background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Európa-szerte működnek az online társasházi közgyűlések2021. május 25.
 
onlinekozgyules.jpgEzúttal egy másik kérdéskört veszünk górcső alá, amely Magyarországon komoly fejtörést okoz a társasházkezelői piacon dolgozóknak. Ez a közgyűlési tilalom, amely a jelenlegi jogszabályi környezet mellett a társasházi közgyűlések felfüggesztését jelenti.
 
Annak ellenére, hogy az írásbeli szavazás intézménye hazánkban is létezik, és néhány sürgős kérdésben megoldást is jelenthet (feltéve, hogy a vonatkozó szabályokat betartja a lakóközösség és a társasházkezelő), a társasházak működésének komoly korlátja, hogy egy esetleges online közgyűlés jelenleg nem rendelkezik határozathozatali képességgel. A digitális eszközök használatával tehát beszélgetni hivatalosan lehet, de szavazni már nem. Akkor sincs erre mód, ha a tulajdonosi kör 100%-a ehhez egyébként hozzájárulna. Úgy tűnik tehát, hogy míg iskolai tantermek százezreit sikerült egyik napról a másikra átköltöztetni a digitális térbe feltételezve, hogy a magyar családok erre anyagi helyzettől, iskolai végzettségtől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül készek infrastrukturális és gyakorlati szempontból egyaránt, a társasházi közgyűlések esetében ugyanezt nem tudtuk meglépni. Vagyis a jogszabályok nemhogy kötelező jelleggel nem írták elő, de még választható opcióként sem kínálják fel ezt az alternatívát a mai napig, jól lehet, sok társasház élne vele. Anélkül, hogy ennek az okait e cikk keretein belül feszegetnénk, arra vállalkozom inkább, hogy áttekintsem, más országok hogyan boldogulnak ezen a fronton.
 
Az Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Uniója (UIPI, Union Internationale de la Propriété Immobilière) 2021. februárjában tartotta Nemzeti Ügyekkel Foglalkozó Bizottságának ülését, amelyen a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének képviseletében magam is részt vettem. Ezen a digitális találkozón a különböző kormányzatoknak, illetve ingatlanpiacoknak a COVID-19-re adott válaszairól is szó esett. Az ismertetett kutatási eredményekből kiderült, hogy amennyiben a társasházakra vonatkozó jogszabályok COVID-19-cel kapcsolatos módosításai a kérdés, a közgyűlések megtartásának módja volt az elsődleges téma minden országban.

Finnország volt az egyetlen a kutatásban résztvevők között, amely hasonló utat járt be eddig, mint hazánk. A járvány miatt náluk is elnapolták a közgyűlési határidőket, ami érintette a társasházak mellett a gazdasági társaságokat és más szervezeteket is. Az első ilyen meghosszabbított határidő 2020. szeptemberéig tartott, ám ezt követően az ország nem tért át az internetes gyülekezésre, így hamarosan a nálunk is tapasztalt problémák jelentkeztek. Finnországban a videó konferencia egy választható lehetőség a résztvevők számára, ám teljes egészében nem bonyolítható le közgyűlés online platformon. Ez a mai napig nem változott, vagyis érdemi jogszabály módosítás nem történt a járvány miatt.

Más a helyzet Spanyolországban, ahol 2021. december 31-ig ugyan betiltották a személyes közgyűléseket, ám az online döntéshozatal 2021-ben már engedélyezett alternatíva lett. Hasonlóan lehetővé tették a digitális értekezést, vagy akár az emailben történő döntéshozatalt Csehországban is. Ezt a társasházak ott már megtehetik akkor is, ha erre a Szervezeti Működési Szabályzatuk külön nem tér ki.
 
Írországban a vállalatokra vonatkozó döntéshozatali jogszabályokat módosították a COVID-19 miatt, és ez vonatkozik a társasházakra is. Ez azt jelenti, hogy immár ott is van lehetőség online közgyűlésre, eltörölve annak szükségszerűségét, hogy minden résztvevőnek ugyanabban a szobában kelljen tartózkodnia.
 
Olaszországban az online részvétel egy közgyűlésen csak akkor volt lehetséges a járvány előtt, ha a társasház erről külön rendelkezett. Ezt két okból is megváltoztatták: egyrészt a járvány miatt így általánosan nehézkessé vált a döntéshozatal, másrészt a felújítások ütemének felgyorsítása érdekében hozott Superbonus 110% nevű támogatási programra komoly érdeklődés mutatkozik, amelyről a társasházak immár így is tudnak dönteni. Így tehát a közgyűlés összehívásának folyamata és a lebonyolítása is megváltozott Olaszországban.
 
Görögország is azoknak a nemzeteknek a táborát erősíti, amelyek változtattak a jogszabályukon; jól lehet csak átmenetileg, de 2021 március 31-ig engedélyezték az online közgyűlések tartását és határozathozatalát. Ez azt jelenti, hogy a munka náluk folytatódhat, az élet pedig ezen a fronton nem állt meg teljesen.

Norvégiában a közgyűlési határidő eredetileg június vége volt, ám 2020 október végéig lehetővé tették az online térben történő tanácskozást, és arra számítanak, hogy ezt a gyakorlatot meghosszabbítják 2021-re is.

Számos ország lazított tehát a szigorú döntéshozatali szabályokon, hogy biztosítani tudják a társasházak működését, megkönnyítsék az egyébként is nehéz napokat élő tulajdonosok dolgát, és elhárítsák a felújítások illetve korszerűsítések előtti adminisztratív akadályokat. Az elmúlt hónapokban az internet lehetőségei sok iparágban bizonyítottak az oktatáson kívül a kiskereskedelem, az otthoni munkavégzés, de akár a szolgáltatások vagy a sport területén is. A kényszer szülte megoldások egy része a COVID eltűnésével kikopik majd mindennapjainkból, de már most is lehet látni, hogy bizonyos előnyökre hosszú távon is számítani akarnak majd az emberek. Az online találkozók lehetősége, a digitális konferenciák éppen ezek közé tartozhatnak, így az internetes közgyűlések jogszabályi környezetének kialakítása nem csak rövidtávon lehet fontos, de hosszú távon is keretet adhat egy életszerű, bizonyos lakóközösségek esetében előnyös gyakorlat számára.

Dr. Dén-Nagy Ildikó

Megjelent a THT - Társasházi Háztartás szaklap márciusi számában


További híreink
 
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
Ki látja el a jogi személyiséggé váló társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők helyett? 2021. szeptember 7.
Torvenyessegi_felugyelet.jfifNem valami hálás feladat a társasházak feletti törvényességi felügyelet ellátása. Erre akkor jöhettünk rá alőször, amikor 2010-ben a Társasházi törvény az ügyészséget jelölte meg illetékesként, de mire hatályba lépett volna a jogszabály az ügyésszég erőteljes ellenállása miatt azt meg is változtatták.
Lakásbérlők nyilvántartása – Jó ötlet, de hol bukik el? 2021. szeptember 7.
Lakasberles.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata, legutóbb egy hallgatói kérdés alapján foglalkozott az olyan helyzetekkel, amikor a hátrányos helyzetbe kerülő tulajdonosok, a közös képviselőtől várják a megoldást, de hiába, mert arra a törvény nem ad lehetőséget.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban 2021. augusztus 11.
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól? 2021. augusztus 10.
Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
Megjelent a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv - Ön hogyan juthat hozzá? 2021. július 19.
THT-Szakkonyv_2021_cimlap_net-hirek.jpgMegjelent a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című THT szakkönyv, melyet az OTP Business jóvoltából eddig azok vehettek át díjmentesen, akik részt vettek a THT-TTOE országos konferenciasorozatának állomásain.
 
ORSZÁGOS ONLINE THT-TTOE KONFERENCIA - TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN 2021. július 15.
digikonf.jpg
Mivel a jogszabályok továbbra is kötelezővé teszik a zárt térben tartott rendezvényeken - így a THT-TTOE országos körútjának konferenciáin is - a védettségi igazolvány bemutatását, ezért sok lakóközösségi képviselő annak ellenére sem vehetett részt rendezvényeinken - így az OTP BUSINESS jóvoltából díjmentesen átvehető szakkönyvet sem kaphatta meg - hogy jelentkezett azokra.

Ebben a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk azonban cserben hagyni azokat, akik számítanak a segítségünkre, ezért - félbeszakítva a THT-TTOE 2021-es országos konferencia sorozatát - 2021. július 26-án, héthőn, 9.30-14.45 között egy rendkívüli online konferencián várunk minden lakóközösségi képviselőt!

Kamera a társasházban – Milyen szavazati aránnyal telepíthető, ki és mennyi ideig nézheti meg a felvételeket? 2021. július 12.
Kamera_tarsashazban.pngAz új építésű társasházaknál már evidencia, hogy kamerákkal növelik a lakók biztonságát és a régi épületeknél is egyre nagyobb az igény ezekre az eszközökre. De ki, hova telepíthet kamerákat és hova nem? Mennyi ideig tárolhatók a felvételek és ki nézheti meg azokat?
DEBRECENBEN ez a program és ez a szakkönyv várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián, július 14-én 2021. július 8.
thtkonferencia.jpgA THT és a TTOE konferenciája az a hely, ahol minden résztvevő választ kap a kérdéseire, akár műszaki, akár jogi, akár adózási témában teszi fel. Búcsúzóul pedig az OTP Business jóvoltából átveheti a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során!" című ajándék kézikönyvet. 
Hogyan tarthatók társasházi közgyűlések július 2-a után? 2021. július 6.
Tarsashazi_kozgyules.jfifAz utóbbi hónapokban megtanulhattuk, hogy a korlátozások feloldásának különböző lépcsőfokairól szóló információkkal óvatosan kell bánni, mert azok kormányzati bejelentése és a médiumokban megjelenő interpretálása koránt sem biztos, hogy pontosan adja vissza a Magyar Közlönyben megjelenő rendeletek, határozatok szövegét.
Gazdálkodás közös területen, közös vízzel 2021. június 28.
locsolas.jpgEgyre gyakrabban láthatók a lakótelepi épületek között vagy társasházak belső udvarán virágok, gyümölcsfák, magas ágyások, szaporodnak a grillező, piknikező helyek is. Aki hobbiként szabadidős tevékenységként gondol ezek gondozására, használatára az örömforrást lát benne, de tisztában kell lennie azzal, hogy osztatlan közös területet vagy közterületet használ.
PÉCSEN ez a program és ez a szakkönyv várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián, június 30-án 2021. június 22.
thtkonferencia.jpgA THT és a TTOE konferenciája az a hely, ahol minden résztvevő választ kap a kérdéseire, akár műszaki, akár jogi, akár adózási témában teszi fel. Búcsúzóul pedig az OTP Business jóvoltából átveheti a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során!" című ajándék kézikönyvet. Helyszín, program és jelentkezés:
Mellékhelyiség kerül a hálószobám fölé a szomszéd lakás felújítása során – El kell tűrnöm? 2021. június 22.
falathelyezes.jpgA nagy lakásfelújítási boom közben egyre többen gondolják úgy, hogy egy társasházi lakásban áthelyeznek falakat, vezetékeket, hogy az számukra kedvezőbb elrendezést eredményezzen, mint amit a ház tervezője - akár száz éve, akár a közelmúltban - a tervrajzon papírra vetett.
Forró a hangulat a társasházakban a közgyűlések miatt 2021. június 18.
veszekedes.pngAz elmúlt időszakban otthon maradt lakók közül sokan egyfajta dühöngőként várják a közgyűléseket, vannak viszont, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy szeptemberben legyenek összehívva a lakók. A legnehezebb dolguk megint a közös képviselőknek van.
Magyar Közlöny: Indulhatnak a közgyűlések! Most már tényleg! 2021. május 31.
jog.jpgA hétfő este megjelent Magyar Közlönyben változtak a társasházakat érintő szabályok, indulnak a közgyűlések!
Ez a program várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián, június 10-én 2021. május 30.
thtkonferencia.jpgA Társasházi Háztartás című szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szeretettel várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferenciára, és a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv bemutatójára és átadására.
Kinek áldás, kinek átok - Háziállatok a társasházban 2021. május 27.
kutyatarsashaz.jpgKutyák, macskák, hüllők, rágcsálók gyakori lakói a társasházaknak, s gazdáik számára sok örömforrást jelentenek. A szomszédok tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet.
Káosz a társasházakra vonatkozó rendeletekben 2021. május 26.
tarsashazi_rendeletek.jpgA Kormány az elmúlt napokban több ponton hozzányúlt a társasházakat érintő rendeletekhez, mely okozhat kellemetlen meglepetéseket a társasházkezelés mindennapjaiban.
A mai állapot szerint mégsem indulnak a közgyűlések 2021. május 22.
kozgyules4.pngA tegnapi bejelentéseket követően megjelentek a Magyar Közlönyben a magánrendezvényekre, esküvőkre, gyűlésekre, sportrendezvényekre vonatkozó enyhítések, a társasházi közgyűléseket azonban valamilyen rejtélyes okból kifolyólag még mindig nem lehet tartani.
Május 23-tól indulhatnak a közgyűlések 2021. május 21.
kozgyules3.jpgA társasházi közgyűlések megtartását az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendelet tiltotta meg, amelyet 2021. május 22-vel hatályon kívül helyeztek. Ennek alapján a közgyűléseket 2021. május 23-tól újra megtarthatják a lakóközösségek.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva