background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes2021. június 3.
 
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.
 
Az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen Németh Szabolcs, az MT Méréstechnika Kft. cégvezetője bemutatta a legújabb okos mérési technológiákat, választ adott arra, miként feleljen meg egy társasház a pályázati, jogszabályi és a végfelhasználói követelményeknek. Hogyan épül fel egy ilyen rendszer a kivitelezés és üzemeltetés szemszögéből, és mennyibe kerülnek a termékek, az adatszolgáltatások díjai.

Okos mérés pályázatból

nemethszabolcs.JPG

A ZFR-TÁV-ÉMI/2020 fűtéskorszerűsítési pályázattal kapcsolatban a szakember elmondta: célja a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások szén-dioxid kibocsátásának csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások, okos költségosztás elterjesztésének támogatása, továbbá energiahatékonyság javítása elavult fűtési rendszerek felújításával, egyedi mérés és szabályozás lehetőségével. A jogosultak köre a lakáscélú használatban lévő (lakott), távfűtéssel ellátott lakásszövetkezeti vagy társasházi lakóépületek. A maximum 75 millió forintos vissza nem térítendő támogatás - minimum 10%, maximum 50% - lakásonként minimum 150 ezer, de akár 400 ezer forint támogatási összeget is elérhet. Feltétele a kimutatható energiamegtakarítás és a CO2 kibocsátás csökkenését eredményező korszerűsítés. A hő- és energiafogyasztás legalább 10%-os mértékű csökkenésének vállalása a pályázó részéről. Az MT Méréstechnika is kínál erre megoldásokat a pályázóknak.

Az önállóan támogatható tevékenységek köre három részre osztható:

  • Az új kivitelezés okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása az ehhez szükséges adatgyűjtők és adattovábbítók felszerelésével együtt.
  • A már üzemelő hagyományos (ampullás, manuálisan olvasott) költségmegosztók esetén azok teljes körű cseréje okos rendszerre.
  • Az adatgyűjtő nélküli mérőeszközök esetén, amennyiben az épületbe okos mérésre alkalmas költségmegosztókat szereltek be, de az adatgyűjtők beépítése nem történt meg, úgy az adatgyűjtő rendszer felszerelése és az okos költségmegosztó rendszer kialakítása támogatható.

Önállóan nem támogatható tevékenységek közé tartozik a csőrendszer átalakítása egycsövesről kétcsöves rendszerűre, de legalább átkötő szakaszossá történő átalakítással. Szabályozás tekintetében fontos a strangszabályozók felszerelése, a fűtési rendszer strangjainak hidraulikai beszabályozása. Termosztatikus szelepek esetében egyedi szabályozást biztosító termosztatikus szelepek beszerelése és okos termosztatikus fejek felszerelése a lényeg. Radiátorcsere esetén a meglévő radiátorok új alumínium radiátorokra történő cseréjét kell megvalósítani.

Az önállóan támogatható tevékenységekből legalább egyet, míg az önállóan nem támogathatók közül választható tevékenységeket lehet megvalósítani a pályázatban és ezeket igazolni kell. Augusztus 31-ig lehet a pályázatokat benyújtani, de az összeállításban és lebonyolításában is segít a vállalat.

Hogyan zajlik a telepítés?

A piaci trendekkel kapcsolatban a szakértő leszögezte: az építőiparra jellemző trendeknek megfelelően az eszközök és a munkadíjak megemelkedtek. A piaci szereplők terheltsége és a pandémia miatt meghosszabbodtak a kivitelezési idők. A saját gyártóbázissal rendelkező cégek adják a legjobb ajánlatokat, de csak okos technológiát szabad választani, azaz adatgyűjtő és adattovábbító megoldást biztosító rendszereket.

Az okosmérés - vízmérő és költségmegosztó esetén egyaránt - lehetővé teszi a lakásokba való bejutás mellőzését pandémia idején, ami időt, pénzt és energiát takarít meg. Az adatgyűjtő rendszernek köszönhetően a lakói manipulációk és meghibásodások kiszűrhetők, az adatok biztonságban tudhatók, az adattovábbító rendszer révén az azonos idejű leolvasás és folyamatos adatszolgáltatás garantált. Megoldható a közvetlen szerverkapcsolat létesítése a helyi szolgáltatóval és a webalapú hozzáférés is.

A kiépítés folyamata az okoseszközök telepítésével kezdődik, a programozást a helyszínen elvégzik. A DACOS típusú hálózati adatgyűjtő rendszert az épületen belül telepítik, ezt követi az adattovábbítók konfigurálása, szerverkapcsolat kiépítése és üzemeltetése, majd biztosítják a webalapú hozzáférést.

A rendszer felépítését követően nagyon fontos az adatszolgáltatás és az elszámolás biztosítása. A rendszer üzemeltetését szintén a cég végzi el, szerződéstől függően, ami a karbantartásra is vonatkozik. Az adatszolgáltatási szerződésben szabályozzák a szolgáltatás részleteit.

Okos mérés az energiahatékonyság növeléséért

uzonyizoltan.jpg

2020 októberétől már csak távleolvasott eszközöket lehet telepíteni egy EU-s irányelv miatt, amelynek célja, hogy az Unió megvalósítsa korábban kitűzött tervét, miszerint 20% megújuló energia felhasználás-növekedést, 20% üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkenést, és 20% energiafelhasználás csökkenést érjen el. „A hazai jogszabály hatályba lépése csak a koronavírus-járvány miatt tolódik." - mondta dr. Uzonyi Zoltán, az ista Magyarország Kft. ügyvezetője. A társasházak felokosítása nem maradhat el, de vajon mi alapján érdemes dönteni az egyes vállalkozások között?

  • adatgyűjtők száma: több eszköz, több költséggel jár
  • adatgyűjtők külső áramellátása: ha szükséges, az költséges és bonyolult kábelezés
  • eszközök bérelhetősége: rugalmas-e a szolgáltató, könnyen beépíthető a havi közös költségbe
  • ügyfélszolgálat: van-e rendelkezésre állás és valósidejű nyomonkövetés
  • termékgarancia: saját gyártású megoldásokat kínálnak vagy csak disztribútori szerepük van
  • további extra szolgáltatások - például rendelkeznek-e felelősségbiztosítással?
  • termékgarancia: akár 10 év

Ami nagyon lényeges, hogy a vállalat által kínált rendszerelemek kétirányúak, a rendszer központi eleme egyetlen adatgyűjtő lépcsőházanként, ami jelentősen megkülönbözteti az istát a többi piaci résztvevőtől. Ez ugyanis olcsóbb és megbízhatóbb üzemelést tesz lehetővé. Az eszközök egymással kommunikálva egyfajta minihálózatot alakítanak ki, amiben egyetlen adatgyűjtő oldja meg az adatok teljes körű kezelését, kábelezés nélkül. A jó hír, hogy ennek telepítése is támogatott az Otthon Melege Program keretében.

Ezzel kapcsolatban dr. Uzonyi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázat nem kizárólag utófinanszírozású, csak alapesetben, így lehetőség van engedményezésre. Elég az önerőt, azaz az 50%-ot előteremteni, a másik fele eljut a telepítést végző vállalkozáshoz. A pályázatot egyébként igény szerint megírják a társasházak számára. Az ista emellett szerződésben áll a Fővárosi Vízművekkel, így vézmérők plombálását és üzembehelyezését is el tudja végezni.

A rádiókommunikációs vízmérésről a szakember elmondta, hogy nagy előnye az a pontos és folyamatos adatszolgáltatás, ami nem igényel személyes közreműködést. A szolgáltatónál is előnyös egy ilyen rendszer, mivel munkaerő-megtakarítással jár, naprakész adatokat biztosít, még a főmérő esetében is, ezáltal megszűnnek az anomáliák, az adatok pedig könnyen importálhatók a számlázási rendszerbe.

Az ista megújult ügyfélportálja alkalmas arra, hogy vízszivárgás észlelésekor azonnal riasztást ad ki. Emellett az új ügyfélszolgálati modul minden bejelentést azonnal rögzít és követhetővé, átláthatóvá teszi a folyamatot a lakók számára, így a vállalt határidőket maximálisan tartani tudják. További előnyük, hogy extrém mérési pontokra is tudnak megoldást nyújtani mobil telefonos lekérdezési lehetőség mellett. Emellett saját gyártású villamos energiamérőket is szerelnek és mérnek.

varfoldirobert.jpg

Várföldi Róbert, a Siemens Zrt. SI Building Products, RSL/INS kereskedelmi vezetője adott iránymutatást arra vonatkozóan, milyen irányban érdemes ma társasházak fejlesztésekor gondolkodni, mik a fő területek, amiket szem előtt kell tartani fogyasztásmérők és költségosztók kiolvasó rendszerekkel kapcsolatban.

A szakember szerint négy fő területre kell figyelni ahhoz, hogy egy társasház jól működjön és komfortosan éljenek a benne lakók:

Fontos a hidraulika

Gyakran találkozni azzal, hogy az egyik lakás hideg, a másik túlfűtött, pláne ha zavaró zajhatás is van, ami mind a hidraulika hibájára vezethető vissza. Amennyiben ezeket megszüntetik, nemcsak komfortos lesz az épület, hanem 10-20 százalékos energia-megtakarítás is elérhető általa. A kézi szabályozás már elavult, érdemes dinamikus strangszabályozókat beiktatni, de gépészeti rendszer felújításakor javasolt a végponti nyomáskülönbség szabályozó (magára a radiátorra épített kis szelep tartalmazza a nyomásszabályozó egységet) alkalmazása, kombinált radiátorszelepekkel, 2-csöves radiátoros fűtési rendszerek esetén ez a legfejlettebb és legtökéletesebb hidraulikai megoldás. Egycsöves rendszereknél ugyanez a kombiszelep elérhető, de fontos, hogy strangszabályzók szintjén kell alkalmazni. Ezek a szelepek felszerelhetők bármilyen működtetéssel, termosztatikus fejjel, vagy automatizált rendszerhez is csatlakoztathatók. A Siemens megoldások egy 1960 darabos rendszerben régóta hatékonyan működnek. (siemens.hu/szelepek)

Szabályozott lakások és helyiségek

Ha egy társasházi lakást szeretnék korszerűvé tenni, akkor a termosztatikus radiátroszelepfejek helyére automatikát érdemes szerelni. Ilyen lehet a lakásonkénti szobatermosztát, a lakásfűtés pedig zónaszelepen keresztül üzemel. Ezzel időprogram szerinti működtetés valósítható meg, ami igazodik az életvitelhez, magas komfortot nyújt és 20-30 százalékos energiamegtakarítást ad. Fontos azonban megjegyezni, hogy ahol termosztát van, ott le kell szerelni a radiátorfejeket a radiátorokról.

Szobatermosztát esetén öntanuló megoldást kell választani: kitanulják a lakás egyedi jellegzetességeit, és tökéletes szabályozottságot biztosítanak. Ma már széles spektrumban elérhetőek az ilyen megoldások. A magasabb komforton kívül további 10%-os energiamegtakarítást adnak.

Az okostermosztátok nemcsak távoli elérésű megoldásokat jelentenek, a Siemens RDS esetén komplex automatikáról van szó, ami nemcsak hőt mér és szabályoz, hanem páratartalmat és légminőséget is. Ez a három komfortparaméter befolyásolja ugyanis a jóérzetet. Könnyen kezelhető, mobilfelületről is elérhető, magyar nyelvű menüvel rendelkezik, és olyan extrainformációkat ad, amellyel monitorozni lehet a hőmérsékleti és páratartalmi értékeket - ami utalhat arra, hogy több növényt vagy szellőztetés kell.

A legfejlettebb megoldás az, ha nem egy központi eszköz működik, hanem egyedi helyiségszabályozás valósul meg, azaz minden egyes szobának, fűtött helyiségnek önálló időprogramja van, ami önállóan működtethető. A fűtés és hűtés szabályozása mellett ezekbe a megoldásokba világításkapcsolást és redőnymozgatást is lehet integrálni, ezekkel a funkciókkal egyetlen gombnyomással kapcsolható minden. További előnye, hogy vezetéknélküli komponensekből épül fel, nem kell vezetékezni, egyszerű és gyors módszerrel lehet automatizálni a régi fűtést.

Megfelelő és biztonságosan működő hőközpontok, távfelügyelettel

A távfelügyelt hőközpont nagy kényelmet biztosít, mert általa ellenőrzés alatt tartható, növelhető a működési hatékonyság, és mivel a hibajelenségekről azonnal értesítést küld ami alapján a szükséges lépések megtehetők, a teljes rendszer garantáltan biztonságosan üzemeltethető. Egy ilyen automatika esetén egyszerű grafikus felületen ellenőrizhető a működés, a legfontosabb paraméterek, minden alapvető információ bárhonnan, internetes kapcsolat esetén, rendelkezésre áll. Egy ilyen szabályozórendszer minden fontos komponenst - érzékelők, szabályozók, felügyeleti eszközök - tartalmaz, amivel jól működővé és szabályozhatóvá tehető a hőközpont.

Napelem telepítést követően összetett rendszerben lehetőség van a Nap energiáját nagy hatékonysággal hasznosítani. Egy Albatros2 szabályozó ebben segíthet, ha pedig nincs a működésére igény, akkor letárolja a hőenergiát, ami a későbbiekben hasznosítható. Nagyon könnyen le lehet egyszerűsíteni egy társasház hőközpontjának az automatizálását a legegyszerűbb eszközökkel, távfelügyelettel, ami azt jelenti, hogy meghibásodás esetén nem a kivitelezőt kell megkeresni, hanem egyetlen telefonhívással távolról orvosolható a probléma.

Pontos fogyasztási értékek, korrekt elszámolás

2020 őszétől már az EU is kötelezővé tette, hogy minden újonnan telepített mérőeszköznek távolról kiolvashatónak kell lennie, 2027-től pedig már csak ilyen mérőeszközök üzemelhetnek. Ezzel biztosítható a kiolvasás, általa bármikor elérhető az összes mérőadat, diszkrét és kényelmes, korszerű, hatékony és biztonságos megoldást jelent.
Érdemes komplex (termék+szolgáltatás) megoldást kínáló gyártót választani. Az ultrahangos mérők a legkorszerűbbek, pontosak, szennyeződésre nem érzékenyek, költséghatékonyan üzemeltethetők, általa az elszámolási viták kizárhatóak, a meghibásodási ráta szinte nulla, hosszútávon, nagy pontossággal, problémamentesen használhatóak. Az árkülönbség minimális a hagyományos megoldásokkal szemben.

Érdemes vezetéknélküli mérőeszközöket telepíteni, az AMR-rendszerben olyan adatgyűjtők vannak, amelyek nem igényelnek fizikai jelenlétet a kiolvasáshoz, míg a walk-by rendszer esetén mobil adatgyűjtővel szerezhetők meg az adatok, bár fizikai jelenlétet igényel a kiolvasás, de a beruházás jóval olcsóbb. A legbiztosabb adatkapcsolatot természetesen a kábeles adja és ez a legolcsóbb is, így ahol erre van lehetőség, érdemes ezzel élni. Mára olyan fejlett mérőeszközök érhetőek el, amelyek révén nagyon sok adat kiolvasható.

Fontos azonban tudni, hogy a távolról elérhető mérőeszköz park működtetése esetén a hőközponti szabályozók úgy integrálhatók az M-BUS rendszerbe, hogy nem kell párhuzamos informatikai rendszert kiépíteni, hanem képesek egyazon rendszeren kommunikálni.

Felújítás esetén komplex, egyetlen gyártó kínálatából elérhető megoldást érdemes választani, a Siemens esetében természetesen minden szolgáltatás elérhető, de az a társasház, aki saját maga szeretné mindezt kezelni, annak megvalósításában is segítenek.

Mitől okos egy társasház?

hubertamas.png

Huber Tamás, az IoT Zrt. műszaki igazgatója elmondta, hogy a attól ugyanis még nem okos egy társasház, ha távolról lehet leolvasni valamilyen adatát, mindaddig, amíg nincs összekötve olyan érzékelőkkel, amelyek információt adnak a fogyasztásról, esetleges meghibásodásáról, távoli beavatkozással, addig ez csak kényelmi szempontot jelent.

Fontos, hogy ezek az eszközök hálózatba legyenek kötve és ki legyen építve az értesítési lánc is - hívta fel a figyelmet a szakember. Szerencsére ma már számtalan dolgot lehet okosítani (liftjogosultság kezelés, kártyás beléptetés, hőmérsékletmérés, szennyvízérzékelés, csőtörés), azaz automatizálhatóak a folyamatok emberi beavatkozás nélkül.

Vízórák beszerzésénél például fő szabály a vízóra kommunikációjának olyan jellegű biztosítása, hogy a mérés és a leolvasás ne jelentsen kötelezettséget egyik gyártóval kapcsolatban sem. Kiváló alapot jelent az ilyen független IoT rendszerek működésének a LoRa kommunikációs megoldás. Ez egy mozaik szó, az angol Long Range (nagy hatótávolságú) kifejezésből származik. A kommunikációs technológia a LPWA (Low Power and Wide Area - kis teljesítményű és nagy hatótávolságú) típusú, Dolgok Internetét támogató technológiák közé tartozik.

Erre alapozva a Pannon Víz, a Kapos Holding, a BácsVíz Zrt., a DRV Vízmű és a Cserkeszőlő Terminálfürdő számára is okosított rendszert az IoT Zrt. Attól függetlenül, hogy nyílt megoldásról van szó, az adatokat titkosítva továbbítja, elemről működő, kis fogyasztású szenzoroknak nagy távolságú és nehéz körülmények között is működő kommunikációt biztosít.

Okos társasházakból okos város

Okosváros megoldások közé tartozik a parkolás érzékelő is, amely jelzi a szabad helyeket. A LoRa-nak köszönhetően mélygarázs esetében is működtethető, távolról jelzi a foglaltságot a tulajdonos számára, költséghatékonyan megvalósítható. Említésre méltó még az intelligens fényjelző rendszer, amely jelzi a gyalogátkelőhöz közelítő gyalogost és villogni kezd. Okos közvilágítást meglévő hálózatra telepítettek Tatabányán, kamerarendszerrel együtt, a kamerák terület-érzékelését használták a lámpatestek szabályozására. A két rendszer összekapcsolásából jelentős költségeket takarít meg a település. A LoRa rendszer ráadásul nemcsak járművek követésére alkalmas, hanem állatokéra is, a kihelyezett szenzor révén a rendszer jelzi az állat mozgását, állapotát, esetleges megbetegedését is.

Energiafelügyeleti megoldásokat társasházak számára is kínál az IoT Zrt., de fontosnak tartja Huber Tamás, hogy ne gyártóspecifikus megoldást, hanem nyílt kommunikációt biztosító rendszert válasszanak telepítésre.

Segélyhívó rendszerük mellett a szakember felhívta a figyelmet egy jövőbemutató megoldásra, a társasházi közösségi internetre, amely egyetlen hálózatot jelent, ahol a szolgáltatást egyetlen rendszer biztosítja, ami a társasház kezében van, nem egy vállalatéban.

 


További híreink
 
eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban 2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
NHP: Az utolsó olcsó hitellehetőség is odaveszett a társasházak számára 2021. június 9.
hitel.jpgA lakástakarék állami támogatásának megszűnését követően most a Magyar Nemzeti Bank által 2013-ban indított, 2,5%-os fix kamatozású hitet kínáló Növekedési Hitelprogram is kifut, mely azt jelenti, hogy míg az elmúlt 8 évben ez a lehetőség 73 ezer vállalkozást, mintegy 2600 milliárd forint hitellel segített meg, addig társasházak szinte teljesen kimaradtak ebből is.
Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban 2021. június 7.
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Ez a szakkönyv és ez a program várja Önt 15 városban a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián 2021. június 7.
THT-Szakkonyv_2021_cimlap_net-hirek.jpgA június 10-ei budapesti konferenciát követően 14 megyeszékhelyen várjuk a lakóközösségek képviselőit a THT-TTOE országos konferenciasorozatán. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak. Városok, helyszínek, programok, jelentkezés:
Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban 2021. június 3.
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
Mit tegyenek és mit ne a közös képviselők, az újra induló közgyűléseken? 2021. június 3.
bekagnestht.jpgA közgyűlési tilalom feloldása után felpörögnek az események a társasházakban. Sok kényszerűen jegelt probléma vár megoldásra, ezért ahol valóban megvan a szándék az előrelépésre ott rövid időn belül megtartják a közgyűléseket és meghozzák a szükséges döntéseket. A feladat azonban nagyobb figyelmet igényel, mint a „békeidőben" megszokott ügymenet idején.
Magyar Közlöny: Indulhatnak a közgyűlések! Most már tényleg! 2021. május 31.
jog.jpgA hétfő este megjelent Magyar Közlönyben változtak a társasházakat érintő szabályok, indulnak a közgyűlések!
Ez a program várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián, június 10-én 2021. május 30.
thtkonferencia.jpgA Társasházi Háztartás című szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szeretettel várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferenciára, és a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv bemutatójára és átadására.
Így kell ezt csinálni: lakás és társasház felújítására 110%-os állami támogatás! 2021. május 28.
tarsashaz_felujitas.jpgMíg Magyarországon a társasházakat és az abban élőket szinte már bünteti az állam, addig Olaszországban egy, az ország újraindításáról szóló rendelet 110%-os adókedvezménnyel segíti az olaszországi lakások és társasházak felújítását.
Budapest: csökkenő lakásárak és bérleti díjak 2021. május 28.
szinespanel.jpgA Magyar Nemzeti Bank 2021. májusi ingatlanpiaci jelentéséből kiderült, hogy míg vidéken emelkedtek a lakásárak az elmúlt időszakban, addig Budapesten nemcsak a társasházi lakások vételára csökkent, hanem a bérleti díjak is.
Bankszövetség: csak a rászorulóknak legyen hitelmoratórium 2021. május 27.
hitel.jpgA hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot, meghosszabbítását a Bankszövetség csak a rászoruló háztartások számára tudja elképzelni.
Kinek áldás, kinek átok - Háziállatok a társasházban 2021. május 27.
kutyatarsashaz.jpgKutyák, macskák, hüllők, rágcsálók gyakori lakói a társasházaknak, s gazdáik számára sok örömforrást jelentenek. A szomszédok tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet.
Káosz a társasházakra vonatkozó rendeletekben 2021. május 26.
tarsashazi_rendeletek.jpgA Kormány az elmúlt napokban több ponton hozzányúlt a társasházakat érintő rendeletekhez, mely okozhat kellemetlen meglepetéseket a társasházkezelés mindennapjaiban.
Európa-szerte működnek az online társasházi közgyűlések 2021. május 25.
onlinekozgyules.jpgEzúttal egy másik kérdéskört veszünk górcső alá, amely Magyarországon komoly fejtörést okoz a társasházkezelői piacon dolgozóknak. Ez a közgyűlési tilalom, amely a jelenlegi jogszabályi környezet mellett a társasházi közgyűlések felfüggesztését jelenti.
Megjelent a THT májusi száma! 2021. május 24.
tht_2021_majus.jpgMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. májusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot. A tartalomból:
A mai állapot szerint mégsem indulnak a közgyűlések 2021. május 22.
kozgyules4.pngA tegnapi bejelentéseket követően megjelentek a Magyar Közlönyben a magánrendezvényekre, esküvőkre, gyűlésekre, sportrendezvényekre vonatkozó enyhítések, a társasházi közgyűléseket azonban valamilyen rejtélyes okból kifolyólag még mindig nem lehet tartani.
Május 23-tól indulhatnak a közgyűlések 2021. május 21.
kozgyules3.jpgA társasházi közgyűlések megtartását az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendelet tiltotta meg, amelyet 2021. május 22-vel hatályon kívül helyeztek. Ennek alapján a közgyűléseket 2021. május 23-tól újra megtarthatják a lakóközösségek.
Napokon belül zárul az OTP Business Társasházi Pályázata 2021. május 21.
otptarsashaz.jpgA pályázatok online, néhány perc alatt benyújthatók, az erre létrehozott oldalon, ezért még azok a közös képviselők, lakók sem maradtak le semmiről, akik most értesülnek arról, hogy vissza nem térítendő fejlesztési és állagmegóvási támogatásra pályázhatnak az OTP Business-nél. A Társasházi Pályázat 20 lakóközösséget, összesen 15 millió forinttal támogat.
Videókonferencia: Energiában a pénz - Költsünk a jövőre! 2021. május 21.
energiabanajovo.pngMagyarországon a legtöbb energiát a lakóingatlanok használják el, a szén-dioxid 40 %-ának kibocsátásáért felelnek. Cserére várnak a tetőszerkezetek, az építőanyagok, nyílászárók, radiátorok, világítástechnika, a hűtő és fűtőberendezések, melyekre több ezer milliárd forintnyi támogatás érkezik az Európai Uniótól Magyarországra a Helyreállítási és Alkalmazkodási Alapból.
Intelligens szellőzőrendszerek a társasházakban 2021. május 20.
Intelligens szellőztető rendszerek„Bár a legtöbb szellőzőrendszert lehet távolról, az interneten keresztül vezérelni, de a társasház-felújításnál ennek azért nincs relevanciája, mert ezeket az épületeket nem erre tervezték, ezért megvalósításuk költségei nagyon magasak lennének" - mondta Brenner Marcell, az Aereco Légtechnika Kft. projektmenedzsere a THT és TTOE első online videokonferenciáján.


(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva