background image

Hírek Konferenciák THT előfizetés Archívum THT szakmai díjak Érdekképviseletek Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések Impresszum Kapcsolat

   

   

   

   

Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban2021. augusztus 11.
 
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
A finanszírozás kérdése időről időre előkerülő téma hol kisebb, hogy nagyobb volumenben. Az ilyen jellegű problémák megoldása minden esetben a közös képviseletre hárul, legalábbis az ő feladatuk felmutatni azokat a lehetőségeket, eszközöket, melyek anyagi segítséget nyújthatnak.
 
A társasházak finanszírozási lehetőségeinek csökkenése
A közelmúltban jelentősen csökkent a vissza nem térítendő állami támogatások köre. Ez ugyebár egyértelműen magával vonzza a tényt, hogy sokan képtelenek enélkül bármiféle fejlesztésre. A lakástakarék állami támogatását is megszűntették, ezzel gyakorlatilag a lakástakarékot, mint konstrukciót is felszámolták, hiszen állami támogatás nélkül ez csak egy átlagos megtakarítássá degradálódott. Ezek mind nagyban gátolják azt, hogy a társasházak korszerűsödhessenek, megszépüljenek. A Növekedési és Hitel Programba a társasházakat csak 7 évvel az indulás után vonták be. Ez a késlekedés sem segítette a közös képviselőket a fejlesztésekben. Az Otthonteremtési támogatás pedig kizárólag a négy fal között működik, a közös területek fejlesztésére nem lehetséges felhasználni, így a társasházak tekintetében haszontalan.
 
Hogyan tovább?
Ezek a problémák csak halmozódnak az idővel és minden közgyűlésen előkerülnek.
Az első lehetőség a megoldásra a belső forrás. Növelhetjük a közös költséget, illetve célbefizetést is kezdeményezhetünk egy projekt elkészülése érdekében. Ezeket, mint azt tapasztalhattuk, nagyon nehéz végig vinni, hiszen, ha a tulajdonos esetleg a saját lakásában is lakik, még akkor sem szívesen fizet. Az albérlő szintén nem érdekelt a témában, illetve egy távoli tulajdonost sem érdekel túlzottan a közös területek korszerűsítése, hiszen éves szinten is csak párszor találkozik ezekkel a problémákkal.
 
„Az ilyen közös költség emelési igények akár még egy elszámoltatási rally-ba is torkollhatnak." - fogalmazott Dr. Kiss Balázs Károly.

A jelenlegi pandémiás helyzet még inkább nehezíti az ilyen folyamatokat.
 
A következő lehetőség a banki kölcsön. A jelzálog alapú kölcsönök nem túl divatosak a társasházak köreiben, hiszen nehézkes összeegyeztetni a sok tulajdonos által birtokolt lakást. Ez egy különálló, egy tulajdonossal rendelkező ház esetében sokkal egyértelműbb, bár a bankok gyakran elfelejtik, hogy a társasházi konstrukcióban a tulajdonosok kezesként felelnek a kötelezettségek teljesítéséért.

A harmadik lehetőség az önkormányzati támogatás. Ilyen pozitív gyakorlattal Budapest II. kerületében lehetett találkozni. Itt történt épületfelújítás, balesetveszélyes terület megszüntetése önkormányzati forrásból. Ez természetesen nem egyedülálló, de nagyon ritka eset.
 
Európai uniós „hullám"
A „Renovation Wave" egy Európai uniós törekvés energetikai korszerűsítésre. Egyelőre konkrét szabályozást itt még nem ismerünk, de a törekvés kifejezetten szimpatikus. Olaszországban pedig 110%-os adóvisszatérítéssel segítik a társasházak felújítását.
Dr. Kiss Balázs Károly hozzátette: „Reméljük hamarosan hazánkban is találkozhatunk ilyen törekvésekkel."

Közös tulajdonú területek értékesítése
A társasházak értékesíthetik a tetőteret, a pincét, illetve a házfelügyelői lakást is. Ezt pénz ellenértékben tudják átadni, majd a befolyt összeget fordíthatják házfelújításra, innovációkra. Ebből a hármasból a tetőtér kap kiemelt szerepet, hiszen a legtöbb lehetőség ebben rejlik. Egyre nagyobb piaca van a tetőterek értékesítésének és beépítésének, több vállalkozó is foglalkozik ezzel a piacon üzletszerűen.
 
„Az igény annyira megnőtt, hogy úgy gondoltuk mindenképpen van helye annak, hogy a közös képviselőket felkészítsük valamelyest erre a témára és igyekezzünk a kezükbe olyan fogódzókat adni, amellyel, hogyha a társasházuk egyébként műszakilag alkalmas arra, hogy egy ilyen tetőtér projektben részt vegyen, akkor egy vállalkozó által tett ajánlatot már szakértő szemmel tudjanak nézni és ne engedjék magukat megvezetni egy szépen beszélő vállalkozó által." - mondta el Dr. Kiss Balázs Károly.

Közös képviselőként a tetőterek tekintetében fel kell tudni mérni, hogy műszakilag alkalmas-e az épület tetőbeépítésre, értékesítésre, illetve nagyon fontos mérlegelni, hogy a lakóközösség készen áll-e egy ekkora lépésre.

Leginkább az olyan konstrukciókat érdemes komolyan venni, ahol a vállalkozó felújítási munkálatokat is kínál a tetőbeépítés mellé. Egy vállalkozó a tetőteret azért vásárolja meg, mert lakásokat kíván kialakítani, ez által ő tulajdonos lesz a házban. Ha tulajdonos lesz, akkor elvárható, hogy olyan minőségben történjen a felújítás, mely az ő általa építtetett lakások értékét is növeli, eladhatóságát megkönnyíti, azaz piaci érdeke fűződik ahhoz, hogy szép legyen a környezet. Ha az adott forrás rendelkezésre áll és a közös képviselet hív egy brigádot, akiket a pénzen kívül nem motivál semmi a projektben, legtöbbször a végeredmény nem olyan lesz, mintha valaki tulajdonosi szemmel készítené el ugyanezt.

Jogi buktatók
A közös tulajdonban lévő tetőtér albetétesítése és az ezzel kapcsolatos szavazás lebonyolítása mindenképp szakember segítségét igényli, hiszen ez még a földhivatalban sem bevett gyakorlat. Ha a közös képviselő meg tud egyezni a vállalkozóval, hogy az említett szakember díját is ő állja, akkor egy még előnyösebb helyzetet tud kialakítani magának és a társasháznak egyaránt.
 
Jó és rossz tapasztalatok
A legtöbb rossz tapasztalat azon alapszik, hogy egy teljesen átlagos adásvételi ügyletként tekintenek erre a tetőtér projektre.
„Például olyan álláspontot foglal el a vagyonkezelő, hogy nem adja át a tetőtér tulajdonjogát, csak majd akkor, ha elkészült a munkálat és addig a vállalkozó csak folytassa a felújítást. Majd a végén, ha mindennel elégedett az önkormányzat és a tulajdonosok, akkor átruházzák ennek a tetőtérnek a tulajdonjogát." - fogalmazott Dr. Kiss Balázs Károly.

Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem veszi figyelembe a tulajdonosok legnagyobb félelmét, ami pedig nem más, mint az, hogy mi történik abban az esetben, ha a felújítási munkálatok valamilyen oknál fogva félbeszakadnak. Ekkor a háznak azonnali forrásra van szüksége, hogy megszüntessék a beázásokat, helyreállítsák annyira a tetőteret, hogy élhető legyen a ház. Van olyan jogi konstrukció, amely erre fedezetet jelent.

A tetőtérbeépítést még minden irányból tanulja mindegyik fél, de jelenleg már létezik az a konstrukció, amellyel biztonságosan végig lehet vinni egy ilyen projektet. Ez az egyik legjelentősebb anyagi forrás, melyet egy társasház jelenleg ki tud használni a felújítás és korszerűsítés érdekében. Egy megszépült környezetű társasház lakásai akár 15-20%-kal is többet érhetnek egy tetőbeépítés/korszerűsítés után.

További információk:
- kiss@drkbk.hu
www.drkbk.hu


További híreink
 
Számviteli bizonylat közös költségről 2022. augusztus 12.
Dijbekero.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink mukánját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
THT Energiahatékonysági díj: Takácsné Závodi Hajnalka 2022. augusztus 11.
Takacsne-Zavodi_net.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Ezek a leggyakoribb kérdések a rezsicsökkentett áramfelhasználásra vonatkozóan 2022. augusztus 10.
Villanyoraallas.jpgA rezsicsökkentési részletszabályok ugyan igyekeznek lefedni a számtalan áramvételezési formából fakadó variációs lehetőséget, de ezek, felhasználók általi értelmezése természetesen a szokott módon történik vagyis - mint minden szabályt - ezt is úgy próbáljuk olvasni, ahogy az számunkra a legkedvezőbb.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
15 + 1 ok, hogy miért a legjobb választás a WEBHÁZMESTER ha egyszeres vagy kettős társasházi könyvelési rendszert keres. Ráadásul most kedvezményt ad a CLOUD szolgáltatására az egyik legrégebben piacon lévő társasházkezelő szoftver (x) 2022. július 14.
Webhazmester_Grafika.pngKíváncsiak voltunk, hogy mit tud a WEBHÁZMESTER, ezért felkértünk néhány tapasztalt szakértőt, hogy teszteljék és hasonlítsák össze más, hazai társasházkezelő szoftverekkel a programot.
Mennyi időbe telik és milyen költségekkel jár egy társasház alapítása? 2022. augusztus 9.
Tarsashazalapitas.jpgSok társasházban régóta esedékes, de folyton halogatott feladat az alapító okirat módosítása, ami most a rezsicsökkentett energiaárak optimalizált igénybevétele kapcsán is aktuálissá válhat. A tisztánlátás érdekében a misztikus ködbe vesző költségek és a megoldandó feladatok átlátható összefoglalására kértük Dr. Kiss Balázs Károly ügyvédet, a THT jogi szakértőjét.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
Társasházi Percek - THT Podcast: Alulbiztosított társasházak 2022. augusztus 9.
podcast2.pngVendégünk Karácsony András, az ERIX Kft. kárrendezési szakértője, akivel a társasházi biztosítások sajátosságairól és az alulbiztosítottság kérdéséről beszélgettünk: hány társasházat érint ez ma Magyarországon, milyen kockázatokat hordoz a jelenség és mit lehet tenni ellene?
Az eHáz válasza a KATA és a rezsicsökkentés átszabására - Mostantól az eHÁZ összes funkcióját és fejlesztését tartalmazó eHÁZ CLASSIC csomag 90 Ft + ÁFA áron érhető el! 2022. augusztus 2.
ehaz-600x363.jpgAugusztus 1-jétől minden eHÁZ BASIC csomag automatikusan a CLASSIC-ra bővül, új előfizetők pedig 90 Ft + ÁFA / albetét díjon szerződhetnek az eHÁZ-ra.
Augusztus 15-ig ezeket a nyilatkozatokat kell beküldeniük a társasházaknak, lakásszövetkezetnek 2022. augusztus 9.
MVM_urlap.pngA rezsicsökkentési részletszabályok (217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet) tisztázták, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek miként vehetik igénybe a kedvezményes tarifákat. Ehhez az MVM Next honlapján lévő nyilatkozatokat kell beküldeniük augusztus 15-ig. 
Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek 2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.
Állami közfeladattá vált a rezsicsökkentett árú áram- és földgáz szolgáltatás biztosítása 2022. augusztus 7.
Rezsicsokkentes_uj.jfifAugusztus 5-én, a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg a 289/2022. (VIII. 5.) számú rendelet, mely kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást" nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára, amit állami közfeladatként biztosít.
Az év pályázati guru közös képviselője 2022. augusztus 5.
Sandor-csalad.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Újabb rezsicsökkentési részletszabályok, melyek a társasházakat is érintik 2022. augusztus 4.
Kozlony130.pngAugusztus 1-én a Magyar Közlöny 130. számában a „veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelettel kapcsolatos egyes rendelkezésekről" címmel megjelent jogszabály a mikrovállalkozások, a háztartási méretű kiserőművek üzemeltetői és a társasházak számára is fontos információkat tartalmaz.
THT szakmai díjak meghosszabbított nevezési határidővel 2022. augusztus 5.
tht_szakmai_dij.jpgHa egy közös képviselő hibázik, akkor könnyen a lakóközösség és a közösségi médiumok célpontjává válik, ami akár rendjén is lenne, ha legalább tized annyit hallhatnánk arról, hogy milyen remekül végzi a munkáját és közmegbecsülésnek örvend. 
Augusztus 15-ig meghosszabbította az MVM Next a rendkívüli mérőállás diktálási időszakot! 2022. augusztus 3.
MVMNext_2.pngAz MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.ON Áramszolgáltató Kft. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítják.
Turbókémények turbó-lassú megoldása 2022. augusztus 1.
Turbokemeny.jpgAmi néhány évtizede praktikusnak látszott, mára több ezer lakásban komoly gonddá válik. Az egy csőbe bekötött kazánok állapota nem egyforma, pláne, ha az évek során valaki lecserélte még a kondenzációs technológia kizárólagossága előtt szabályosan, vagy utána - netán „feketén" -, javításnak álcázva. Egy biztos: nem lehet ezekbe a kéményekbe egyidejűleg hagyományos és kondenzációs kazánokat bekötni, ami csaknem megoldhatatlan feladatot jelent, ha egy kazán ma cserére szorul.
Mikor adózik a társasház a napelemmel megtermelt áram után? 2022. július 28.
Tarsashazi_napelem.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Mi lesz a társasházi közös árammal? 2022. július 26.
villanyora-rezsi.jpgA 2022. július 21-ei Magyar Közlöny - minden ellenkező információ ellenére - tisztázza, hogy a társasházak csak a földgáz-fogyasztást illetően lesznek jogosultak a kedvezményes rezsicsökkentett ár igénybevételére, azt is csak akkor, ha augusztus 15-ig bejelentik a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számát az MVM weboldalán online. Az áramot illetően azonban nincs kedvezmény és ez komoly fejtörést okozhat mind a társasházkezelők, mind pedig a társasházban élők számára.
Társasházi Percek - THT Podcast: Az ingatlan adásvétel buktatói 2022. július 26.
podcast2.pngAz ingatlanvásárlás veszélyes üzem, aki elszámolja magát, akár egy életre is nyakába vehet olyan terheket, amiket mindig is szeretett volna elkerülni. Különösen azok vannak kitéve a megpróbáltatásoknak, akik nem befektetési céllal vásárolják meg sokadik lakásukat, ismerve az elkerülendő csapdák többségét, hanem saját maguknak szeretnének egy biztonságos otthont, barátságos szomszédokkal.
FIRE-TEK® DUCT PROTECT rendszer természetes tűzvédelem az Ön biztonságáért 2022. július 26.
Knauf07_01.jpgKedves Olvasó!
Ebben az évben most először nyílt lehetőségünk arra, hogy kifejezetten gépészeti felhasználásra szánt egyik újdonságunkat megismertethessük Önökkel. A Fire-teK® Duct Protect 30-120°C elnevezésű rendszerünket, amelyet a legfejlettebb gyártástechnológiával rendelkező horvátországi gyárunkban Ecose® kötőanyaggal állítunk elő, kör keresztmetszetű szellőzőcsatornákhoz ajánljuk.
Zöld, fenntartható, közösségi - Átadták az OTP Business 14. Társasházi Pályázatának díjait 2022. július 26.
OTPBankTarsashaziPalyazat2.jpgHidropóniás közösségi kert, biciklitároló és kerti játszótér - csak néhány fejlesztés azok közül, amelyek az OTP Business 2022-es Társasházi Pályázatán elnyert támogatásokból valósulhatnak meg. Ebben az évben csaknem 650 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri azt a húsz projektet, amelyet a hitelintézet összesen 15 millió forint értékben támogat.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva