background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

Kertbaráti üdvözlet: Társasházi kertbeindítás
2021. március 29.
 
megyeriszabolcs.jpgA tavasz kezdete minden kerttulajdonosnak munkát, feladatot is jelent, hiszen nem lehet csupán élvezni a melegedő időt és a zöldülő természetet, tenni is kell azért, hogy a közvetlen környezet rendezett, ápolt legyen, a növények pedig egészségesek legyenek! A társasházi kertek, előkertek, utcafrontok sem jelentenek kivételt, a kötelező köröket itt is le kell tudni!
 
A tél minden zöldterület esetében nyomokat hagy, kisebb-nagyobb károkkal az esetek többségében számolni kell, így az első teendő a felmérés és a kárelhárítás. Az ősszel lehullott lomb egy része még biztosan a talajon, a pázsiton van, hiszen a levelek hullása télen is folytatódott, amikor már kis eséllyel gereblyéztek a háziak, a lakók a kertben. Az egyik első feladat tehát egy lombseprés, valamint a különféle növényi törmelékek (vihar törte ágak, vesszők) összeszedése.
 
Ezeket nem elég összegyűjteni, el is kell távolítani, egyfelől mert az elhelyezés társasházi környezetben általában nem megoldható (kevesen komposztálnak ilyen körülmények között, bár ez sem lehetetlen), másfelől mert az ilyen zöldhulladékban áttelelő rovarkártevők, vagy éppen gombaspórák lehetnek. A legjobb megoldás a zsákba gyűjtés és elszállíttatás, ilyen szolgáltatást a legtöbb településen kínál a helyi hulladékgazdálkodási vállalat. Amennyiben ez valamiért nem jöhet szóba, alternatívaként az elásás merülhet fel, de ebben az esetben a szokásosnál jóval mélyebbre kell helyezni a zöldhulladékot.

A következő lépés a növények állapotának felmérése, valamint a szokásos tavaszi kártevőmentesítés, lemosás elvégzése. A beteg, elhalt részeket le kell vágni, amennyiben pedig gyümölcsfa is akad a kertben, utcafronton, azt is meg kell metszeni. Előfordulhat, hogy lakók között nincs, aki ért ehhez a művelethez, ebben az esetben érdemes kertész szakembert felkérni a feladatra, a szakszerű metszés ugyanis nem csak a jó terméshozam miatt fontos, hanem a fa tetszetős alakja miatt is, ez pedig fontos szempont lehet, akár belső udvari, akár utcafronti a fa. Egyéb, egyszerű esetekben a metszést, alakító visszavágást a háziak is elvégezhetik, ehhez mindössze egy jó minőségű (adott esetben teleszkópos nyéllel rendelkező) lombfűrész kell, na meg persze sebkezelő anyag. Utóbbi azért fontos, mert a nagyobb ágak vágása után keletkező sebfelület nyitott ajtót jelent a betegségeknek, fertőzéseknek, a megfelelő sebkezelés ezt megelőzi, így a későbbiekben akár jelentős kiadások is megelőzhetőek! A cserjéket is most lehet metszeni, a túlburjánzott példányokat a szárak ritkításával, a sövényeket, térhatárolókat pedig formára vágással tarthatjuk karban.

A lemosó permetezés sem hagyható ki a fák esetében, ehhez többféle készítmény szerezhető be, jellemzően paraffin olaj, kén vagy réz bázisú permetszerekről van szó, illetve ezek kombinációi is szóba jöhetnek. Mivel a permetezés némi gyakorlatot igényel, ráadásul a használt kemikáliák általában mérgezőek, így vagy hozzáértő, tapasztalt lakó, vagy felkért szakember végezze a műveletet. Könnyebben abszolválható az idősebb fák törzsének tisztogatása, melyhez csupán egy pár száz forintos kéziszerszám és némi fizikai erő szükséges. A kéregkaparóval (ez a szerszám akár egy drótkefével is kiváltható) erősen végig kell dörzsölni a törzset, hogy a félig már levált kéregdarabokat eltávolítsuk. Ez azért fontos, mert ezek alatt rovarok, hernyók, tojáscsomagok rejtőzhetnek, amik tavasztól kezdve komoly gondot okozhatnak. A laza kéregrészek leválasztásával a növény megkönnyebbülhet, a megbújó károkozók pedig eltűnnek. A leszedett törmeléket mihamarabb el kell távolítani, kis mennyiség esetén a szeméttárolóba is be lehet szórni.
 
A díszágyások talaját fel kell ásni, gyommentesíteni, szükség esetén pedig tápanyagokkal gazdagítani. Ez csupán annyit tesz, hogy a gazolást után, de még az ásást megelőzően 5-10 centiméter vastagon szervestrágyát vagy komposztot kell kihelyezni, majd így átforgatni a közeget.
 
A tavaszi ültetésekkel és a gyep felülvetésével még várni kell, de a fenti alapozó munkálatokkal nem szabad sokat késlekedni. Azért is fontosak ezek a teendők, mert ha elmaradnak, akkor a későbbiekben többféle probléma adódhat a kert, a növények körül, melyek nem csupán esztétikai gondot jelentenek, de az eszkalálódott problémák kezelése jelentősebb kiadással is járhat. A preventív munkálatok javarésze önerőből, házon belül is elvégezhető, és egyben remek ráhangolódást is jelenthetnek a lakóknak a közelgő kerti szezonra!

Megyeri Szabolcs kertészmérnök
Továbbküldöm a cikket >>>
 

További híreink
 
Generali: gyors és biztonságos online ügyintézés társasházkezelőknek
2021. április 15.
 
generali200.jpgA Generalihoz a tavalyi évben mintegy 40 000 bejelentés érkezett társasházi vízkárok kapcsán, és a biztosító közel 3 milliárd forintot fizetett ki a károsult lakóközösségeknek. A tűzkárok ugyan ettől lényegesen elmaradtak 2020-ban, mégis többszáz esetben volt szükségük a társasházaknak a biztosító közreműködésére. 
 
A FŐTÁV kéréssel fordul a társasházak képviseleteihez
2021. április 15.
 
fazas.jpgTekintettel a jelenlegi hideg időjárásra, a FŐTÁV ezúton kéri azokat a társasházi képviseleteket, amelyek a fűtés leállítására vonatkozó korábbi döntésüket eseti rendelkezéssel módosítani kívánják, hogy ezt a FŐTÁV részére jelezzék!
 
https://www.tht.hu/?mid=subscribe

 
Ez a program várja Önt az Okos Társasház 2021 országos online videokonferencián
2021. április 12.
 
digikonf.jpg2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
 
Eladtam a lakásomat – Visszajár-e a felújítási alapba befizetett, de fel nem használt összeg?
2021. április 12.
 
penz.jpgHiába törnek be az új anyagok, technológiák a társasházi felújítások piacára, ha a lakóközösség nem vevő azok finanszírozására, mert a takarékosság illúzióját keltve inkább a toldozás-foltozás mellett dönt.
 
https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/

 
Lendületben az egyik legnagyobb hazai építőanyaggyártó
2021. április 8.
 
cemixletra.png32 évvel ezelőtt 30 milliós törzstőkével alapították a Lasselsberger Kft.-ét, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. A vállalatcsoport régiós stratégiaváltásának megfelelően tavaly újabb névváltáson esett át a cég, amely Cemix néven folytatja tovább. Összefoglaltuk, honnan jött és „merre megy" a veszprémi székhelyű építőanyaggyártó.
 
Strangcsere a társasházakban
2021. április 6.
 
strangcsere2.jpgA biztosítótársaságok statisztikái alapján a harminc évnél idősebb társasházaknál a szennyvíz csövek, strangok törései okozzák a legnagyobb káreseményeket. Elsősorban azért, mert ilyenkor az érintett csőszakasz cseréje együtt jár olyan bontási és helyreállítási munkákkal, melyek jelentősen megnövelik a kiadásokat.
 
http://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=986

 
Minden, amit a tetőszigetelésről tudni kell
2021. április 6.
 
tetoszigeteles_fatrafol.jpgMagyarország a technológiai lehetőségek olvasztó tégelye az építőipar minden területén. Számtalan jobbnál-jobb megoldás adódik a megrendelői igények kielégítésére, legyen szó egy falszerkezetről, vagy akár a tetőnk szigeteléséről. A megrendelők többsége azonban - ahogy sajnos a szakmaibeliek többsége - gyakran évtizedes lemaradással rendelkezik a témában, kezdve a helyes anyag használattal, egészen a jogszabályi előírásokig. Annál sajnos jóval bonyolultabb a téma, hogy minden részletet kielemezzünk, mégis szeretnénk egy alapvető mankót biztosítani a felújítás előtt álló társasház és műszaki ellenőreik számára, ebben a kétrészes cikkben.
 
Szeretetvendégséggel ünnepelték a lakók a Kolduspaloták felújítását
2021. március 29.
 
kolduspalota2.jpgAz elmúlt egy év nem a látványos társasházi felújításokról szólt, de a bezártság feloldása után megtartott közgyűléseken újra napirendre kerülhetnek az ilyen jellegű munkák. Ennek előszele lehet az a 3 milliárd forint keretösszegű pályázat, amelyen távhős társasházak és lakásszövetkezetek indulhatnak.
 
Megjelent a THT márciusi száma!
2021. március 23.
 
thtmarcius.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. márciusi száma, mely a mai és a holnapi nap folyamán lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek! A tartalomból.
 
Április 28: Országos THT videokonferencia:
OKOS TÁRSASHÁZ 2021.

2021. március 22.
 
Online konferencia2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
 
A pandémia berobbantotta a magyar informatikai szolgáltatók piacát
2021. március 23.
 
digitalizacio.jpgA pandémia alatt jelentősen megnőtt az igény a hatékonyságot, valamint a távmunkát elősegítő megoldások iránt, ugyanakkor a biztonsági eszközök esetében az ügyfélkör egyelőre inkább utólag kezeli a problémát, ezért az előttünk álló időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzés fontosságának edukációjára.
 
Vasárnap puhábbak a társasházi falak
2021. március 22.
 
FúrásA home office, vagyis az otthoni munkavégzés jó eszköz lett a járvány terjedésének csillapítására, s valószínűleg sok cég a későbbiekben gyakrabban alkalmazza majd, mint eddig. Az új lehetőség azonban új problémákkal is jár, elsősorban a társasházakban, ahol a szomszédból érkező hanghatások fokozott toleranciát igényelnek.
 
Fűtéskorszerűsítésre pályázhatnak a távhős társasházak, lakásszövetkezetek
2021. március 19.
 
futes.jfifAz ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. pályázati kiírást tett közzé a lakosság részére az energiahatékonyság növelését, a meglévő lakóingatlanokban lévő, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti,- és társasházi lakások szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások támogatására.
 
Elhunyt számvizsgálók, tulajdonosok, tehetetlen közös képviselők: COVID-19 a társasházkezelésben
2021. március 18.
 
maszkos.jpgAz egyik népszerű közösségi oldalon a társasházkezelők osztották meg a tapasztalataikat a COVID-19 vírus munkájukra gyakorolt hatásairól.
 
eKözgyűlés a társasházban
2021. március 17.
 
Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.
 
Közgyűlés nincs, de a közös döntés lehetősége adott
2021. március 16.
 
meeting1.jfifA COVID miatti kényszerű kijárási korlátozások idején sokan felújításra lakásszépítésre vállalkoznak ezekben az időkben. A társasházakban élőknek ez több kötöttséget jelent, mint a családi házban lakóknak, különösen, ha közös területeket is érintenek a munkák vagy, ha más ügyekben közösen kell dönteniük, mert az ezekhez szükséges közgyűléseket törvényesen nem lehet megtartani.
 
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája
2021. március 11.
 
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
 
Életveszélyes társasházi elektromos hálózatok – Kötelező felülvizsgálatok, halogatott felújítások
2021. március 8.
 
elektromosszekreny.jfifRégi építésű társasházakban, vagy a 60-as, 70-es években épült lakótelepeken legtöbbször már elavultak az elektromos vezetékek. A tulajdonosok viszont többnyire csak akkor hajlandóak foglalkozni a felújítással, ha már az újonnan megvásárolt villamos berendezéseiket sem tudják gond nélkül működtetni.
 
A rezsi 75 százalékát fűtésre költjük
2021. március 8.
 
hoszigeteles1.jpgA világ teljes energiafogyasztásának egyharmadát Kína és az Amerikai Egyesült Államok adja, Magyarországon viszont mindkét államénál nagyobb a lakosság energiafelhasználási aránya.
 
Construma - Új időpont: 2021. június 2-6.
2021. március 8.
 
A járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások érintik a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítási csokor (CONSTRUMA, HUNGAROTHERM, OTTHONDesign) eredetileg április 14-18. közötti időpontra meghirdetett rendezvényeit, melynek programjában a korábbiakhoz hasonlóan THT-TTOE konferencia is szerepelt.
 
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva