Barion Pixel

Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes

2021. június 3.
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.

Az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen Németh Szabolcs, az MT Méréstechnika Kft. cégvezetője bemutatta a legújabb okos mérési technológiákat, választ adott arra, miként feleljen meg egy társasház a pályázati, jogszabályi és a végfelhasználói követelményeknek. Hogyan épül fel egy ilyen rendszer a kivitelezés és üzemeltetés szemszögéből, és mennyibe kerülnek a termékek, az adatszolgáltatások díjai.

Okos mérés pályázatból

nemethszabolcs.JPG

A ZFR-TÁV-ÉMI/2020 fűtéskorszerűsítési pályázattal kapcsolatban a szakember elmondta: célja a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások szén-dioxid kibocsátásának csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások, okos költségosztás elterjesztésének támogatása, továbbá energiahatékonyság javítása elavult fűtési rendszerek felújításával, egyedi mérés és szabályozás lehetőségével. A jogosultak köre a lakáscélú használatban lévő (lakott), távfűtéssel ellátott lakásszövetkezeti vagy társasházi lakóépületek. A maximum 75 millió forintos vissza nem térítendő támogatás - minimum 10%, maximum 50% - lakásonként minimum 150 ezer, de akár 400 ezer forint támogatási összeget is elérhet. Feltétele a kimutatható energiamegtakarítás és a CO2 kibocsátás csökkenését eredményező korszerűsítés. A hő- és energiafogyasztás legalább 10%-os mértékű csökkenésének vállalása a pályázó részéről. Az MT Méréstechnika is kínál erre megoldásokat a pályázóknak.

Az önállóan támogatható tevékenységek köre három részre osztható:

  • Az új kivitelezés okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása az ehhez szükséges adatgyűjtők és adattovábbítók felszerelésével együtt.
  • A már üzemelő hagyományos (ampullás, manuálisan olvasott) költségmegosztók esetén azok teljes körű cseréje okos rendszerre.
  • Az adatgyűjtő nélküli mérőeszközök esetén, amennyiben az épületbe okos mérésre alkalmas költségmegosztókat szereltek be, de az adatgyűjtők beépítése nem történt meg, úgy az adatgyűjtő rendszer felszerelése és az okos költségmegosztó rendszer kialakítása támogatható.

Önállóan nem támogatható tevékenységek közé tartozik a csőrendszer átalakítása egycsövesről kétcsöves rendszerűre, de legalább átkötő szakaszossá történő átalakítással. Szabályozás tekintetében fontos a strangszabályozók felszerelése, a fűtési rendszer strangjainak hidraulikai beszabályozása. Termosztatikus szelepek esetében egyedi szabályozást biztosító termosztatikus szelepek beszerelése és okos termosztatikus fejek felszerelése a lényeg. Radiátorcsere esetén a meglévő radiátorok új alumínium radiátorokra történő cseréjét kell megvalósítani.

Az önállóan támogatható tevékenységekből legalább egyet, míg az önállóan nem támogathatók közül választható tevékenységeket lehet megvalósítani a pályázatban és ezeket igazolni kell. Augusztus 31-ig lehet a pályázatokat benyújtani, de az összeállításban és lebonyolításában is segít a vállalat.

Hogyan zajlik a telepítés?

A piaci trendekkel kapcsolatban a szakértő leszögezte: az építőiparra jellemző trendeknek megfelelően az eszközök és a munkadíjak megemelkedtek. A piaci szereplők terheltsége és a pandémia miatt meghosszabbodtak a kivitelezési idők. A saját gyártóbázissal rendelkező cégek adják a legjobb ajánlatokat, de csak okos technológiát szabad választani, azaz adatgyűjtő és adattovábbító megoldást biztosító rendszereket.

Az okosmérés - vízmérő és költségmegosztó esetén egyaránt - lehetővé teszi a lakásokba való bejutás mellőzését pandémia idején, ami időt, pénzt és energiát takarít meg. Az adatgyűjtő rendszernek köszönhetően a lakói manipulációk és meghibásodások kiszűrhetők, az adatok biztonságban tudhatók, az adattovábbító rendszer révén az azonos idejű leolvasás és folyamatos adatszolgáltatás garantált. Megoldható a közvetlen szerverkapcsolat létesítése a helyi szolgáltatóval és a webalapú hozzáférés is.

A kiépítés folyamata az okoseszközök telepítésével kezdődik, a programozást a helyszínen elvégzik. A DACOS típusú hálózati adatgyűjtő rendszert az épületen belül telepítik, ezt követi az adattovábbítók konfigurálása, szerverkapcsolat kiépítése és üzemeltetése, majd biztosítják a webalapú hozzáférést.

A rendszer felépítését követően nagyon fontos az adatszolgáltatás és az elszámolás biztosítása. A rendszer üzemeltetését szintén a cég végzi el, szerződéstől függően, ami a karbantartásra is vonatkozik. Az adatszolgáltatási szerződésben szabályozzák a szolgáltatás részleteit.

Okos mérés az energiahatékonyság növeléséért

uzonyizoltan.jpg

2020 októberétől már csak távleolvasott eszközöket lehet telepíteni egy EU-s irányelv miatt, amelynek célja, hogy az Unió megvalósítsa korábban kitűzött tervét, miszerint 20% megújuló energia felhasználás-növekedést, 20% üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkenést, és 20% energiafelhasználás csökkenést érjen el. „A hazai jogszabály hatályba lépése csak a koronavírus-járvány miatt tolódik." - mondta dr. Uzonyi Zoltán, az ista Magyarország Kft. ügyvezetője. A társasházak felokosítása nem maradhat el, de vajon mi alapján érdemes dönteni az egyes vállalkozások között?

  • adatgyűjtők száma: több eszköz, több költséggel jár
  • adatgyűjtők külső áramellátása: ha szükséges, az költséges és bonyolult kábelezés
  • eszközök bérelhetősége: rugalmas-e a szolgáltató, könnyen beépíthető a havi közös költségbe
  • ügyfélszolgálat: van-e rendelkezésre állás és valósidejű nyomonkövetés
  • termékgarancia: saját gyártású megoldásokat kínálnak vagy csak disztribútori szerepük van
  • további extra szolgáltatások - például rendelkeznek-e felelősségbiztosítással?
  • termékgarancia: akár 10 év

Ami nagyon lényeges, hogy a vállalat által kínált rendszerelemek kétirányúak, a rendszer központi eleme egyetlen adatgyűjtő lépcsőházanként, ami jelentősen megkülönbözteti az istát a többi piaci résztvevőtől. Ez ugyanis olcsóbb és megbízhatóbb üzemelést tesz lehetővé. Az eszközök egymással kommunikálva egyfajta minihálózatot alakítanak ki, amiben egyetlen adatgyűjtő oldja meg az adatok teljes körű kezelését, kábelezés nélkül. A jó hír, hogy ennek telepítése is támogatott az Otthon Melege Program keretében.

Ezzel kapcsolatban dr. Uzonyi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázat nem kizárólag utófinanszírozású, csak alapesetben, így lehetőség van engedményezésre. Elég az önerőt, azaz az 50%-ot előteremteni, a másik fele eljut a telepítést végző vállalkozáshoz. A pályázatot egyébként igény szerint megírják a társasházak számára. Az ista emellett szerződésben áll a Fővárosi Vízművekkel, így vézmérők plombálását és üzembehelyezését is el tudja végezni.

A rádiókommunikációs vízmérésről a szakember elmondta, hogy nagy előnye az a pontos és folyamatos adatszolgáltatás, ami nem igényel személyes közreműködést. A szolgáltatónál is előnyös egy ilyen rendszer, mivel munkaerő-megtakarítással jár, naprakész adatokat biztosít, még a főmérő esetében is, ezáltal megszűnnek az anomáliák, az adatok pedig könnyen importálhatók a számlázási rendszerbe.

Az ista megújult ügyfélportálja alkalmas arra, hogy vízszivárgás észlelésekor azonnal riasztást ad ki. Emellett az új ügyfélszolgálati modul minden bejelentést azonnal rögzít és követhetővé, átláthatóvá teszi a folyamatot a lakók számára, így a vállalt határidőket maximálisan tartani tudják. További előnyük, hogy extrém mérési pontokra is tudnak megoldást nyújtani mobil telefonos lekérdezési lehetőség mellett. Emellett saját gyártású villamos energiamérőket is szerelnek és mérnek.

varfoldirobert.jpg

Várföldi Róbert, a Siemens Zrt. SI Building Products, RSL/INS kereskedelmi vezetője adott iránymutatást arra vonatkozóan, milyen irányban érdemes ma társasházak fejlesztésekor gondolkodni, mik a fő területek, amiket szem előtt kell tartani fogyasztásmérők és költségosztók kiolvasó rendszerekkel kapcsolatban.

A szakember szerint négy fő területre kell figyelni ahhoz, hogy egy társasház jól működjön és komfortosan éljenek a benne lakók:

Fontos a hidraulika

Gyakran találkozni azzal, hogy az egyik lakás hideg, a másik túlfűtött, pláne ha zavaró zajhatás is van, ami mind a hidraulika hibájára vezethető vissza. Amennyiben ezeket megszüntetik, nemcsak komfortos lesz az épület, hanem 10-20 százalékos energia-megtakarítás is elérhető általa. A kézi szabályozás már elavult, érdemes dinamikus strangszabályozókat beiktatni, de gépészeti rendszer felújításakor javasolt a végponti nyomáskülönbség szabályozó (magára a radiátorra épített kis szelep tartalmazza a nyomásszabályozó egységet) alkalmazása, kombinált radiátorszelepekkel, 2-csöves radiátoros fűtési rendszerek esetén ez a legfejlettebb és legtökéletesebb hidraulikai megoldás. Egycsöves rendszereknél ugyanez a kombiszelep elérhető, de fontos, hogy strangszabályzók szintjén kell alkalmazni. Ezek a szelepek felszerelhetők bármilyen működtetéssel, termosztatikus fejjel, vagy automatizált rendszerhez is csatlakoztathatók. A Siemens megoldások egy 1960 darabos rendszerben régóta hatékonyan működnek. (siemens.hu/szelepek)

Szabályozott lakások és helyiségek

Ha egy társasházi lakást szeretnék korszerűvé tenni, akkor a termosztatikus radiátroszelepfejek helyére automatikát érdemes szerelni. Ilyen lehet a lakásonkénti szobatermosztát, a lakásfűtés pedig zónaszelepen keresztül üzemel. Ezzel időprogram szerinti működtetés valósítható meg, ami igazodik az életvitelhez, magas komfortot nyújt és 20-30 százalékos energiamegtakarítást ad. Fontos azonban megjegyezni, hogy ahol termosztát van, ott le kell szerelni a radiátorfejeket a radiátorokról.

Szobatermosztát esetén öntanuló megoldást kell választani: kitanulják a lakás egyedi jellegzetességeit, és tökéletes szabályozottságot biztosítanak. Ma már széles spektrumban elérhetőek az ilyen megoldások. A magasabb komforton kívül további 10%-os energiamegtakarítást adnak.

Az okostermosztátok nemcsak távoli elérésű megoldásokat jelentenek, a Siemens RDS esetén komplex automatikáról van szó, ami nemcsak hőt mér és szabályoz, hanem páratartalmat és légminőséget is. Ez a három komfortparaméter befolyásolja ugyanis a jóérzetet. Könnyen kezelhető, mobilfelületről is elérhető, magyar nyelvű menüvel rendelkezik, és olyan extrainformációkat ad, amellyel monitorozni lehet a hőmérsékleti és páratartalmi értékeket - ami utalhat arra, hogy több növényt vagy szellőztetés kell.

A legfejlettebb megoldás az, ha nem egy központi eszköz működik, hanem egyedi helyiségszabályozás valósul meg, azaz minden egyes szobának, fűtött helyiségnek önálló időprogramja van, ami önállóan működtethető. A fűtés és hűtés szabályozása mellett ezekbe a megoldásokba világításkapcsolást és redőnymozgatást is lehet integrálni, ezekkel a funkciókkal egyetlen gombnyomással kapcsolható minden. További előnye, hogy vezetéknélküli komponensekből épül fel, nem kell vezetékezni, egyszerű és gyors módszerrel lehet automatizálni a régi fűtést.

Megfelelő és biztonságosan működő hőközpontok, távfelügyelettel

A távfelügyelt hőközpont nagy kényelmet biztosít, mert általa ellenőrzés alatt tartható, növelhető a működési hatékonyság, és mivel a hibajelenségekről azonnal értesítést küld ami alapján a szükséges lépések megtehetők, a teljes rendszer garantáltan biztonságosan üzemeltethető. Egy ilyen automatika esetén egyszerű grafikus felületen ellenőrizhető a működés, a legfontosabb paraméterek, minden alapvető információ bárhonnan, internetes kapcsolat esetén, rendelkezésre áll. Egy ilyen szabályozórendszer minden fontos komponenst - érzékelők, szabályozók, felügyeleti eszközök - tartalmaz, amivel jól működővé és szabályozhatóvá tehető a hőközpont.

Napelem telepítést követően összetett rendszerben lehetőség van a Nap energiáját nagy hatékonysággal hasznosítani. Egy Albatros2 szabályozó ebben segíthet, ha pedig nincs a működésére igény, akkor letárolja a hőenergiát, ami a későbbiekben hasznosítható. Nagyon könnyen le lehet egyszerűsíteni egy társasház hőközpontjának az automatizálását a legegyszerűbb eszközökkel, távfelügyelettel, ami azt jelenti, hogy meghibásodás esetén nem a kivitelezőt kell megkeresni, hanem egyetlen telefonhívással távolról orvosolható a probléma.

Pontos fogyasztási értékek, korrekt elszámolás

2020 őszétől már az EU is kötelezővé tette, hogy minden újonnan telepített mérőeszköznek távolról kiolvashatónak kell lennie, 2027-től pedig már csak ilyen mérőeszközök üzemelhetnek. Ezzel biztosítható a kiolvasás, általa bármikor elérhető az összes mérőadat, diszkrét és kényelmes, korszerű, hatékony és biztonságos megoldást jelent.
Érdemes komplex (termék+szolgáltatás) megoldást kínáló gyártót választani. Az ultrahangos mérők a legkorszerűbbek, pontosak, szennyeződésre nem érzékenyek, költséghatékonyan üzemeltethetők, általa az elszámolási viták kizárhatóak, a meghibásodási ráta szinte nulla, hosszútávon, nagy pontossággal, problémamentesen használhatóak. Az árkülönbség minimális a hagyományos megoldásokkal szemben.

Érdemes vezetéknélküli mérőeszközöket telepíteni, az AMR-rendszerben olyan adatgyűjtők vannak, amelyek nem igényelnek fizikai jelenlétet a kiolvasáshoz, míg a walk-by rendszer esetén mobil adatgyűjtővel szerezhetők meg az adatok, bár fizikai jelenlétet igényel a kiolvasás, de a beruházás jóval olcsóbb. A legbiztosabb adatkapcsolatot természetesen a kábeles adja és ez a legolcsóbb is, így ahol erre van lehetőség, érdemes ezzel élni. Mára olyan fejlett mérőeszközök érhetőek el, amelyek révén nagyon sok adat kiolvasható.

Fontos azonban tudni, hogy a távolról elérhető mérőeszköz park működtetése esetén a hőközponti szabályozók úgy integrálhatók az M-BUS rendszerbe, hogy nem kell párhuzamos informatikai rendszert kiépíteni, hanem képesek egyazon rendszeren kommunikálni.

Felújítás esetén komplex, egyetlen gyártó kínálatából elérhető megoldást érdemes választani, a Siemens esetében természetesen minden szolgáltatás elérhető, de az a társasház, aki saját maga szeretné mindezt kezelni, annak megvalósításában is segítenek.

Mitől okos egy társasház?

hubertamas.png

Huber Tamás, az IoT Zrt. műszaki igazgatója elmondta, hogy a attól ugyanis még nem okos egy társasház, ha távolról lehet leolvasni valamilyen adatát, mindaddig, amíg nincs összekötve olyan érzékelőkkel, amelyek információt adnak a fogyasztásról, esetleges meghibásodásáról, távoli beavatkozással, addig ez csak kényelmi szempontot jelent.

Fontos, hogy ezek az eszközök hálózatba legyenek kötve és ki legyen építve az értesítési lánc is - hívta fel a figyelmet a szakember. Szerencsére ma már számtalan dolgot lehet okosítani (liftjogosultság kezelés, kártyás beléptetés, hőmérsékletmérés, szennyvízérzékelés, csőtörés), azaz automatizálhatóak a folyamatok emberi beavatkozás nélkül.

Vízórák beszerzésénél például fő szabály a vízóra kommunikációjának olyan jellegű biztosítása, hogy a mérés és a leolvasás ne jelentsen kötelezettséget egyik gyártóval kapcsolatban sem. Kiváló alapot jelent az ilyen független IoT rendszerek működésének a LoRa kommunikációs megoldás. Ez egy mozaik szó, az angol Long Range (nagy hatótávolságú) kifejezésből származik. A kommunikációs technológia a LPWA (Low Power and Wide Area - kis teljesítményű és nagy hatótávolságú) típusú, Dolgok Internetét támogató technológiák közé tartozik.

Erre alapozva a Pannon Víz, a Kapos Holding, a BácsVíz Zrt., a DRV Vízmű és a Cserkeszőlő Terminálfürdő számára is okosított rendszert az IoT Zrt. Attól függetlenül, hogy nyílt megoldásról van szó, az adatokat titkosítva továbbítja, elemről működő, kis fogyasztású szenzoroknak nagy távolságú és nehéz körülmények között is működő kommunikációt biztosít.

Okos társasházakból okos város

Okosváros megoldások közé tartozik a parkolás érzékelő is, amely jelzi a szabad helyeket. A LoRa-nak köszönhetően mélygarázs esetében is működtethető, távolról jelzi a foglaltságot a tulajdonos számára, költséghatékonyan megvalósítható. Említésre méltó még az intelligens fényjelző rendszer, amely jelzi a gyalogátkelőhöz közelítő gyalogost és villogni kezd. Okos közvilágítást meglévő hálózatra telepítettek Tatabányán, kamerarendszerrel együtt, a kamerák terület-érzékelését használták a lámpatestek szabályozására. A két rendszer összekapcsolásából jelentős költségeket takarít meg a település. A LoRa rendszer ráadásul nemcsak járművek követésére alkalmas, hanem állatokéra is, a kihelyezett szenzor révén a rendszer jelzi az állat mozgását, állapotát, esetleges megbetegedését is.

Energiafelügyeleti megoldásokat társasházak számára is kínál az IoT Zrt., de fontosnak tartja Huber Tamás, hogy ne gyártóspecifikus megoldást, hanem nyílt kommunikációt biztosító rendszert válasszanak telepítésre.

Segélyhívó rendszerük mellett a szakember felhívta a figyelmet egy jövőbemutató megoldásra, a társasházi közösségi internetre, amely egyetlen hálózatot jelent, ahol a szolgáltatást egyetlen rendszer biztosítja, ami a társasház kezében van, nem egy vállalatéban.

További híreink


Önkormányzati lakás ÁRVERÉSEK 2024 - Budapest 2024. március 28.
jog.jpgA jelenlegi lakásárak mellett nem meglepő, ha egyre többen vállalják a hercehurcát, ami egy eredetileg önkormányzati tulajdonú bérlakás megszerzésével, felújításával jár, hogy aztán saját otthonként használják, vagy, hogy hasznosítsák azt, bérbe adják vagy eladják, mivel jó befektetési lehetőség. Ezért kigyűjtöttük, hogy Budapesten mely önkormányzatok fognak árverezni lakásokat a közeljövőben, akár bérlővel (lakottan), akár üres állapotban. A legnépszerűbb fővárosi kerületek egyikében például egyszerre 36 társasházi lakást fognak árverésre bocsátani heteken belül.

A meglepően alacsony februári gázszámlánk titka 2024. március 28.
Kerdojelek.jpgMiközben a téli hónapokban gyakran aggódunk a magas fűtésszámlák miatt, idén sokan döbbenetes meglepetéssel szembesültek: a februári gázszámlájuk váratlanul kedvező összeget mutatott. Ez a jelenség két fő tényezőnek köszönhető: az enyhe időjárásnak és egy különleges számítási módszernek.

Lakótársam, az ágyi poloska: van-e ezzel feladata a közös képviselőnek? 2024. március 27.
kiss.jpgKét hónapja, hogy családi segítséggel és nem kevés hitellel sikerül megvásárolnom az első lakásomat Zuglóban (Budapest XIV. kerülete), melyet felújítottunk annak reményében, hogy egy szerethető és élhető környezetben tudom eltölteni a következő éveimet. Már a lakás megvételekor voltak egyértelmű nyomai annak, hogy az előző tulajdonosnak voltak potyautas lakótársai: tele volt poloska tetemekkel a lakás. A padlócserétől kezdve a falak újragletteléséig, festésig, sok mindent sikerült megcsinálni, berendeztük a lakást, mindent bevetettünk annak érdekében, hogy kiirtsuk a hívatlan vendégeket. Sajnos azonban az elmúlt napokban tömegével jelentek meg a lakásban az apró állatok, mellyel kapcsolatban értesítettük a közös képviselőt, hogy annak érdekében, hogy a szomszédok ne fertőzzék újra egymást, egy teljes, társasházi irtás lenne szükséges, de a füle botját se mozdítja. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e erre vonatkozóan jogi felelőssége, kötelezettsége a közös képviselőknek és ha igen, akkor milyen fórumon tudnám azt elérni, hogy élhető állapotok uralkodjanak a házban? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Ez a program és a THT idei szakkönyve várja Önt KECSKEMÉTEN április 17-én (szerdán) és SZEGEDEN április 18-án (csütörtökön) a THT konferenciáján 2024. március 26.
kozgyules5.jpgA résztvevők a THT 2024-es országos konferencia-sorozatának "Jogok, kötelességek és pénzügyek a társasházban és az ingatlanpiacon 2024." című rendezvényének kecskeméti és szegedi állomásán is - a számos szakmai előadás meghallgatása mellett - DÍJMENTESEN vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett jogi szakkönyv I. kötetét, ami nélkülözhetetlen segítség lesz a közös képviselők, társasházkezelők mindennapi munkájában.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Még szűk egy hét van arra, hogy a társasházi biztosítást leváltsuk (x) 2024. március 26.
lakasbiztositas.jpgAz idei márciusi biztosítási kampány részeként a társasházak is soron kívül válthatnak jobb, kedvezőbb, olcsóbb biztosításra, a biztosítókat az eHÁZ használók pár kattintással megversenyeztethetik.

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyamhoz csatlakozhat április 18-ig! (x) 2024. március 26.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indult 2024. 03. 18-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Megjelent a THT márciusi száma! 2024. március 26.
THT_szaklap_2024-03_marc.001.jpgA THT - Társasházi Háztartás szaklap 2024-ben is elhozza Olvasóihoz az aktuális társasházi témákat! Jó hír, hogy a szaklap nyomtatott változata órákon belül a postaládákban lehet, de egyúttal szeretnénk itt felhívni figyelmüket arra, hogy a nyomtatott verzióhoz képest az ONLINE újságot nemcsak hamarabb lapozgathatják az oldalunkon, de lényegesen bővebb tartalommal is jelenik meg!

Önkormányzati pályázatok a TÁRSASHÁZI LAKÓKNAK - Budapest 2024. március 25.
kutyatarsashaz.jpgRendszeresen összegyűjtjük az aktuális önkormányzati pályázatokat társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Most azonban a társasházi lakások TULAJDONOSAI, HASZNÁLÓI számára végeztünk gyűjtést Budapesten az önkormányzatok által jelenleg hirdetett pályázatokból. Van kéménybélelésre, nyílászáróra, szén-monoxid érzékelőre, riasztóra, hevederzárra, balkonszépítésre és lakáscélú kölcsönre kiírt pályázat is a gyűjteményben. Cikkünkben megtalálhatják a jelenleg futó, társasházi lakók részére kiírt fővárosi pályázatokat, kerületi bontásban.

Folytatódik a társasházi pályázatok dömpingje! Aktuális társasházi pályázatok országosan, a fővárosban és azon kívül 2024. március 25.
kozoskepviselo_penz.jpgMég mindig tart a pénzeső a társasházak számára! Nemcsak a budapesti kerületek bővelkednek pályázatokban: fővárosi, országos szinten és vidéken is vannak lehetőségei pénzszerzésre a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek. Érdemes jól körülnézni a pályázatok közt, mivel némi papírmunkával akár milliókhoz juttathatja társasházát!

Schuller András: „Aki csak napi 8 órát szán rá, az hozzá se kezdjen!” 2024. március 22.
Schuller_Andras.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó PhD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „TÁRSASHÁZI ÉLETMŰDÍJ 2023" elnevezésű díjat Schuller András kapta. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Fővárosi Lakásügynökség alakult a megfizethető lakhatásért 2024. március 21.
Tarsashazalapitas.jpgElindult a Fővárosi Lakásügynökség, a Budapesti Önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője. A bérlőket majd névjegyzék- és pályázati rendszeren keresztül választják ki, akiknek megfizethető és biztonságos lakhatást kínálnak.

Csaló telefonhívásokra figyelmeztet az OTP Bank 2024. március 21.
otp_logo.jpgAz OTP Bank figyelmeztetése szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az ügyfeleket célzó, bank nevében történő csaló telefonhívások száma - közölte a pénzintézet a honlapján a figyelmeztetést. A csalások ezen módjára a bankon kívül a Rendőrség és Olvasóink is figyelmeztetnek. Figyeljünk oda!

Albérleti támogatás igényelhető 180 ezer forintig - ezzel is segítenék a harminc év alattiak elhelyezkedését 2024. március 20.
fiatalok_csapatban_dolgoznak.jpgÁprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Milyen kiadásnak számít a kerítés cseréje? 2024. március 20.
kbk21.pngTársasházunkban szeretnénk a meglévő kerítésünket a rossz állapota miatt elbontani és egy új, modern kerítést létesíteni a helyén. Az lenne a kérdésem, hogy ez a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak számít-e? Ha igen, akkor mire kell ennek kapcsán figyelni a közgyűlési határozat illetve a kivitelezés során? Illetve amennyiben a társasház költségvetésébe nem fér bele a felújítás, de a tulajdonosok hajlandóak lennének egyszeri egyösszegű befizetéssel támogatni a kerítésépítést, akkor ennek milyen jogi lehetőségei vannak? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

BÉRLAKÁS PÁLYÁZATOK 2024 - Budapest 2024. március 19.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik önkormányzata most összesen 164 db lakása bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatokat. Az egyik pályázat ráadásul egy újépítésű társasház lakásaira kínálja a bérleti jogokat, azaz a sikeres pályázók a piaci ár alatt jutnak majd hozzá teljesen új otthonukhoz! Cikkünkben ezen túl a többi aktuális fővárosi önkormányzati lakáspályázatot is összegyűjtöttük.

Miért érdemes már most foglalkozni a társasházi elektromos autótöltéssel? (X) 2024. március 19.
Evergy_logo_2024.pngAz elektromos autók számának növekedésével egyre több igény merül fel a társasházi töltésre. Számos társasházban a lakók maguknak oldják meg a töltést, konnektorral vagy a közös óráról engedély nélkül. Ezek a megoldások tűzvédelmi problémákkal járnak, áramszünethez vezethetnek. Másrészt elszámolási nehézségeket okoznak, mert a töltés költsége minden lakót terhelni fog. Ez a helyzet a többi lakó felháborodásához vezet, amit a közös képviselőnek kell kezelnie.

Fókuszban az otthonunk védelme (X) 2024. március 19.
Generali_kep_2024.jpgA jogszabályi változásnak köszönhetően március ettől az évtől a lakásbiztosítás hónapja lesz, ezért érdemes most egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni neki. Hiszen az otthonunk a legfőbb értékünk - ez az aranyigazság azonban nem csak saját lakásunkra, hanem arra a többlakásos épületre is vonatkozik, amelyben otthonunk található. Mert bár az épület jelentős része közös tulajdon, attól még nem mindegy, hogy azt milyen biztosítási védelemmel látjuk el.

Megjelent a THT „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024” című kétkötetes szakkönyve: ezeken a helyeken vehető át díjmentesen az első kötet! 2024. március 18.
THT-Jogok_es_kotelezettsegek-csomagA március 13-ai budapesti évnyitó konferencián vehették kézbe először az érdeklődők a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyvet, melynek I. kötetét minden résztvevő díjmentesen kapta meg. A 37 témakör mellett az I. kötetben a társasházi témájú kúriai döntések, a II. kötetben pedig a vonatkozó jogszabályok legfontosabb részei is olvashatók a számos, gyakorlati életből merített JOGESET mellett, melyeket az elmúlt években Önöktől kaptunk olvasói kérdés formájában.

A cukor ára 32,8%-kal emelkedett, az iskolába és munkába járás költsége pedig 21,7 %-kal csökkent egy év alatt - a KSH friss inflációs adatai 2024. március 14.
bevasarlas.pngBár behúzta a kéziféket a lejtmenetben az infláció, még mindig csorog lefelé. 2024 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, idén januárhoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak. Néhány alapélelmiszer, a háztartási energia, az iskolába és munkába járás, a használt gépkocsik, az üzemanyag olcsóbbak lettek, mint egy éve voltak, minden más azonban valamelyest tovább drágult.

A lakásszövetkezetből való kiválás lehetőségei 2024. március 13.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgA Lakásszövetkezet kezelésében lévő épületekben lévő lakások - ez körülbelül 2500-3000 db lakást érint - egyik tulajdonosaként (aki egyébként nem tag) érdeklődöm, mert vezetőségi alkalmatlanság, feltételezett pénzügyi visszaélések, karbantartási/fejlesztési kötelezettségek elmulasztása, valamint a tulajdonosokkal szembeni lekezelő viselkedés miatt - több tulajdonossal (tagok és nem tagok) együtt - a jelenlegi helyzeten változtatni szeretnénk. A tulajdonosok - a három lehetőség közül - a leginkább költséghatékony módszert szeretnék választani:1. a lakásszövetkezet teljes megszüntetése (elszámoltatással), épületenként társasházzá alakulás, 2. új vezetőség választása (jelenlegi gárda teljes lecserélése), 3. kilépés a szövetkezetből, társasházzá alakulás (a többség egyébként ezt szeretné).Kérdésem a következő: melyik lehetőséget érdemes meglépni? a) Mindhárom esetben szükséges-e ügyvédet fogadni (az ügyvédi költség körülbelül mennyi lenne)? b) A 3. esetben kell-e újabb földmérés (a helyrajzi számok egyébként rendelkezésre állnak, így ez hozzávetőlegesen mekkora összeget jelentene)? c) Az alapító okirat elkészítése, okiratba foglalása mekkora összeg lenne? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások