background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban2021. június 7.
 
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
 
Mivel az egyéni biztosítások saját ingóságokra terjednek ki, fontos azonban megjegyezni, hogy jelentős mennyiségű azon kockázatok száma, amelyeket nehéz ebbe a kategóriában nevesíteni - például teremgarázs, napelem-rendszer. A felújítatlan strangok például időzített bombák, amelyeket nehézkes a közös költségből vagy biztosítási alszámlákról minden lakóval megfizettetni. Ezért érdemes felvetni, hogy miért ne lehetne egyben kezelve egy társasház összkockázata, mivel minden ház életében legalább egyszer bekövetkezik egy jelentősebb kár. Ehhez ajánlott a társasház-biztosítás, azaz a ház közös, egy egészként való biztosítása az egyetlen kiszámítható megoldás, így a közös területek felelőssége állandó, a vitás esetek minimalizálhatóak, ami kiszámítható nyugodt légkört teremt.

Fontos a társasházi biztosítások korszerűsítése

A már meglévő szerződések esetén érdemes a társasház biztosítását is korszerűsíteni, mert a piaci verseny egyre nagyobb a biztosítók között, így egyre kedvezőbb ajánlatokat dolgoznak ki. Az új kockázatokra új fedezeteket vezetnek be, amelyeket a régi (5-10 éves) szerződések nem tartalmaznak - például a már említett napelem-rendszer, teremgarázs állomány. A növekvő ingatlanértékek és helyreállítási költségek miatt felmerül az alulbiztosítottság kérdése is.

A NiT-Risk Kft. területi vezetője számos olyan, jelenleg is elérhető újdonságokra hívta fel a figyelmet, mint az azonnali vészelhárítás, amely káresemény esetén egyfajta asszisztenciát jelent, azaz nem kell a közös képviselőnek a szükséges szerelőt felkutatnia, mindent a biztosító rendez, de ilyen az online kárbejelentés is. Ennek köszönhetően ma már nem kell napokat várni a kárszakértőre, elérhetőek azok a megoldások - például okoseszközökkel, videochates bejelentkezésen keresztül megvalósított szemle - amelyek révén a kifizetés is gyorsan megtörténik, és hamarabb lehet a károkat felszámolni. Az ügyintézést segíti az SMS értesítés is, ami leveszi a terhet a közös képviselő válláról, de emellett számos újdonság érhető el a biztosítóknál, amelyek egy része rendkívül fontos, másik része kényelmi szolgáltatásokat ad.

Gergely Olivér szerint a társasházi biztosításokat kiegészítő ingóságbiztosítások esetén is lehet hibákat véteni. Jó kérdés, hogy a beépített bútor épületrésznek vagy ingóságnak számít? Mi történik, ha a lakók gyanútlanul megkötötték a biztosítást, de egyik sem tartalmazza ezt a tételt, ám csőtörés miatt kár éri a beépített bútort. Egy jó rendszer azonban felhívja a hiányosságokra a figyelmet.

Milyen a jövő társasházi biztosítása?

A jövő társasház-biztosítását vázolva a szakember elmondta, a legjobb egy, a társasházkezelő szoftverbe integrálható megoldás, ami a lakók számára is elérhető és érthető, bejelentés és vészelhárítás esetén is. Pontosan láthatóvá teszi, mire terjed ki a biztosítás, és már egyetlen kattintással pótolhatók a hiányosságok. Amellett, hogy rendkívül leegyszerűsíti ezeket a folyamatokat, a társasházkezelők iránti bizalmat is növelné, számukra az adminisztrációt is nagyban megkönnyítené.

Egy ilyen program csökkentené a bürokratikus időt, plusz információt biztosítana, ami életszerűbb, ember közelibb, átláthatóbb formája lenne a biztosítások kötésének. Alapja egy smart contract, azaz okos szerződés, amit előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén automatikusan teljesítenek. Papírmentes, teljesen digitalizált formában, ami az aláírásra is vonatkozik. A blockchain technológiának köszönhetően megmásíthatatlan a tartalma, így minden fél biztonsággal használhatja. Másik fontos része pedig a kárrendezés. A smart contract és block chain technológiának köszönhetően a kárkifizetés automatikus lehet. A NiT-Risk jelenleg pedig saját kárrendezési szolgáltatással támogatja minden ügyfelét, beleértve a társasházakat és közös képviselőket is.

Biztosítás megkötése után az ügyfél nem feltétlen tudja, hogyan járjon el, de minden jól bejelentett kárt a biztosítók kifizetnek. A NiT-Risk saját kárrendezési szolgáltatása minden ügyfélnek ad támogatást, az ügyféllel való együttműködés nem a szerződéskötésig tart, hanem továbbviszik, egészen a kifizetésig. Ez a nagy károknál kifejezetten fontos, ezek kárrendezése nem egyszerű, nagy segítséget ad, ha egy szakértő végigkíséri az ügyfelet a biztosító oldaláról, amely egy fontos eleme a biztosításüzemeltetésnek. Érdemes tehát a fentieket megfogadva átgondolni a biztosításokat!

 


További híreink
 
Jókai utcai tetőomlás: ki a felelős? 2022. június 28.
Tetoomlas_jokai_u.jpgA tegnapi budapesti Jókai utcai tetőomlás kapcsán sokakban felmerülhet a kérdés: vajon ki a felelős a kis híján emberéletet követelő tragédiáért? Dr. Kiss Balázs Károlyt kérdeztük a témában. 
Az Ön háza nem egyetemes szolgáltatás keretében vásárol energiát? - Június 30-ig jelezze, hogy jogosult a rezsicsökkentés igénybevételére! 2022. június 28.
mvmnext.pngMindazoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, akik üzleti alapon fizetik az elektromos áram vagy a gáz díját, 2022. június 30-ig van lehetőségük arra, hogy visszatérjenek az egyetemes szolgáltatás keretei közé!
Hibás vagy módosítandó az alapító okirat? - Mikor kell és mikor nem szükséges 100%-os aláírás a megváltoztatásához? 2022. június 28.
podcast2.pngA társasházi alapító okirat egy jogkövetkezményekkel járó szerződés, amit a tulajdonostársak kötnek egymással annak érdekében, hogy létrehozzanak egy új jogalanyt, a társasházat. Ezzel, egy korlátozottan ugyan, de cselekvőképes önálló jogalany jön létre, ami a földhivatali bejegyzéssel válik törvényessé.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása 2022. június 28.
Knauf_junius_01.jpgTisztelt Partnereink! Júniusi hírlevelünkben egy otthoni házimozi terem akusztikai megoldását szeretnénk bemutatni. A munkát partnereink szakszerű és professzionális megoldásainak hála, igencsak látványosra sikerült összehozni.
Elszabaduló ingatlanárak és kamatok - Közeleg a trendforduló? 2022. június 27.
lakashitelallomany.jpegA járvány utóhatásaként recesszió kibontakozásának vagyunk szemtanúi világszerte. Ehhez az is hozzájárul, hogy a február végén kirobbant orosz-ukrán háború alapvetően megváltoztatta a világgazdasági kilátásokat: többek között a megemelkedett nyersanyag- és energiaárak miatt, amelyek tovább növelik az egyébként is magas inflációt. Mindezek tudatában meglepő az a kép, amelyet a nemzetközi ingatlanpiacok alakulásáról kaphatunk jelen pillanatban.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
Ablak helyett bejárati ajtó - Milyen arányú hozzájárulással építhető át? 2022. június 24.
ajtoathelyezes.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Egyszerűsödik a teremgarázsban lévő „beállóhelyek” értékesítése 2022. június 23.
teremgarazs.jpgJóval kevesebb dolga lesz a közös képviselőknek a teremgarázsokban lévő „beállóhelyek" értékesítése során azáltal, hogy ezek „álláshely" elnevezéssel önálló ingatlanként kerülhetnek nyilvántartásba vételre.
Egyre csak drágulnak a társasházi lakások és a bérleti díjak is 2022. június 22.
MNB.jfifA Magyar Nemzeti Bank 2022. májusi lakáspiaci jelentése szerint az infláció a lakásárakra és a bérleti díjakra is hatással van, kevés a szabad albérlet, a külföldi vásárlók száma csökken, vidék pedig kezdi behozni a pesti árakat.
Mennyi idő alatt évül el a közös költség tartozás, s utána végleg elveszett-e a lakóközösség számára? 2022. június 21.
Elevules2.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában ismét a nagy számban beérkezett hallgatói kérdések közül válogatott a szerkesztő, a válaszokat pedig dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete alapító elnöke adta meg az alábbi témákban:
Kérhető-e utólagosan díj a közös terület használatáért? 2022. június 20.
Napelem_laposteton.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Mikor kell kettős könyvvitelt vezeti egy társasházban? 2022. június 17.
kettos_konyveles.pngA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Van-e döntési jogköre a számvizsgáló bizottságnak? 2022. június 16.
szamvizsgalok.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában ismét a nagy számban beérkezett hallgatói kérdések közül válogatott a szerkesztő, a válaszokat pedig dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke adta meg az alábbi hét témában:
Legális teljesítményfokozó közös képviselőknek – THT Podcast 2022. június 14.
podcast2.pngEgyszerű szoftvernek indult, mára a hazai társasházak 15%-ha használja az eHáz rendszerét, ami az elmúlt 12 évben alapjaiban alakította át a közös képviselők munkáját és a tulajdonosokkal történő kommunikációját. A gyorsabb adminisztráció, az innovatív megoldások és a kevesebb konfliktusforrás, nap, mint nap érzékelhető teljesítmény- és hatékonyság növekedést eredményezett a rendszert használók számára, ráadásul olyan felhasználóbarát kezelőfelülettel, amit kedvelnek a fiatalok és imádnak a 70 pluszosok is. S, ha még a Társasházi Percek - THT Podcast adásából az új fejlesztésekről is tudomást szereznek...
Minden társasház bajlódik közösköltség-hátralékokkal – Fölöttébb hatékony megoldást kínál a Faktor-Ring Zrt.! 2022. június 14.
Koveteleskezeles_logo.pngA követeléskezelő társaság - merőben új és abszolút professzionális eljárás keretében - úgy szedi be a társasház számára a több hónapos fizetési késedelembe esett lakóktól, bérlőktől a közösköltség-hátralékokat, hogy a társasház mentesül a behajtási költségek megfizetésétől, a hivatalos eljárási és személyes kényelmetlenségektől, kellemetlenségektől, de még a hátralékot felhalmozó adósok is számukra kedvező fizetési konstrukciók közül válogathatnak.
Közgyűlés? Ki nem hagynám! 2022. június 14.
anreaosvart_blog.pngSokan nem értik és azt hiszik, megbolondultam, vagy hogy valamilyen furcsa perverzió vezérel amikor alig várom, hogy végre társasházi közgyűlésre mehessek. Megpróbálom elmagyarázni, miért szerettem bele ebbe a műfajba, hogy közösen gondoljuk újra egy olyan jelenségről alkotott elképzeléseinket, amiről senki nem mondta, hogy azt másképp is lehet.
Ki fizeti a társasház tartozását? 2022. június 13.
fityisz-b.gy_..jpgEzúttal egy olyan témát dolgozunk fel, amely minden társasház életében előfordulhat, a pontos jogi hátterével azonban jellemzően sem a tulajdonosok, sem a közös képviselők nincsenek tisztában - ennek oka pedig az, hogy bírósági igényérvényesítési szakba ritkán jut el a kérdés. 
Kertbaráti üdvözlet - Tujafélék tudnivalói 2022. június 10.
rozsdas_tuja.jpgA tujafélék a legnépszerűbb kerti növények közé tartoznak: díszítőértékük magas, gondozási igényük nem összetett, változatos formaválasztékban hozzáférhetőek, ráadásul igencsak kellemesek a szemnek. Megszoktuk, szeretjük őket, afféle alapnövénynek számítanak.
Meddig szabálysértés és mikortól vétség a közös tulajdon rongálása? 2022. június 8.
rongalas.pngA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Jó fej tulajdonos mászókát vesz a társasházi gyerekeknek – Ki üzemelteti és ki ellenőrzi annak állapotát? 2022. június 7.
maszoka.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorában ezúttal a közös területen működő játszóterekkel kapcsolatos tudnivalókról esett szó, melyek az új építésű lakóparkokban szinte mindenütt kialakításra kerültek, de ahol volt rá lehetőség ott korábban is elhelyezésre kerültek különböző játszótéri elemek.
Hogyan ellenőrizzük a tűzvédelmi követelményeknek való megfelelést az építési tevékenységek során? 2022. június 7.
Kodaly_korond_01.jpgEgyszerű, beázás elleni javításnak indult, katasztrófális eredménnyel zárult 2014. júliusában a Kodály körönd egyik patinás, világörökségi listán szereplő épületének tetőterében végzett szakszerűtlen munka. A következmények egyik előremutató hozadéka lett, hogy azóta sokkal nagyobb figyelem kíséri a tűzvédelem szempontjából is érzékeny felújítási munkákat.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva