapi munkáját,

hiszen a banki forgalmat manuálisan kell az egyes könyvelő rendszerekbe importálni nap mint nap, ahelyett, hogy az automatikusan bekerülne.

Miért csinálják ezt a bankok?

Az NHPs társasházi hitelkérelmek visszautasítása valószínű abból az okból kifolyólag tömeges jelenség, hogy a bankok többségének - tisztelet a kivételnek - fogalma nincs a társasházak gazdálkodásáról, és a jól bevált céges hitelezési eljárások sokkal intenzívebben segítik a hitelkihelyezést, mintsem 5-10 milliós hitelek miatt kelljen kitanulni a társasházkezelés pénzügyi alapjait. A PSD2 api hiánya valószínűleg egyfajta kollektív szabotázs a bankoktól, lévén ha a számlainformációs szolgáltatókhoz elkerülnek a számlaforgalmak, akkor a bankok elveszítik a közvetlen online ügyfélkommunikáció lehetőségét és a továbbiakban nehezebbé válik egy kattintással elfogadtatni a felhasználókkal az új ajánlatokat, legyen az egy számlacsomag módosítás, vagy szerződési feltételek módosítása. Minderre rájön természetesen az is, hogy csomó banknak őskori informatikai rendszere van, és a jelek szerint a banki informatikusok nagyon nem állnak a helyzet magaslatán.

És ha még mindez nem lenne elég, akkor - habár a társasházkezelőket ez nem érinti egyelőre tömegesen közvetlenül - de egy COVID-19 járvány kellős közepén, január 1-jétől szinte mindenhol elromlottak az online fizetési platformok, és ezt a lehető legrosszabbkor és legrosszabb módon tették. Ugyanis most - amikor a vásárlások többsége online történik - legyen az egy SimplePAY, Barion, vagy PayPal, egyesek tudnak fizetni, mások pedig nem, mely alapvetően rengeti meg az online vásárlásokban a bizalmat azokban, akik ezt a járvány miatt épp csak tanulták. 

Dén Mátyás András


További híreink
 
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
A társasházi könyvelés a tízszeresére gyorsul: automatikus bankszámla szinkron az eHÁZban 2021. október 11.
bankiapi.jpgAz automatikus könyvelés újabb fokozatra kapcsolt az eHÁZban. A minden felhasználó számára külön díjazás nélkül elérhető bankszámla szinkron szolgáltatással ezentúl az internetbanki számlaforgalmat már nem kell importálni, a bankszámlaforgalom - hasonlóan a NAV szinkronhoz a számlák esetében - naponta 4 alkalommal automatikusan bekerül a rendszerbe.
Társasházak változó szabályozásáról a Napközben-ben 2021. október 5.
Cegbirosag.jfifSzeptember 23-án, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo volt az első rendezvény az országban, ahol a résztvevők előadásokat hallgathattak meg arról, hogy milyen módon érinti a társasházak működését az, hogy jogi személyekké válnak. A téma fontosságát jelzi, hogy a Kossuth Rádió Napközben című műsora is foglalkozott a kérdéssel.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
A társasházi szoftverek időt és pénzt takarítanak meg 2021. június 15.
thszoftver.pngInnovatív, időtakarékos megoldásokat, egyedi szolgáltatásokat tartalmaz valamennyi hazai társasházi, lakásszövetkezeti ügyviteli és könyvelőmegoldás, melyekből számos cég terméke bemutatkozott a THT és a TTOE első online videokonferenciáján, április 28-án.
eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban 2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban 2021. június 7.
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban 2021. június 3.
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes 2021. június 3.
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.
TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE 2021 - JÚNIUS 10-ÉN INDUL A THT és a TTOE ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZATA 2021. május 19.
thtkonferencia.jpgIdén tizenkettedik alkalommal szervezi meg a Társasházi Háztartás és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a "Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése 2021" című országos konferenciasorozatot. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során!" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak.
A jövő már itt van: A kiterjesztett valóság és épületinformációs 7D modellezés alkalmazási lehetőségei a társasházakban 2021. május 14.
bim02.pngA virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR)  különleges egyvelege a vegyes valóság (MR), amely úgy jön létre, hogy a körülöttünk lévő tárgyakat és teret is érzékeli, ez alapján alkotja meg azt a virtuális valóságot, amelyre vetít digitális tartalmakat. Bár elsőre meglepően hangzik, de a technológia nagyban hozzájárul azokhoz a megoldásokhoz, amelyek megkönnyíthetik a társasházak tulajdonosainak és kezelőinek életét.
Dr. Kiss Balázs Károly: Az e-közgyűlés szabályai a gyakorlatban 2021. május 12.
kbk21.pngJavasolt volna az egyéb más jogterületeken, más gazdasági szerepelők vonatkozásában már szabályozottan működő jogi megoldások beépítése a társasházak joganyagába is.
Rendhagyó konferenciával és új szakmai csapattal indult a tavaszi eseménysorozat a THT-nál 2021. május 5.
meichl_okosth.pngNagy érdeklődés kísérte a THT első online videókonferenciáját, összesen több mint 500-an vettek részt a virtuális rendezvényen.
Adatvédelem - Digitális megoldások jogszerű használata a társasházakban 2021. április 19.
adat2.jpgA THT és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által 2010 óta minden évben megszervezett országos konferenciasorozat április végre már bőven túl szokott jutni az állomások felén, hiszen "békeidőben" május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, amihez házhoz szoktuk szállítani a legfontosabb információkat, különös tekintettel a jogszabályi változásokra.
Ez a program várja Önt az Okos Társasház 2021 országos online videokonferencián 2021. április 12.
digikonf.jpg2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
Április 28: Országos THT videokonferencia:
OKOS TÁRSASHÁZ 2021.
2021. március 22.
Online konferencia2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
A pandémia berobbantotta a magyar informatikai szolgáltatók piacát 2021. március 23.
digitalizacio.jpgA pandémia alatt jelentősen megnőtt az igény a hatékonyságot, valamint a távmunkát elősegítő megoldások iránt, ugyanakkor a biztonsági eszközök esetében az ügyfélkör egyelőre inkább utólag kezeli a problémát, ezért az előttünk álló időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzés fontosságának edukációjára.
Elhunyt számvizsgálók, tulajdonosok, tehetetlen közös képviselők: COVID-19 a társasházkezelésben 2021. március 18.
maszkos.jpgAz egyik népszerű közösségi oldalon a társasházkezelők osztották meg a tapasztalataikat a COVID-19 vírus munkájukra gyakorolt hatásairól.
eKözgyűlés a társasházban 2021. március 17.
Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.


(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva