background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban2021. június 7.
 
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
 
Mivel az egyéni biztosítások saját ingóságokra terjednek ki, fontos azonban megjegyezni, hogy jelentős mennyiségű azon kockázatok száma, amelyeket nehéz ebbe a kategóriában nevesíteni - például teremgarázs, napelem-rendszer. A felújítatlan strangok például időzített bombák, amelyeket nehézkes a közös költségből vagy biztosítási alszámlákról minden lakóval megfizettetni. Ezért érdemes felvetni, hogy miért ne lehetne egyben kezelve egy társasház összkockázata, mivel minden ház életében legalább egyszer bekövetkezik egy jelentősebb kár. Ehhez ajánlott a társasház-biztosítás, azaz a ház közös, egy egészként való biztosítása az egyetlen kiszámítható megoldás, így a közös területek felelőssége állandó, a vitás esetek minimalizálhatóak, ami kiszámítható nyugodt légkört teremt.

Fontos a társasházi biztosítások korszerűsítése

A már meglévő szerződések esetén érdemes a társasház biztosítását is korszerűsíteni, mert a piaci verseny egyre nagyobb a biztosítók között, így egyre kedvezőbb ajánlatokat dolgoznak ki. Az új kockázatokra új fedezeteket vezetnek be, amelyeket a régi (5-10 éves) szerződések nem tartalmaznak - például a már említett napelem-rendszer, teremgarázs állomány. A növekvő ingatlanértékek és helyreállítási költségek miatt felmerül az alulbiztosítottság kérdése is.

A NiT-Risk Kft. területi vezetője számos olyan, jelenleg is elérhető újdonságokra hívta fel a figyelmet, mint az azonnali vészelhárítás, amely káresemény esetén egyfajta asszisztenciát jelent, azaz nem kell a közös képviselőnek a szükséges szerelőt felkutatnia, mindent a biztosító rendez, de ilyen az online kárbejelentés is. Ennek köszönhetően ma már nem kell napokat várni a kárszakértőre, elérhetőek azok a megoldások - például okoseszközökkel, videochates bejelentkezésen keresztül megvalósított szemle - amelyek révén a kifizetés is gyorsan megtörténik, és hamarabb lehet a károkat felszámolni. Az ügyintézést segíti az SMS értesítés is, ami leveszi a terhet a közös képviselő válláról, de emellett számos újdonság érhető el a biztosítóknál, amelyek egy része rendkívül fontos, másik része kényelmi szolgáltatásokat ad.

Gergely Olivér szerint a társasházi biztosításokat kiegészítő ingóságbiztosítások esetén is lehet hibákat véteni. Jó kérdés, hogy a beépített bútor épületrésznek vagy ingóságnak számít? Mi történik, ha a lakók gyanútlanul megkötötték a biztosítást, de egyik sem tartalmazza ezt a tételt, ám csőtörés miatt kár éri a beépített bútort. Egy jó rendszer azonban felhívja a hiányosságokra a figyelmet.

Milyen a jövő társasházi biztosítása?

A jövő társasház-biztosítását vázolva a szakember elmondta, a legjobb egy, a társasházkezelő szoftverbe integrálható megoldás, ami a lakók számára is elérhető és érthető, bejelentés és vészelhárítás esetén is. Pontosan láthatóvá teszi, mire terjed ki a biztosítás, és már egyetlen kattintással pótolhatók a hiányosságok. Amellett, hogy rendkívül leegyszerűsíti ezeket a folyamatokat, a társasházkezelők iránti bizalmat is növelné, számukra az adminisztrációt is nagyban megkönnyítené.

Egy ilyen program csökkentené a bürokratikus időt, plusz információt biztosítana, ami életszerűbb, ember közelibb, átláthatóbb formája lenne a biztosítások kötésének. Alapja egy smart contract, azaz okos szerződés, amit előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén automatikusan teljesítenek. Papírmentes, teljesen digitalizált formában, ami az aláírásra is vonatkozik. A blockchain technológiának köszönhetően megmásíthatatlan a tartalma, így minden fél biztonsággal használhatja. Másik fontos része pedig a kárrendezés. A smart contract és block chain technológiának köszönhetően a kárkifizetés automatikus lehet. A NiT-Risk jelenleg pedig saját kárrendezési szolgáltatással támogatja minden ügyfelét, beleértve a társasházakat és közös képviselőket is.

Biztosítás megkötése után az ügyfél nem feltétlen tudja, hogyan járjon el, de minden jól bejelentett kárt a biztosítók kifizetnek. A NiT-Risk saját kárrendezési szolgáltatása minden ügyfélnek ad támogatást, az ügyféllel való együttműködés nem a szerződéskötésig tart, hanem továbbviszik, egészen a kifizetésig. Ez a nagy károknál kifejezetten fontos, ezek kárrendezése nem egyszerű, nagy segítséget ad, ha egy szakértő végigkíséri az ügyfelet a biztosító oldaláról, amely egy fontos eleme a biztosításüzemeltetésnek. Érdemes tehát a fentieket megfogadva átgondolni a biztosításokat!

 


További híreink
 
eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban 2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
NHP: Az utolsó olcsó hitellehetőség is odaveszett a társasházak számára 2021. június 9.
hitel.jpgA lakástakarék állami támogatásának megszűnését követően most a Magyar Nemzeti Bank által 2013-ban indított, 2,5%-os fix kamatozású hitet kínáló Növekedési Hitelprogram is kifut, mely azt jelenti, hogy míg az elmúlt 8 évben ez a lehetőség 73 ezer vállalkozást, mintegy 2600 milliárd forint hitellel segített meg, addig társasházak szinte teljesen kimaradtak ebből is.
Ez a szakkönyv és ez a program várja Önt 15 városban a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián 2021. június 7.
THT-Szakkonyv_2021_cimlap_net-hirek.jpgA június 10-ei budapesti konferenciát követően 14 megyeszékhelyen várjuk a lakóközösségek képviselőit a THT-TTOE országos konferenciasorozatán. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak. Városok, helyszínek, programok, jelentkezés:
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban 2021. június 3.
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
Mit tegyenek és mit ne a közös képviselők, az újra induló közgyűléseken? 2021. június 3.
bekagnestht.jpgA közgyűlési tilalom feloldása után felpörögnek az események a társasházakban. Sok kényszerűen jegelt probléma vár megoldásra, ezért ahol valóban megvan a szándék az előrelépésre ott rövid időn belül megtartják a közgyűléseket és meghozzák a szükséges döntéseket. A feladat azonban nagyobb figyelmet igényel, mint a „békeidőben" megszokott ügymenet idején.
Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes 2021. június 3.
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.
Magyar Közlöny: Indulhatnak a közgyűlések! Most már tényleg! 2021. május 31.
jog.jpgA hétfő este megjelent Magyar Közlönyben változtak a társasházakat érintő szabályok, indulnak a közgyűlések!
Ez a program várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferencián, június 10-én 2021. május 30.
thtkonferencia.jpgA Társasházi Háztartás című szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szeretettel várja Önt a TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN című konferenciára, és a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv bemutatójára és átadására.
Így kell ezt csinálni: lakás és társasház felújítására 110%-os állami támogatás! 2021. május 28.
tarsashaz_felujitas.jpgMíg Magyarországon a társasházakat és az abban élőket szinte már bünteti az állam, addig Olaszországban egy, az ország újraindításáról szóló rendelet 110%-os adókedvezménnyel segíti az olaszországi lakások és társasházak felújítását.
Budapest: csökkenő lakásárak és bérleti díjak 2021. május 28.
szinespanel.jpgA Magyar Nemzeti Bank 2021. májusi ingatlanpiaci jelentéséből kiderült, hogy míg vidéken emelkedtek a lakásárak az elmúlt időszakban, addig Budapesten nemcsak a társasházi lakások vételára csökkent, hanem a bérleti díjak is.
Bankszövetség: csak a rászorulóknak legyen hitelmoratórium 2021. május 27.
hitel.jpgA hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot, meghosszabbítását a Bankszövetség csak a rászoruló háztartások számára tudja elképzelni.
Kinek áldás, kinek átok - Háziállatok a társasházban 2021. május 27.
kutyatarsashaz.jpgKutyák, macskák, hüllők, rágcsálók gyakori lakói a társasházaknak, s gazdáik számára sok örömforrást jelentenek. A szomszédok tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet.
Káosz a társasházakra vonatkozó rendeletekben 2021. május 26.
tarsashazi_rendeletek.jpgA Kormány az elmúlt napokban több ponton hozzányúlt a társasházakat érintő rendeletekhez, mely okozhat kellemetlen meglepetéseket a társasházkezelés mindennapjaiban.
Európa-szerte működnek az online társasházi közgyűlések 2021. május 25.
onlinekozgyules.jpgEzúttal egy másik kérdéskört veszünk górcső alá, amely Magyarországon komoly fejtörést okoz a társasházkezelői piacon dolgozóknak. Ez a közgyűlési tilalom, amely a jelenlegi jogszabályi környezet mellett a társasházi közgyűlések felfüggesztését jelenti.
Megjelent a THT májusi száma! 2021. május 24.
tht_2021_majus.jpgMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. májusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot. A tartalomból:
A mai állapot szerint mégsem indulnak a közgyűlések 2021. május 22.
kozgyules4.pngA tegnapi bejelentéseket követően megjelentek a Magyar Közlönyben a magánrendezvényekre, esküvőkre, gyűlésekre, sportrendezvényekre vonatkozó enyhítések, a társasházi közgyűléseket azonban valamilyen rejtélyes okból kifolyólag még mindig nem lehet tartani.
Május 23-tól indulhatnak a közgyűlések 2021. május 21.
kozgyules3.jpgA társasházi közgyűlések megtartását az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendelet tiltotta meg, amelyet 2021. május 22-vel hatályon kívül helyeztek. Ennek alapján a közgyűléseket 2021. május 23-tól újra megtarthatják a lakóközösségek.
Napokon belül zárul az OTP Business Társasházi Pályázata 2021. május 21.
otptarsashaz.jpgA pályázatok online, néhány perc alatt benyújthatók, az erre létrehozott oldalon, ezért még azok a közös képviselők, lakók sem maradtak le semmiről, akik most értesülnek arról, hogy vissza nem térítendő fejlesztési és állagmegóvási támogatásra pályázhatnak az OTP Business-nél. A Társasházi Pályázat 20 lakóközösséget, összesen 15 millió forinttal támogat.
Videókonferencia: Energiában a pénz - Költsünk a jövőre! 2021. május 21.
energiabanajovo.pngMagyarországon a legtöbb energiát a lakóingatlanok használják el, a szén-dioxid 40 %-ának kibocsátásáért felelnek. Cserére várnak a tetőszerkezetek, az építőanyagok, nyílászárók, radiátorok, világítástechnika, a hűtő és fűtőberendezések, melyekre több ezer milliárd forintnyi támogatás érkezik az Európai Uniótól Magyarországra a Helyreállítási és Alkalmazkodási Alapból.
Intelligens szellőzőrendszerek a társasházakban 2021. május 20.
Intelligens szellőztető rendszerek„Bár a legtöbb szellőzőrendszert lehet távolról, az interneten keresztül vezérelni, de a társasház-felújításnál ennek azért nincs relevanciája, mert ezeket az épületeket nem erre tervezték, ezért megvalósításuk költségei nagyon magasak lennének" - mondta Brenner Marcell, az Aereco Légtechnika Kft. projektmenedzsere a THT és TTOE első online videokonferenciáján.


(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva