background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban2021. augusztus 11.
 
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
A finanszírozás kérdése időről időre előkerülő téma hol kisebb, hogy nagyobb volumenben. Az ilyen jellegű problémák megoldása minden esetben a közös képviseletre hárul, legalábbis az ő feladatuk felmutatni azokat a lehetőségeket, eszközöket, melyek anyagi segítséget nyújthatnak.
 
A társasházak finanszírozási lehetőségeinek csökkenése
A közelmúltban jelentősen csökkent a vissza nem térítendő állami támogatások köre. Ez ugyebár egyértelműen magával vonzza a tényt, hogy sokan képtelenek enélkül bármiféle fejlesztésre. A lakástakarék állami támogatását is megszűntették, ezzel gyakorlatilag a lakástakarékot, mint konstrukciót is felszámolták, hiszen állami támogatás nélkül ez csak egy átlagos megtakarítássá degradálódott. Ezek mind nagyban gátolják azt, hogy a társasházak korszerűsödhessenek, megszépüljenek. A Növekedési és Hitel Programba a társasházakat csak 7 évvel az indulás után vonták be. Ez a késlekedés sem segítette a közös képviselőket a fejlesztésekben. Az Otthonteremtési támogatás pedig kizárólag a négy fal között működik, a közös területek fejlesztésére nem lehetséges felhasználni, így a társasházak tekintetében haszontalan.
 
Hogyan tovább?
Ezek a problémák csak halmozódnak az idővel és minden közgyűlésen előkerülnek.
Az első lehetőség a megoldásra a belső forrás. Növelhetjük a közös költséget, illetve célbefizetést is kezdeményezhetünk egy projekt elkészülése érdekében. Ezeket, mint azt tapasztalhattuk, nagyon nehéz végig vinni, hiszen, ha a tulajdonos esetleg a saját lakásában is lakik, még akkor sem szívesen fizet. Az albérlő szintén nem érdekelt a témában, illetve egy távoli tulajdonost sem érdekel túlzottan a közös területek korszerűsítése, hiszen éves szinten is csak párszor találkozik ezekkel a problémákkal.
 
„Az ilyen közös költség emelési igények akár még egy elszámoltatási rally-ba is torkollhatnak." - fogalmazott Dr. Kiss Balázs Károly.

A jelenlegi pandémiás helyzet még inkább nehezíti az ilyen folyamatokat.
 
A következő lehetőség a banki kölcsön. A jelzálog alapú kölcsönök nem túl divatosak a társasházak köreiben, hiszen nehézkes összeegyeztetni a sok tulajdonos által birtokolt lakást. Ez egy különálló, egy tulajdonossal rendelkező ház esetében sokkal egyértelműbb, bár a bankok gyakran elfelejtik, hogy a társasházi konstrukcióban a tulajdonosok kezesként felelnek a kötelezettségek teljesítéséért.

A harmadik lehetőség az önkormányzati támogatás. Ilyen pozitív gyakorlattal Budapest II. kerületében lehetett találkozni. Itt történt épületfelújítás, balesetveszélyes terület megszüntetése önkormányzati forrásból. Ez természetesen nem egyedülálló, de nagyon ritka eset.
 
Európai uniós „hullám"
A „Renovation Wave" egy Európai uniós törekvés energetikai korszerűsítésre. Egyelőre konkrét szabályozást itt még nem ismerünk, de a törekvés kifejezetten szimpatikus. Olaszországban pedig 110%-os adóvisszatérítéssel segítik a társasházak felújítását.
Dr. Kiss Balázs Károly hozzátette: „Reméljük hamarosan hazánkban is találkozhatunk ilyen törekvésekkel."

Közös tulajdonú területek értékesítése
A társasházak értékesíthetik a tetőteret, a pincét, illetve a házfelügyelői lakást is. Ezt pénz ellenértékben tudják átadni, majd a befolyt összeget fordíthatják házfelújításra, innovációkra. Ebből a hármasból a tetőtér kap kiemelt szerepet, hiszen a legtöbb lehetőség ebben rejlik. Egyre nagyobb piaca van a tetőterek értékesítésének és beépítésének, több vállalkozó is foglalkozik ezzel a piacon üzletszerűen.
 
„Az igény annyira megnőtt, hogy úgy gondoltuk mindenképpen van helye annak, hogy a közös képviselőket felkészítsük valamelyest erre a témára és igyekezzünk a kezükbe olyan fogódzókat adni, amellyel, hogyha a társasházuk egyébként műszakilag alkalmas arra, hogy egy ilyen tetőtér projektben részt vegyen, akkor egy vállalkozó által tett ajánlatot már szakértő szemmel tudjanak nézni és ne engedjék magukat megvezetni egy szépen beszélő vállalkozó által." - mondta el Dr. Kiss Balázs Károly.

Közös képviselőként a tetőterek tekintetében fel kell tudni mérni, hogy műszakilag alkalmas-e az épület tetőbeépítésre, értékesítésre, illetve nagyon fontos mérlegelni, hogy a lakóközösség készen áll-e egy ekkora lépésre.

Leginkább az olyan konstrukciókat érdemes komolyan venni, ahol a vállalkozó felújítási munkálatokat is kínál a tetőbeépítés mellé. Egy vállalkozó a tetőteret azért vásárolja meg, mert lakásokat kíván kialakítani, ez által ő tulajdonos lesz a házban. Ha tulajdonos lesz, akkor elvárható, hogy olyan minőségben történjen a felújítás, mely az ő általa építtetett lakások értékét is növeli, eladhatóságát megkönnyíti, azaz piaci érdeke fűződik ahhoz, hogy szép legyen a környezet. Ha az adott forrás rendelkezésre áll és a közös képviselet hív egy brigádot, akiket a pénzen kívül nem motivál semmi a projektben, legtöbbször a végeredmény nem olyan lesz, mintha valaki tulajdonosi szemmel készítené el ugyanezt.

Jogi buktatók
A közös tulajdonban lévő tetőtér albetétesítése és az ezzel kapcsolatos szavazás lebonyolítása mindenképp szakember segítségét igényli, hiszen ez még a földhivatalban sem bevett gyakorlat. Ha a közös képviselő meg tud egyezni a vállalkozóval, hogy az említett szakember díját is ő állja, akkor egy még előnyösebb helyzetet tud kialakítani magának és a társasháznak egyaránt.
 
Jó és rossz tapasztalatok
A legtöbb rossz tapasztalat azon alapszik, hogy egy teljesen átlagos adásvételi ügyletként tekintenek erre a tetőtér projektre.
„Például olyan álláspontot foglal el a vagyonkezelő, hogy nem adja át a tetőtér tulajdonjogát, csak majd akkor, ha elkészült a munkálat és addig a vállalkozó csak folytassa a felújítást. Majd a végén, ha mindennel elégedett az önkormányzat és a tulajdonosok, akkor átruházzák ennek a tetőtérnek a tulajdonjogát." - fogalmazott Dr. Kiss Balázs Károly.

Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem veszi figyelembe a tulajdonosok legnagyobb félelmét, ami pedig nem más, mint az, hogy mi történik abban az esetben, ha a felújítási munkálatok valamilyen oknál fogva félbeszakadnak. Ekkor a háznak azonnali forrásra van szüksége, hogy megszüntessék a beázásokat, helyreállítsák annyira a tetőteret, hogy élhető legyen a ház. Van olyan jogi konstrukció, amely erre fedezetet jelent.

A tetőtérbeépítést még minden irányból tanulja mindegyik fél, de jelenleg már létezik az a konstrukció, amellyel biztonságosan végig lehet vinni egy ilyen projektet. Ez az egyik legjelentősebb anyagi forrás, melyet egy társasház jelenleg ki tud használni a felújítás és korszerűsítés érdekében. Egy megszépült környezetű társasház lakásai akár 15-20%-kal is többet érhetnek egy tetőbeépítés/korszerűsítés után.

További információk:
- kiss@drkbk.hu
www.drkbk.hu


További híreink
 
Kettős könyvvitel esetén pénzforgalmi szemléletű beszámolót is kell készítenie a társasháznak? 2021. november 29.
Konyveles.pngA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Mit lehet kezdeni azzal az albérlővel, aki úgy viselkedik, cselekszik, kommunikál, mintha tulajdonos lenne? 2021. november 26.
Alberlo.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.  
Megjelent a THT novemberi száma 2021. november 22.
thtnov.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. novemberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Társasházi felújítási pályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat 2021. november 22.
hegyvidek_onkormanyzat_kep_3.jpg
A hegyvidéki önkormányzat pályázatot írt ki a XII. kerületi társasházak (épületek) felújításának, helyreállítási munkáinak támogatására az alábbi részterületekre: társasház homlokzatának felújítása, egyéb felújítás, "vis major" esetekre.
Európai ingatlanpiaci körkép - Lakhatási egyenlőtlenségek és állami beavatkozások a Covid-19 után 2021. november 18.
Ingatlanpiaci_korkep.jfifEurópában a COVID19-et követően a recesszió tüneteit tapasztalhatjuk; bizonyos iparágakban munkahelyek milliói szűntek meg, sokan vannak, akik jövedelem és megélhetés nélkül maradtak az elmúlt hónapokban, akiknek van okuk aggódni a jövőjük miatt. Az ingatlanpiacon ezzel szemben más tendenciák érhetők tetten: az Eurostat adatai szerint - az Európai Unió tagországaiban mért lakásárindex alapján - 2021 első negyedévében 6,1%-kal emelkedett az ingatlanok ára az előző év azonos időszakához képest. Az ingatlanárak fellendülése ugyanakkor tovább növelte a szakadékot azok között, akik rendelkeznek ingatlantulajdonnal, és akik nem.
A Felújítási Hullám segíthet a lepusztult épületeken és motiválatlan tulajdonosokon 2021. november 16.
Lepusztult_tarsashaz.jpgLépten nyomon az energiahatékony társasházi felújítások fontosságáról, a megújuló energiaforrások térnyeréséről, az ökológiai lábnyomunkról, meg hasonló világmegváltó dolgokról hallunk, miközben a rögvalóság az, hogy a társasházak több, mint felében az elmúlt öt évben semmilyen felújítás nem történt.
Indul a „Tiszta utca, rendes ház” program a Terézvárosban 2021. november 16.
Terezvaros.pngAz önkormányzat kiemelt feladatának tartja a kerület tisztán tartását. Most a lakóközösségeket is ösztönözni szeretnénk arra, hogy a jogszabályokban előírt, kötelező takarítási feladataikon túl vállaljanak és tegyenek többet azért, hogy közvetlen környezetük tiszta legyen.
A lakástulajdonosok többségét nem érdeklik a társasház ügyei. Jó ez így? 2021. november 15.
Kerdoiv.jpgA társasházi közgyűléseken - ahol a társasházzal kapcsolatos ügyek felől döntenek - sok esetben csak a tulajdonosok maximum 20-30 százaléka jelenik meg, a közös képviselőt mintegy gyorsszolgálatot használják, mindeközben pedig soha nem látott méreteket ölt a panaszkodás és a házkezeléshez való rosszindulatú hozzáállás. A pandémiás időszak kiemelten rosszat tett a társasházkezelők és a tulajdonosok közötti viszonynak, a bezártság sok olyan feszültséget teremtett, melyek nehezen oldhatók fel a társasházakban.
Társasházi lakásvásárlás a szomszédok önéletrajzának ismeretében? – Van ahol lehetséges 2021. november 8.
Oneletrajz.jpgAmikor egy társasházba költözik az ember, akkor nem csak a lakást választja ki, hanem a környéket is és ezzel egyben a társasházi közösséget is. Még, ha ez jellemzően nem is igazi választás, hiszen nem tudjuk kik a tulajdonostársak. Magáról a társasházról is keveset tudunk pedig az épület állapota jó eséllyel azt a hozzáállást és szemléletet tükrözi, ahogy a társasház közössége egymással és a házzal szemben viselkedik.
Hogyan változnak a társasházak jogi ügyletei, perben való részvételük, ha jogi személyiséggé váltak? Csődbe mehet-e egy társasház? Elzálogosítható-e egy társasház a külön tulajdonok elzálogosítása nélkül? 2021. november 8.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgDr. Kiss Balázs Károly ügyvéd, társasházi szakértő, a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen tartott előadásában arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy milyen hatással van a társasházak jogi ügyleteire és a perben való részvételére, ha azok jogi személyiséggé válnak.
Pályázati felhívás társasházak, lakásszövetkezetek részére takarítógépek beszerzésének támogatására 2021. november 8.
XIII_ker_kozszolgaltato.pngA XIII. Kerületi Önkormányzat „Takarítógépek beszerzésének támogatása járdatakarítási feladatok ellátására" címen pályázatot ír ki, amelynek célja a társasházak, lakásszövetkezetek segítése takarítási kötelezettségük ellátásban. A társasházak az önkormányzati támogatással könnyebben és hatékonyabban tudják elvégezni a jogszabályi kötelezettségük szerinti járdatakarítási feladatot, ezáltal eredményesebben járulnak hozzá mindannyiunk közös érdekéhez, a kerület köztisztaságának javításához.
Megjelent a THT októberi száma 2021. október 25.
THT_szaklap_2021-10_okt.jpgMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. októberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
Tűzvédelem az SZMSZ-ben, szabályzatokban, házirendekben és közgyűlési határozatokban - Videóelőzetes 2021. október 20.
Lestyan.jpgLestyán Mária építésztervező szakmérnök, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára előadásában azt ismertette, hogy az SZMSZ-ben, a különböző szabályzatokban, házirendekben és közgyűlési határozatokban miként jelennek meg a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők.
A vétkes tulajdonos vagy a társasház fizeti a bírságot a tűzvédelmi előírások megszegése esetén? 2021. október 26.
Tuzoltoauto4.jpgElindult a fűtési szezon, ami egyet jelent az otthoni tűzesetek számának növekedésével.
Ezért is tartott sajtótájékoztatóval egybekötött tűzoltási bemutatót a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, ahol a Kossuth Rádió Napközben című műsorának riportere, nem csak élesben követhetett végig egy bevetést, de az emelőkosarat is kipróbálhatta, ahol a hetedik emelet magasságában, Fülep Zoltán tűzoltóezredessel beszélgetett arról, hogy milyen okok vezetnek leggyakrabban a társasházi tűzesetekhez.
Durván elszálltak az árak az építőiparban: a társasházi károk helyrehozása is a többszörösébe kerülhet 2021. október 19.
Generali_logo.pngHónapok óta lázban tartja a hazai ingatlanpiacot az építőanyagok árának drasztikus növekedése, egyes esetekben akár meg is duplázódhatnak a kivitelezés költségei a piaci tendenciák következtében. 
Megkaptam a közgyűlési meghívót – Javasolhatok-e olyan új napirendi pontot, amit hiányolok belőle? 2021. október 19.
Kozgyules1.jpgOktóber 15-ig kellett volna megtartani a társasházi közgyűléseket, de erre sok helyen nem került sor. Ahogy a Kossuth Rádió, Napközben című műsorában elhangzott riportból kiderült, volt ahol ez nem hanyagságból, hanem a Coviddal kapcsolatos szigorítások által szűkre szabott határidő miatt szinte kivitelezhetetlen volt.
Előadások videón: XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓ 1. rész 2021. október 4.
kkn_mm.jpgBár több, mint 700 lakóközösségi képviselő vett részt a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón, védettségi igazolvány hiányában több százan lemaradtak a szakma ünnepéről, ahol a társasházak jogi személlyé válásának következményei mellett azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy kik kapták a THT újonnan alapított szakmai díjait.
A Covid miatti rendkívüli kihívásra a THT is egy rendkívüli választ kíván adni azzal, hogy egy egyszeri lehetőség keretében, valamennyi előfizetője számára lehetővé teszi az előadásokról és a díjátadóról készült videók megtekintését.

Ha Ön még nem előfizetője a THT szaklapnak, a videókat úgy is elérheti, ha most rendeli meg lapunkat.

Ha Ön már előfizetője a THT szaklapnak, akkor nincs más teendője, mint rákattintani az itt látható videókra és időbeosztásához igazítva bármikor megtekintheti azokat.
Előadások videón: XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓ 2. rész 2021. október 4.
kkn_cssz.jpgBár több, mint 700 lakóközösségi képviselő vett részt a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón, védettségi igazolvány hiányában több százan lemaradtak a szakma ünnepéről, ahol a társasházak jogi személlyé válásának következményei mellett azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy kik kapták a THT újonnan alapított szakmai díjait.
A Covid miatti rendkívüli kihívásra a THT is egy rendkívüli választ kíván adni azzal, hogy egy egyszeri lehetőség keretében, valamennyi előfizetője számára lehetővé teszi az előadásokról és a díjátadóról készült videók megtekintését.

Ha Ön még nem előfizetője a THT szaklapnak, a videókat úgy is elérheti, ha most rendeli meg lapunkat.

Ha Ön már előfizetője a THT szaklapnak, akkor nincs más teendője, mint rákattintani az itt látható videókra és időbeosztásához igazítva bármikor megtekintheti azokat.

Társasházak változó szabályozásáról a Napközben-ben 2021. október 5.
Cegbirosag.jfifSzeptember 23-án, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo volt az első rendezvény az országban, ahol a résztvevők előadásokat hallgathattak meg arról, hogy milyen módon érinti a társasházak működését az, hogy jogi személyekké válnak. A téma fontosságát jelzi, hogy a Kossuth Rádió Napközben című műsora is foglalkozott a kérdéssel.
Ki fizeti a főmérőn és az almérőkön mért vízfogyasztás különbözetét? 2021. szeptember 27.
vizora-csere.jpgÖrökzöld témát boncolgattak a Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában, amikor arra próbáltak választ adni, hogy milyen módszereket alkalmaznak a társasházak a vízfogyasztás igazságos elosztása érdekében.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva