background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban2021. június 14.
 
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.
 
Mi az a mesterséges intelligencia (MI)?

MI-ról akkor beszélünk, amikor a gépek különböző, emberekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek - mint például érvelés, tanulás, tervezés vagy kreativitás. Jól lehet, a technológia egyes fajtái mintegy 50 éve léteznek, a mesterséges intelligenciát most kezdik a számítástechnika közeli jövőjét meghatározó trendnek tekinteni, ugyanis a hatalmas mennyiségű adatok feldolgozása és az új algoritmusok megjelenése az elmúlt években értek el jelentős áttörést.

Ezek a megoldások valójában sokkal inkább átszövik a mindennapjainkat, mint ahogyan azt gondolnánk! Nézzünk csak példákat erre! A fizikai típusú MI kategóriába tartoznak például a robotok, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott okoseszközök, önvezető járművek, drónok és az IoT is. A másik kategória a szoftveralapú mesterséges intelligencia, ilyenek a virtuális asszisztensek, a gépi fordítók, vagy akár az online keresőmotorok. Az eHÁZ fejlesztései ez utóbbi nagy családba tartoznak.

Tisztázzuk a blokklánc fogalmát is!

Az eHÁZ 2021-től egy olyan automatizált hitelesítési eljárást alkalmaz, amelynek decentralizált szerkezete kizárja a hamisítást, az utólagos módosítást vagy a rosszindulatú támadások okozta károkat. Ez az eljárás nem más, mint a blokklánc (blockchain).

Úgy kell elképzelni a blokkláncot, mint egymáshoz fűzött kódszakaszok sorozatát, amelyek más adatok hitelesítését végzik olyan módon, hogy az eredeti adatok a blokkláncból kulcs nélkül nem fejthetők vissza, de ha valaki megpróbál módosítani rajtuk, azonnal nyomot hagy az egész láncon. A kódokat tehát nem lehet manipulálni vagy hamisítani.
Lényegében erre a technológiára épülnek a kriptovaluták is, amilyen a Bitcoin vagy az Ethereum. A kripotvaluták esetében a blokklánc egy nyilvánosan futó titkosított főkönyv, amely minden tranzakciót rögzít.

Az eHÁZ Magyarországon a saját piacán elsőként vezetett be blokklánc-hitelesítést, és ezzel úttörőnek tekinthető. Ennek a technológiának eredményeként az eltárolt logokat, tehát a társasházi nyilvántartásokban történő változásokat időbélyeggel látja el a rendszer. Az eHÁZ csak a nyilvántartási logokat tárolja és hitelesíti a blokkláncon, méghozzá titkosított formában. Az eHÁZ-ban lévő adatok kezelése és tárolása továbbra is centralizáltan, hazai szerveren történik a GDPR-nak megfelelően- szögezte le az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere.

Mi az az okosszerződés (smart contract)?

Ez olyan ügyleteket takar, ahol nagyon jól algoritmizálható a megállapodás, így könnyen automatizálható maga a teljesülés is. Ez azt jelenti, hogy vannak előre rögzíthető feltételek, amelyek fennállása esetén automatikusan megvalósul a szerződés és mindez bekerül a blokkláncba. Azaz blokklánc alapon történik a smart contract hitelesítése.
Előnye, hogy kihagyhatók a közvetítők, mint például az ügyvéd, közjegyző, bíróság. Nagyobb hatékonyságot nyújt és kisebb bürokráciát követel meg. Ma már számos biztonságos és változatos alkalmazási területe van, az ingatlankereskedelemtől a tőzsdéig.

Az eHÁZnál továbbra is általános cél az automatizáltság és a hatékonyság növelése, amit a mesterséges intelligencia és a blokklánc ötvözése biztosít. Ugyanakkor az új fejlesztési irányok ezeken továbblépnek. A cég egyik célja a smart contract-alapú biztosítás és kárrendezés megvalósítása, illetve a smart contract-alapú hitelügyintézés kialakítása, amellyel kapcsolatban már folytat tárgyalásokat leendő partnerekkel. Az eHÁZ online hibabejelentő és projektkezelő rendszerét is blokkláncon képzeli el, illetve napirenden van különböző IoT megoldások integrálása, például okosszenzorok fogyasztásmérésének összekapcsolása fogyasztási előrejelzéssel.

Az eHázról

Az eHáz Magyarország első felhőalapú társasházkezelő rendszere. Jelenleg 14%-os piaci penetrációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hazánkban minden 7-8. társasházi lakást, albetétet ebben a rendszerben tartanak nyilván. Az eHÁZ innovatív tevékenységét két fontos elismeréssel is jutalmazta a piac: 2019-ben elnyerte a Superbrands díjat, 2020-ban pedig az Év Blockchain Megoldásává választották.

Az eHÁZ mindig is az innovációjáról volt híres, sok fejlesztésük úttörő megoldás volt, ilyen 2021-től a blokklánc alapú hitelesítés is, nem csoda, hogy egyre több nagy ügyfél választja őket. További újításuk, hogy már lehetőség van a házakon átívelő kötegelt előírásokra és értesítések küldésére, míg a NAV szinkronnal rengeteg munkaidőt spórolnak az ügyfeleknek, emellett az átutalások közvetlen feladása is megoldott a rendszerben az OTP Electrával. Az online szavazás - bár nem a legújabb megoldás, de - az elmúlt időszakban nagy sikernek örvendett, az automatikus és dinamikus könyvelési lehetőségek szintén nagy keresleti igényt elégítenek ki, nem beszélve a mérleg és eredmény gyors és könnyű levezetéséről.

A fejlesztések folyamatosak, többek között fizetési automatizációt megvalósító pénzügyi megoldásokon dolgoznak, de hamarosan várható mobil applikációjuk továbbfejlesztése is. A big data alapú előrejelzés és cashflow tervezés már szintén készülőben van. Újdonság a jogi modul, amely már hivatalosan is elérhető a rendszerben. Ezt a jogi kartont kimondottan az ügyfelek igényei szerint hozták létre a kinnlevőségek kezelésekre. Már dolgoznak a fejlesztők a kettős könyvvitel megvalósításán is, noha a legtöbb társasházkezelő és közös képviselő egyszeres könyvelést alkalmaz, ami megfelel a jogszabályoknak.


További híreink
 
A társasházi könyvelés a tízszeresére gyorsul: automatikus bankszámla szinkron az eHÁZban 2021. október 11.
bankiapi.jpgAz automatikus könyvelés újabb fokozatra kapcsolt az eHÁZban. A minden felhasználó számára külön díjazás nélkül elérhető bankszámla szinkron szolgáltatással ezentúl az internetbanki számlaforgalmat már nem kell importálni, a bankszámlaforgalom - hasonlóan a NAV szinkronhoz a számlák esetében - naponta 4 alkalommal automatikusan bekerül a rendszerbe.
Társasházak változó szabályozásáról a Napközben-ben 2021. október 5.
Cegbirosag.jfifSzeptember 23-án, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo volt az első rendezvény az országban, ahol a résztvevők előadásokat hallgathattak meg arról, hogy milyen módon érinti a társasházak működését az, hogy jogi személyekké válnak. A téma fontosságát jelzi, hogy a Kossuth Rádió Napközben című műsora is foglalkozott a kérdéssel.
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
A társasházi szoftverek időt és pénzt takarítanak meg 2021. június 15.
thszoftver.pngInnovatív, időtakarékos megoldásokat, egyedi szolgáltatásokat tartalmaz valamennyi hazai társasházi, lakásszövetkezeti ügyviteli és könyvelőmegoldás, melyekből számos cég terméke bemutatkozott a THT és a TTOE első online videokonferenciáján, április 28-án.
Az automatikus kárrendezés és a blokklánc-alapú biztosítások előnyei a társasházakban 2021. június 7.
Gergely OlivérAnnak ellenére, hogy jelenleg nyolc biztosító is kínál társasház-biztosítási termékeket, a magyar társasházi és lakásszövetkezeti állomány több mint fele nem biztosított. Sőt, a megkötött biztosítások nagyjából 30%-át kötötték csak át az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet Gergely Olivér, a NiT-Risk Kft. területi vezetője a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.
Digitális könyvelés, számlafeldolgozás, papírmentes szerződéskötés a társasházakban 2021. június 3.
Poór KárolyNe papíron kössük a szerződéseket! - hívta fel a figyelmet Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője, aki a szerződések digitalizálásáról és a papíralapú dokumentumok papírmentes feldolgozásáról tartott előadást a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján.
Minden, amit a társasházi okos mérésről tudni érdemes 2021. június 3.
okosmeres.jpgMilyen szempontok és paraméterek alapján érdemes okosmérésre terméket és szolgáltatót választani? Erre kaphattunk választ a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján 2021. április 28-án.
TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE 2021 - JÚNIUS 10-ÉN INDUL A THT és a TTOE ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZATA 2021. május 19.
thtkonferencia.jpgIdén tizenkettedik alkalommal szervezi meg a Társasházi Háztartás és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a "Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése 2021" című országos konferenciasorozatot. A rendezvényeken a pénzügyi, műszaki és jogi ismereteket bővítő előadások mellett a COVID-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetek és azok következményeinek kezelését is sorra vesszük. A résztvevők emellett a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során!" című ajándék kézikönyvvel is gazdagodhatnak.
A jövő már itt van: A kiterjesztett valóság és épületinformációs 7D modellezés alkalmazási lehetőségei a társasházakban 2021. május 14.
bim02.pngA virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR)  különleges egyvelege a vegyes valóság (MR), amely úgy jön létre, hogy a körülöttünk lévő tárgyakat és teret is érzékeli, ez alapján alkotja meg azt a virtuális valóságot, amelyre vetít digitális tartalmakat. Bár elsőre meglepően hangzik, de a technológia nagyban hozzájárul azokhoz a megoldásokhoz, amelyek megkönnyíthetik a társasházak tulajdonosainak és kezelőinek életét.
Dr. Kiss Balázs Károly: Az e-közgyűlés szabályai a gyakorlatban 2021. május 12.
kbk21.pngJavasolt volna az egyéb más jogterületeken, más gazdasági szerepelők vonatkozásában már szabályozottan működő jogi megoldások beépítése a társasházak joganyagába is.
Rendhagyó konferenciával és új szakmai csapattal indult a tavaszi eseménysorozat a THT-nál 2021. május 5.
meichl_okosth.pngNagy érdeklődés kísérte a THT első online videókonferenciáját, összesen több mint 500-an vettek részt a virtuális rendezvényen.
Adatvédelem - Digitális megoldások jogszerű használata a társasházakban 2021. április 19.
adat2.jpgA THT és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által 2010 óta minden évben megszervezett országos konferenciasorozat április végre már bőven túl szokott jutni az állomások felén, hiszen "békeidőben" május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, amihez házhoz szoktuk szállítani a legfontosabb információkat, különös tekintettel a jogszabályi változásokra.
Ez a program várja Önt az Okos Társasház 2021 országos online videokonferencián 2021. április 12.
digikonf.jpg2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
Április 28: Országos THT videokonferencia:
OKOS TÁRSASHÁZ 2021.
2021. március 22.
Online konferencia2021-től a THT évi két alkalommal tematikus online konferenciát rendez, melyek alkalmanként egy-egy társasházakkal kapcsolatos üzleti szegmenst fognak össze és adnak lehetőséget arra, hogy a szolgáltató és gyártó szektor bemutatkozzon a közös képviselők számára. 2021 első ilyen rendezvényét április 28-án tartjuk, „Okos társasház 2021" címen, melyen olyan innovatív, digitális megoldásokról hallhat, melyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a társasházak hétköznapjait.
A pandémia berobbantotta a magyar informatikai szolgáltatók piacát 2021. március 23.
digitalizacio.jpgA pandémia alatt jelentősen megnőtt az igény a hatékonyságot, valamint a távmunkát elősegítő megoldások iránt, ugyanakkor a biztonsági eszközök esetében az ügyfélkör egyelőre inkább utólag kezeli a problémát, ezért az előttünk álló időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzés fontosságának edukációjára.
Elhunyt számvizsgálók, tulajdonosok, tehetetlen közös képviselők: COVID-19 a társasházkezelésben 2021. március 18.
maszkos.jpgAz egyik népszerű közösségi oldalon a társasházkezelők osztották meg a tapasztalataikat a COVID-19 vírus munkájukra gyakorolt hatásairól.
eKözgyűlés a társasházban 2021. március 17.
Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája 2021. március 11.
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása 2021. január 27.
azevblockchain2020w.pngMagyarország első felhő-alapú, blokklánc-hitelesített társasházkezelő rendszere nyerte a Magyar Marketing Szövetség Az év honlapja - Az év blockchain megoldása díjat!


(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva