Barion Pixel

Pályázzon a THT szakmai díjak egyikére szeptember 30-áig!

2023. szeptember 5.
tht_dij_tn.jpgA Társasházi Háztartás szaklap idén is 8 kategóriában adja át szakmai díjait a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, konferencia és kiállítás keretében. Nevezze közös képviselőjét, számvizsgálóját vagy akár a közösségépítésben aktív tulajdonostársát, hogy az eseményen több száz ember tapsa köszönthesse, amikor átveszi kitüntetését! Küldje be pályázatát szeptember 30-áig! 

A nevezéseket a következő kategóriákban várja szerkesztőségünk:

• Energiahatékonysági díj
• Digitális innovácíós díj - Az év innovátora
• Az év fiatal társasházkezelője
• Számvizsgálói példakép díj
• Az év válságmenedzser társasházkezelője
• Az év pályázati guru társasházkezelője
• Az év társasházi közösségépítője
• Társasházi életmű díj

Pályázni, vagy a díjak valamelyikére alkalmasnak ítélt jelöltet nevezni a THT-ra regisztráltak a dokumentumok menüpontban megtalálható nevezési lapot kitöltve tudnak 2023. szeptember 30-ig. 

A kitöltött nevezési lapokat a tht@tht.hu email címre beszkennelve, vagy postacímünkre a Proptech Digital Zrt., 1162 Budapest, Ferenc u. 2. szám alá várjuk. Sok sikert kívánunk a nevezéshez és a pályázathoz!

További híreink


Önkormányzati lakás ÁRVERÉSEK 2024 - Budapest 2024. március 28.
jog.jpgA jelenlegi lakásárak mellett nem meglepő, ha egyre többen vállalják a hercehurcát, ami egy eredetileg önkormányzati tulajdonú bérlakás megszerzésével, felújításával jár, hogy aztán saját otthonként használják, vagy, hogy hasznosítsák azt, bérbe adják vagy eladják, mivel jó befektetési lehetőség. Ezért kigyűjtöttük, hogy Budapesten mely önkormányzatok fognak árverezni lakásokat a közeljövőben, akár bérlővel (lakottan), akár üres állapotban. A legnépszerűbb fővárosi kerületek egyikében például egyszerre 36 társasházi lakást fognak árverésre bocsátani heteken belül.

A meglepően alacsony februári gázszámlánk titka 2024. március 28.
Kerdojelek.jpgMiközben a téli hónapokban gyakran aggódunk a magas fűtésszámlák miatt, idén sokan döbbenetes meglepetéssel szembesültek: a februári gázszámlájuk váratlanul kedvező összeget mutatott. Ez a jelenség két fő tényezőnek köszönhető: az enyhe időjárásnak és egy különleges számítási módszernek.

Lakótársam, az ágyi poloska: van-e ezzel feladata a közös képviselőnek? 2024. március 27.
kiss.jpgKét hónapja, hogy családi segítséggel és nem kevés hitellel sikerül megvásárolnom az első lakásomat Zuglóban (Budapest XIV. kerülete), melyet felújítottunk annak reményében, hogy egy szerethető és élhető környezetben tudom eltölteni a következő éveimet. Már a lakás megvételekor voltak egyértelmű nyomai annak, hogy az előző tulajdonosnak voltak potyautas lakótársai: tele volt poloska tetemekkel a lakás. A padlócserétől kezdve a falak újragletteléséig, festésig, sok mindent sikerült megcsinálni, berendeztük a lakást, mindent bevetettünk annak érdekében, hogy kiirtsuk a hívatlan vendégeket. Sajnos azonban az elmúlt napokban tömegével jelentek meg a lakásban az apró állatok, mellyel kapcsolatban értesítettük a közös képviselőt, hogy annak érdekében, hogy a szomszédok ne fertőzzék újra egymást, egy teljes, társasházi irtás lenne szükséges, de a füle botját se mozdítja. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e erre vonatkozóan jogi felelőssége, kötelezettsége a közös képviselőknek és ha igen, akkor milyen fórumon tudnám azt elérni, hogy élhető állapotok uralkodjanak a házban? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Ez a program és a THT idei szakkönyve várja Önt KECSKEMÉTEN április 17-én (szerdán) és SZEGEDEN április 18-án (csütörtökön) a THT konferenciáján 2024. március 26.
kozgyules5.jpgA résztvevők a THT 2024-es országos konferencia-sorozatának "Jogok, kötelességek és pénzügyek a társasházban és az ingatlanpiacon 2024." című rendezvényének kecskeméti és szegedi állomásán is - a számos szakmai előadás meghallgatása mellett - DÍJMENTESEN vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett jogi szakkönyv I. kötetét, ami nélkülözhetetlen segítség lesz a közös képviselők, társasházkezelők mindennapi munkájában.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Még szűk egy hét van arra, hogy a társasházi biztosítást leváltsuk (x) 2024. március 26.
lakasbiztositas.jpgAz idei márciusi biztosítási kampány részeként a társasházak is soron kívül válthatnak jobb, kedvezőbb, olcsóbb biztosításra, a biztosítókat az eHÁZ használók pár kattintással megversenyeztethetik.

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyamhoz csatlakozhat április 18-ig! (x) 2024. március 26.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indult 2024. 03. 18-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Megjelent a THT márciusi száma! 2024. március 26.
THT_szaklap_2024-03_marc.001.jpgA THT - Társasházi Háztartás szaklap 2024-ben is elhozza Olvasóihoz az aktuális társasházi témákat! Jó hír, hogy a szaklap nyomtatott változata órákon belül a postaládákban lehet, de egyúttal szeretnénk itt felhívni figyelmüket arra, hogy a nyomtatott verzióhoz képest az ONLINE újságot nemcsak hamarabb lapozgathatják az oldalunkon, de lényegesen bővebb tartalommal is jelenik meg!

Önkormányzati pályázatok a TÁRSASHÁZI LAKÓKNAK - Budapest 2024. március 25.
kutyatarsashaz.jpgRendszeresen összegyűjtjük az aktuális önkormányzati pályázatokat társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Most azonban a társasházi lakások TULAJDONOSAI, HASZNÁLÓI számára végeztünk gyűjtést Budapesten az önkormányzatok által jelenleg hirdetett pályázatokból. Van kéménybélelésre, nyílászáróra, szén-monoxid érzékelőre, riasztóra, hevederzárra, balkonszépítésre és lakáscélú kölcsönre kiírt pályázat is a gyűjteményben. Cikkünkben megtalálhatják a jelenleg futó, társasházi lakók részére kiírt fővárosi pályázatokat, kerületi bontásban.

Folytatódik a társasházi pályázatok dömpingje! Aktuális társasházi pályázatok országosan, a fővárosban és azon kívül 2024. március 25.
kozoskepviselo_penz.jpgMég mindig tart a pénzeső a társasházak számára! Nemcsak a budapesti kerületek bővelkednek pályázatokban: fővárosi, országos szinten és vidéken is vannak lehetőségei pénzszerzésre a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek. Érdemes jól körülnézni a pályázatok közt, mivel némi papírmunkával akár milliókhoz juttathatja társasházát!

Schuller András: „Aki csak napi 8 órát szán rá, az hozzá se kezdjen!” 2024. március 22.
Schuller_Andras.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó PhD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „TÁRSASHÁZI ÉLETMŰDÍJ 2023" elnevezésű díjat Schuller András kapta. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Fővárosi Lakásügynökség alakult a megfizethető lakhatásért 2024. március 21.
Tarsashazalapitas.jpgElindult a Fővárosi Lakásügynökség, a Budapesti Önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője. A bérlőket majd névjegyzék- és pályázati rendszeren keresztül választják ki, akiknek megfizethető és biztonságos lakhatást kínálnak.

Csaló telefonhívásokra figyelmeztet az OTP Bank 2024. március 21.
otp_logo.jpgAz OTP Bank figyelmeztetése szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az ügyfeleket célzó, bank nevében történő csaló telefonhívások száma - közölte a pénzintézet a honlapján a figyelmeztetést. A csalások ezen módjára a bankon kívül a Rendőrség és Olvasóink is figyelmeztetnek. Figyeljünk oda!

Albérleti támogatás igényelhető 180 ezer forintig - ezzel is segítenék a harminc év alattiak elhelyezkedését 2024. március 20.
fiatalok_csapatban_dolgoznak.jpgÁprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Milyen kiadásnak számít a kerítés cseréje? 2024. március 20.
kbk21.pngTársasházunkban szeretnénk a meglévő kerítésünket a rossz állapota miatt elbontani és egy új, modern kerítést létesíteni a helyén. Az lenne a kérdésem, hogy ez a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak számít-e? Ha igen, akkor mire kell ennek kapcsán figyelni a közgyűlési határozat illetve a kivitelezés során? Illetve amennyiben a társasház költségvetésébe nem fér bele a felújítás, de a tulajdonosok hajlandóak lennének egyszeri egyösszegű befizetéssel támogatni a kerítésépítést, akkor ennek milyen jogi lehetőségei vannak? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

BÉRLAKÁS PÁLYÁZATOK 2024 - Budapest 2024. március 19.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik önkormányzata most összesen 164 db lakása bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatokat. Az egyik pályázat ráadásul egy újépítésű társasház lakásaira kínálja a bérleti jogokat, azaz a sikeres pályázók a piaci ár alatt jutnak majd hozzá teljesen új otthonukhoz! Cikkünkben ezen túl a többi aktuális fővárosi önkormányzati lakáspályázatot is összegyűjtöttük.

Miért érdemes már most foglalkozni a társasházi elektromos autótöltéssel? (X) 2024. március 19.
Evergy_logo_2024.pngAz elektromos autók számának növekedésével egyre több igény merül fel a társasházi töltésre. Számos társasházban a lakók maguknak oldják meg a töltést, konnektorral vagy a közös óráról engedély nélkül. Ezek a megoldások tűzvédelmi problémákkal járnak, áramszünethez vezethetnek. Másrészt elszámolási nehézségeket okoznak, mert a töltés költsége minden lakót terhelni fog. Ez a helyzet a többi lakó felháborodásához vezet, amit a közös képviselőnek kell kezelnie.

Fókuszban az otthonunk védelme (X) 2024. március 19.
Generali_kep_2024.jpgA jogszabályi változásnak köszönhetően március ettől az évtől a lakásbiztosítás hónapja lesz, ezért érdemes most egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni neki. Hiszen az otthonunk a legfőbb értékünk - ez az aranyigazság azonban nem csak saját lakásunkra, hanem arra a többlakásos épületre is vonatkozik, amelyben otthonunk található. Mert bár az épület jelentős része közös tulajdon, attól még nem mindegy, hogy azt milyen biztosítási védelemmel látjuk el.

Megjelent a THT „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024” című kétkötetes szakkönyve: ezeken a helyeken vehető át díjmentesen az első kötet! 2024. március 18.
THT-Jogok_es_kotelezettsegek-csomagA március 13-ai budapesti évnyitó konferencián vehették kézbe először az érdeklődők a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyvet, melynek I. kötetét minden résztvevő díjmentesen kapta meg. A 37 témakör mellett az I. kötetben a társasházi témájú kúriai döntések, a II. kötetben pedig a vonatkozó jogszabályok legfontosabb részei is olvashatók a számos, gyakorlati életből merített JOGESET mellett, melyeket az elmúlt években Önöktől kaptunk olvasói kérdés formájában.

A cukor ára 32,8%-kal emelkedett, az iskolába és munkába járás költsége pedig 21,7 %-kal csökkent egy év alatt - a KSH friss inflációs adatai 2024. március 14.
bevasarlas.pngBár behúzta a kéziféket a lejtmenetben az infláció, még mindig csorog lefelé. 2024 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, idén januárhoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak. Néhány alapélelmiszer, a háztartási energia, az iskolába és munkába járás, a használt gépkocsik, az üzemanyag olcsóbbak lettek, mint egy éve voltak, minden más azonban valamelyest tovább drágult.

A lakásszövetkezetből való kiválás lehetőségei 2024. március 13.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgA Lakásszövetkezet kezelésében lévő épületekben lévő lakások - ez körülbelül 2500-3000 db lakást érint - egyik tulajdonosaként (aki egyébként nem tag) érdeklődöm, mert vezetőségi alkalmatlanság, feltételezett pénzügyi visszaélések, karbantartási/fejlesztési kötelezettségek elmulasztása, valamint a tulajdonosokkal szembeni lekezelő viselkedés miatt - több tulajdonossal (tagok és nem tagok) együtt - a jelenlegi helyzeten változtatni szeretnénk. A tulajdonosok - a három lehetőség közül - a leginkább költséghatékony módszert szeretnék választani:1. a lakásszövetkezet teljes megszüntetése (elszámoltatással), épületenként társasházzá alakulás, 2. új vezetőség választása (jelenlegi gárda teljes lecserélése), 3. kilépés a szövetkezetből, társasházzá alakulás (a többség egyébként ezt szeretné).Kérdésem a következő: melyik lehetőséget érdemes meglépni? a) Mindhárom esetben szükséges-e ügyvédet fogadni (az ügyvédi költség körülbelül mennyi lenne)? b) A 3. esetben kell-e újabb földmérés (a helyrajzi számok egyébként rendelkezésre állnak, így ez hozzávetőlegesen mekkora összeget jelentene)? c) Az alapító okirat elkészítése, okiratba foglalása mekkora összeg lenne? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások