background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban2021. június 14.
 
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
 
Mi az a mesterséges intelligencia (MI)?

MI-ról akkor beszélünk, amikor a gépek különböző, emberekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek - mint például érvelés, tanulás, tervezés vagy kreativitás. Jól lehet, a technológia egyes fajtái mintegy 50 éve léteznek, a mesterséges intelligenciát most kezdik a számítástechnika közeli jövőjét meghatározó trendnek tekinteni, ugyanis a hatalmas mennyiségű adatok feldolgozása és az új algoritmusok megjelenése az elmúlt években értek el jelentős áttörést.

Ezek a megoldások valójában sokkal inkább átszövik a mindennapjainkat, mint ahogyan azt gondolnánk! Nézzünk csak példákat erre! A fizikai típusú MI kategóriába tartoznak például a robotok, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott okoseszközök, önvezető járművek, drónok és az IoT is. A másik kategória a szoftveralapú mesterséges intelligencia, ilyenek a virtuális asszisztensek, a gépi fordítók, vagy akár az online keresőmotorok. Az eHÁZ fejlesztései ez utóbbi nagy családba tartoznak.

Tisztázzuk a blokklánc fogalmát is!

Az eHÁZ 2021-től egy olyan automatizált hitelesítési eljárást alkalmaz, amelynek decentralizált szerkezete kizárja a hamisítást, az utólagos módosítást vagy a rosszindulatú támadások okozta károkat. Ez az eljárás nem más, mint a blokklánc (blockchain).

Úgy kell elképzelni a blokkláncot, mint egymáshoz fűzött kódszakaszok sorozatát, amelyek más adatok hitelesítését végzik olyan módon, hogy az eredeti adatok a blokkláncból kulcs nélkül nem fejthetők vissza, de ha valaki megpróbál módosítani rajtuk, azonnal nyomot hagy az egész láncon. A kódokat tehát nem lehet manipulálni vagy hamisítani.
Lényegében erre a technológiára épülnek a kriptovaluták is, amilyen a Bitcoin vagy az Ethereum. A kripotvaluták esetében a blokklánc egy nyilvánosan futó titkosított főkönyv, amely minden tranzakciót rögzít.

Az eHÁZ Magyarországon a saját piacán elsőként vezetett be blokklánc-hitelesítést, és ezzel úttörőnek tekinthető. Ennek a technológiának eredményeként az eltárolt logokat, tehát a társasházi nyilvántartásokban történő változásokat időbélyeggel látja el a rendszer. Az eHÁZ csak a nyilvántartási logokat tárolja és hitelesíti a blokkláncon, méghozzá titkosított formában. Az eHÁZ-ban lévő adatok kezelése és tárolása továbbra is centralizáltan, hazai szerveren történik a GDPR-nak megfelelően- szögezte le az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere.

Mi az az okosszerződés (smart contract)?

Ez olyan ügyleteket takar, ahol nagyon jól algoritmizálható a megállapodás, így könnyen automatizálható maga a teljesülés is. Ez azt jelenti, hogy vannak előre rögzíthető feltételek, amelyek fennállása esetén automatikusan megvalósul a szerződés és mindez bekerül a blokkláncba. Azaz blokklánc alapon történik a smart contract hitelesítése.
Előnye, hogy kihagyhatók a közvetítők, mint például az ügyvéd, közjegyző, bíróság. Nagyobb hatékonyságot nyújt és kisebb bürokráciát követel meg. Ma már számos biztonságos és változatos alkalmazási területe van, az ingatlankereskedelemtől a tőzsdéig.

Az eHÁZnál továbbra is általános cél az automatizáltság és a hatékonyság növelése, amit a mesterséges intelligencia és a blokklánc ötvözése biztosít. Ugyanakkor az új fejlesztési irányok ezeken továbblépnek. A cég egyik célja a smart contract-alapú biztosítás és kárrendezés megvalósítása, illetve a smart contract-alapú hitelügyintézés kialakítása, amellyel kapcsolatban már folytat tárgyalásokat leendő partnerekkel. Az eHÁZ online hibabejelentő és projektkezelő rendszerét is blokkláncon képzeli el, illetve napirenden van különböző IoT megoldások integrálása, például okosszenzorok fogyasztásmérésének összekapcsolása fogyasztási előrejelzéssel.

Az eHázról

Az eHáz Magyarország első felhőalapú társasházkezelő rendszere. Jelenleg 14%-os piaci penetrációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hazánkban minden 7-8. társasházi lakást, albetétet ebben a rendszerben tartanak nyilván. Az eHÁZ innovatív tevékenységét két fontos elismeréssel is jutalmazta a piac: 2019-ben elnyerte a Superbrands díjat, 2020-ban pedig az Év Blockchain Megoldásává választották.

Az eHÁZ mindig is az innovációjáról volt híres, sok fejlesztésük úttörő megoldás volt, ilyen 2021-től a blokklánc alapú hitelesítés is, nem csoda, hogy egyre több nagy ügyfél választja őket. További újításuk, hogy már lehetőség van a házakon átívelő kötegelt előírásokra és értesítések küldésére, míg a NAV szinkronnal rengeteg munkaidőt spórolnak az ügyfeleknek, emellett az átutalások közvetlen feladása is megoldott a rendszerben az OTP Electrával. Az online szavazás - bár nem a legújabb megoldás, de - az elmúlt időszakban nagy sikernek örvendett, az automatikus és dinamikus könyvelési lehetőségek szintén nagy keresleti igényt elégítenek ki, nem beszélve a mérleg és eredmény gyors és könnyű levezetéséről.

A fejlesztések folyamatosak, többek között fizetési automatizációt megvalósító pénzügyi megoldásokon dolgoznak, de hamarosan várható mobil applikációjuk továbbfejlesztése is. A big data alapú előrejelzés és cashflow tervezés már szintén készülőben van. Újdonság a jogi modul, amely már hivatalosan is elérhető a rendszerben. Ezt a jogi kartont kimondottan az ügyfelek igényei szerint hozták létre a kinnlevőségek kezelésekre. Már dolgoznak a fejlesztők a kettős könyvvitel megvalósításán is, noha a legtöbb társasházkezelő és közös képviselő egyszeres könyvelést alkalmaz, ami megfelel a jogszabályoknak.


További híreink
 
Jókai utcai tetőomlás: ki a felelős? 2022. június 28.
Tetoomlas_jokai_u.jpgA tegnapi budapesti Jókai utcai tetőomlás kapcsán sokakban felmerülhet a kérdés: vajon ki a felelős a kis híján emberéletet követelő tragédiáért? Dr. Kiss Balázs Károlyt kérdeztük a témában. 
Az Ön háza nem egyetemes szolgáltatás keretében vásárol energiát? - Június 30-ig jelezze, hogy jogosult a rezsicsökkentés igénybevételére! 2022. június 28.
mvmnext.pngMindazoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, akik üzleti alapon fizetik az elektromos áram vagy a gáz díját, 2022. június 30-ig van lehetőségük arra, hogy visszatérjenek az egyetemes szolgáltatás keretei közé!
Hibás vagy módosítandó az alapító okirat? - Mikor kell és mikor nem szükséges 100%-os aláírás a megváltoztatásához? 2022. június 28.
podcast2.pngA társasházi alapító okirat egy jogkövetkezményekkel járó szerződés, amit a tulajdonostársak kötnek egymással annak érdekében, hogy létrehozzanak egy új jogalanyt, a társasházat. Ezzel, egy korlátozottan ugyan, de cselekvőképes önálló jogalany jön létre, ami a földhivatali bejegyzéssel válik törvényessé.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása 2022. június 28.
Knauf_junius_01.jpgTisztelt Partnereink! Júniusi hírlevelünkben egy otthoni házimozi terem akusztikai megoldását szeretnénk bemutatni. A munkát partnereink szakszerű és professzionális megoldásainak hála, igencsak látványosra sikerült összehozni.
Elszabaduló ingatlanárak és kamatok - Közeleg a trendforduló? 2022. június 27.
lakashitelallomany.jpegA járvány utóhatásaként recesszió kibontakozásának vagyunk szemtanúi világszerte. Ehhez az is hozzájárul, hogy a február végén kirobbant orosz-ukrán háború alapvetően megváltoztatta a világgazdasági kilátásokat: többek között a megemelkedett nyersanyag- és energiaárak miatt, amelyek tovább növelik az egyébként is magas inflációt. Mindezek tudatában meglepő az a kép, amelyet a nemzetközi ingatlanpiacok alakulásáról kaphatunk jelen pillanatban.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
Ablak helyett bejárati ajtó - Milyen arányú hozzájárulással építhető át? 2022. június 24.
ajtoathelyezes.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Egyszerűsödik a teremgarázsban lévő „beállóhelyek” értékesítése 2022. június 23.
teremgarazs.jpgJóval kevesebb dolga lesz a közös képviselőknek a teremgarázsokban lévő „beállóhelyek" értékesítése során azáltal, hogy ezek „álláshely" elnevezéssel önálló ingatlanként kerülhetnek nyilvántartásba vételre.
Egyre csak drágulnak a társasházi lakások és a bérleti díjak is 2022. június 22.
MNB.jfifA Magyar Nemzeti Bank 2022. májusi lakáspiaci jelentése szerint az infláció a lakásárakra és a bérleti díjakra is hatással van, kevés a szabad albérlet, a külföldi vásárlók száma csökken, vidék pedig kezdi behozni a pesti árakat.
Mennyi idő alatt évül el a közös költség tartozás, s utána végleg elveszett-e a lakóközösség számára? 2022. június 21.
Elevules2.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában ismét a nagy számban beérkezett hallgatói kérdések közül válogatott a szerkesztő, a válaszokat pedig dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete alapító elnöke adta meg az alábbi témákban:
Kérhető-e utólagosan díj a közös terület használatáért? 2022. június 20.
Napelem_laposteton.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Mikor kell kettős könyvvitelt vezeti egy társasházban? 2022. június 17.
kettos_konyveles.pngA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Van-e döntési jogköre a számvizsgáló bizottságnak? 2022. június 16.
szamvizsgalok.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában ismét a nagy számban beérkezett hallgatói kérdések közül válogatott a szerkesztő, a válaszokat pedig dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke adta meg az alábbi hét témában:
Legális teljesítményfokozó közös képviselőknek – THT Podcast 2022. június 14.
podcast2.pngEgyszerű szoftvernek indult, mára a hazai társasházak 15%-ha használja az eHáz rendszerét, ami az elmúlt 12 évben alapjaiban alakította át a közös képviselők munkáját és a tulajdonosokkal történő kommunikációját. A gyorsabb adminisztráció, az innovatív megoldások és a kevesebb konfliktusforrás, nap, mint nap érzékelhető teljesítmény- és hatékonyság növekedést eredményezett a rendszert használók számára, ráadásul olyan felhasználóbarát kezelőfelülettel, amit kedvelnek a fiatalok és imádnak a 70 pluszosok is. S, ha még a Társasházi Percek - THT Podcast adásából az új fejlesztésekről is tudomást szereznek...
Minden társasház bajlódik közösköltség-hátralékokkal – Fölöttébb hatékony megoldást kínál a Faktor-Ring Zrt.! 2022. június 14.
Koveteleskezeles_logo.pngA követeléskezelő társaság - merőben új és abszolút professzionális eljárás keretében - úgy szedi be a társasház számára a több hónapos fizetési késedelembe esett lakóktól, bérlőktől a közösköltség-hátralékokat, hogy a társasház mentesül a behajtási költségek megfizetésétől, a hivatalos eljárási és személyes kényelmetlenségektől, kellemetlenségektől, de még a hátralékot felhalmozó adósok is számukra kedvező fizetési konstrukciók közül válogathatnak.
Közgyűlés? Ki nem hagynám! 2022. június 14.
anreaosvart_blog.pngSokan nem értik és azt hiszik, megbolondultam, vagy hogy valamilyen furcsa perverzió vezérel amikor alig várom, hogy végre társasházi közgyűlésre mehessek. Megpróbálom elmagyarázni, miért szerettem bele ebbe a műfajba, hogy közösen gondoljuk újra egy olyan jelenségről alkotott elképzeléseinket, amiről senki nem mondta, hogy azt másképp is lehet.
Ki fizeti a társasház tartozását? 2022. június 13.
fityisz-b.gy_..jpgEzúttal egy olyan témát dolgozunk fel, amely minden társasház életében előfordulhat, a pontos jogi hátterével azonban jellemzően sem a tulajdonosok, sem a közös képviselők nincsenek tisztában - ennek oka pedig az, hogy bírósági igényérvényesítési szakba ritkán jut el a kérdés. 
Kertbaráti üdvözlet - Tujafélék tudnivalói 2022. június 10.
rozsdas_tuja.jpgA tujafélék a legnépszerűbb kerti növények közé tartoznak: díszítőértékük magas, gondozási igényük nem összetett, változatos formaválasztékban hozzáférhetőek, ráadásul igencsak kellemesek a szemnek. Megszoktuk, szeretjük őket, afféle alapnövénynek számítanak.
Meddig szabálysértés és mikortól vétség a közös tulajdon rongálása? 2022. június 8.
rongalas.pngA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Jó fej tulajdonos mászókát vesz a társasházi gyerekeknek – Ki üzemelteti és ki ellenőrzi annak állapotát? 2022. június 7.
maszoka.jpgA Kossuth Rádió Napközben című műsorában ezúttal a közös területen működő játszóterekkel kapcsolatos tudnivalókról esett szó, melyek az új építésű lakóparkokban szinte mindenütt kialakításra kerültek, de ahol volt rá lehetőség ott korábban is elhelyezésre kerültek különböző játszótéri elemek.
Hogyan ellenőrizzük a tűzvédelmi követelményeknek való megfelelést az építési tevékenységek során? 2022. június 7.
Kodaly_korond_01.jpgEgyszerű, beázás elleni javításnak indult, katasztrófális eredménnyel zárult 2014. júliusában a Kodály körönd egyik patinás, világörökségi listán szereplő épületének tetőterében végzett szakszerűtlen munka. A következmények egyik előremutató hozadéka lett, hogy azóta sokkal nagyobb figyelem kíséri a tűzvédelem szempontjából is érzékeny felújítási munkákat.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva