background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel 2021. augusztus 13.
 
Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
Mire legyünk figyelemmel?
Magyarországon a jelenlegi épületeink állapota, illetve a tetőszerkezeteik állapota elég kritikus. Ha ezeket nem megfelelően kezelik a közös képviselők, bármennyire remek technológiai megoldást, vagy épp korszerű anyagokat választanak, az előrevetített 20-30 éves élettartamot könnyedén lecsökkenthetik 1-2 évre, ami borzasztó költségeket vonhat maga után.
 
Jámbor Zsolt egy ceglédi felújítási munkálatukat hozta fel első példának, ahol a bejárás során kiderült, hogy a tetőt 3-4 éven belül feltétlenül fel kell majd újítani. Ezután a közös képviselet felvette a kapcsolatot a Fatra Izolfa által delegált szakkivitelezőkkel. A felmérés után kaptak ajánlatot és amikor eljött az idő, neki tudtak állni a felújításnak.
 
„A megoldás itt egy védő-elválasztó filc, a Fatrafol 810/V csapadékvízvízszigetelés volt. Ez az anyag többfajta energetikai felújításhoz is remek választás lehet, hiszen most már koránt sem elegendő a téli lehűlést megelőző hőszigeteléssel foglalkozni, a nyári túlmelegedés is komoly problémákat tud okozni." - mondta el Jámbor Zsolt

Ezek az anyagok alapvetően nagyon jó fény/hőreflexiós képességgel rendelkeznek, olyan szinten, hogy akár 4-5 fokot is hűlhet az alatta lévő lakás. Ez a megoldás egyébként a sorházak tekintetében még érdekesebb tud lenni, mint egy panelház esetében. Az ilyen nagyobb épületeknél ügyelni kell a tetőn lévő antennákra és egyéb kiegészítőkre, ennek ellenére a ceglédi példában is látszik, hogy könnyedén be tudták építeni a szakemberek a szigetelőréteget.
 
Fontos kiemelni, ha nem megfelelő a lejtése a tetőnek, akkor sem fog károsodni maga az anyag, hiszen nagyon strapabíróak és gyökérállóak. Ettől függetlenül esztétikailag nem túl szép látvány, ha áll a szigetelésen a víz, így előtte a kérdéses felületeken érdemes lejtéskorrekciót végezni.
 
Drasztikusabb aljzatok
A következő példa Budapest XXIII. kerületébe kalauzól minket.
„A fújt Poli-uretán(PU) bázisú szigetelő rendszerek nem rosszak, viszont csak olyan felülten érdemes alkalmazni, ahol a forma szükségessé teszi és képesek gondoskodni a megfelelő karbantartásáról." - mondta Zsolt

Ha ezt a fajta utógondozást elhanyagolják, akkor viszont nem csak esztétikai, de szerkezeti károk is létrejöhetnek a tetőn, mint ahogy az előadás példájában is láthattuk az említett társasház tetejét. Az ilyen borzasztó állapotban lévő tetőfelületet is lehet kezelni, felújítani. Ilyenkor egy statikust kell bevonni, hogy mit bír el egyáltalán a födém, hogyan lehet ennek nekiállni stb. Természetesen a megfelelő lejtés kialakításával és szigetelésével a Fatrafol rendszernek köszönhetően rendbe lehetett rakni, fel lehetett újítani a tetőszigetelést. Mivel itt nedves technológiát alkalmaztak lejtéskorrekcióra, ezért elengedhetetlen a páraszellőzők elhelyezése. Ezeket néhány év után el lehet bontani, be lehet foltozni. Száraz technológiák esetén ettől jobbára el lehet tekinteni, a kiszellőzés a PVC-rendszeren keresztül biztosított.
 
Teraszok és erkélyek
A következő példa egy budapesti lakás terasza, ahol kenhető szigetelés soha nem is készült, csak egy hevenyészett párazáró réteg. A hidegburkolat be van futtatva a nyílászáró alá, nem volt vízküszöb. A lábazati szigetelés éppen csak a vízszintes zónát éri el, a hőszigetelő táblákra közvetlenül rá lett betonozva, így tocsognak a vízben és a külső vízelvezetés sincs igazából megoldva. Az első lépés ilyenkor a bontás, majd az ereszvonal rekonstrukciója. Ezután a hőszigetelő táblákat újrahasznosítva már el tudott készülni a terasz felújításának alapja. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az a lábazati ázás elkerülése, hiszen valószínűleg nem fog rajta állni a hó (ahogy az elmúlt teleket láthattuk), viszont az odacsapódó víz, vagy épp erős esőzés által okozott víztorlódás ilyen beázásokat okozhat, amely károsíthatja a lakásban lévő laminált lapot, szalagparkettát stb. A lábazatok esetében minimum 30 cm-ig fel kell vezetni a vízszigetelést, nyílászárók esetében pedig minimum 5 cm-es vízküszöböt kell hagyni!
 
Hatalmas költséggel jár egy ilyen terasz felújítása, különösképp, ha az ember hidegburkolatokban gondolkodik.
„Kezelhetetlen és műszakilag, illetve szakmailag is nagyon nehéz feladat" - vélekedett Jámbor Zsolt

Minden egyes csomópontot a megfelelő eszközzel kell kialakítani. A legjobb megoldások egyébként Zsolt szerint a nyitottfugás rendszerek, hiszen ott még az 5 cm-es vízküszöb is egyszerűen megoldható. A víz azonnal a résekben távozik a vízszigetelő rétegig, ahol már könnyedén el lehet vezetni a csapadékot. A megrendelők számára ez egy vitatott megoldás, hiszen számukra a fuga hiánya egy félkész állapotot tükröz, annak ellenére, hogy kifejezetten hasznos a technológia. Léteznek természetesen alternatívák, ennek viszont az a feltétele, hogy biztosítani kell a megfelelő műszaki hátteret.
 
Fatrafol2.jpgRendhagyó PVC megoldások
Magastetős konstrukció esetén nagyon hasznos tud lenni a PVC-s megoldás. A látszat ellenére a teljes tetőfedés PVC-ből készült. Az kivitelezést összetettebb tetőformáknál ajánlott használni, ahol rengeteg áttörés van, vagy akkor, ha a statikus úgy ítéli meg, hogy könnyíteni kéne a terhelésen. Ennek a rendszernek az önsúlya 2 kg/m2. Egy ilyen fedés a fémlemezfedés árkategóriájába is bele tud férni, így érdemes lehet elgondolkodni rajta, ha ilyen jellegűek a szerkezeti adottságok.

A kialakítás egyszerű: A teljes deszkázatra, vagy OSB aljzatra védőelválasztó filc kerül, arra kerül a csapadékvíz szigetelés. Vácott a vízitúra megállóhely tetőszigetelése pontosan ilyen technológiával készült, amely az ÉMSZ nívódíj elnöki különdíjában részesült.
 
Tetők munkavédelme
Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely egzakt módon kimondaná, hogy a közös képviseletnek foglalkoznia kellene a tetők munkavédelmével. A tavalyi évben megjelent az ÉMSZ új tetőbiztonsági irányelve, ami viszont egy nagyon jó fogódzkodó nem csak a szakemberek, a jogászok számára is, hiszen megteremt egy munkavédelmi alapot.
 
„Ez egyébként kimondja, hogy kollektíven felelősek vagyunk azért, ami a tetőnkön zajlik" - magyarázta Jámbor Zsolt.

Ez egyre inkább aktuális téma, hiszen ahogy bővül a tetőszerkezetre helyezett napkollektorok száma, úgy a tetőre való kijárás is, hiszen ezek viszonylag sűrű karbantartás igénylő eszközök. A közös képviselőknek természetesen nem feladatuk megoldani ezt, viszont a veszélyre felhívni a figyelmet kötelességük. Egyébként léteznek akár házi megoldások is, például egy megfelelő korláttal körbe lehet keríteni azt a közlekedő sávot, ahol mondjuk egy gondnok el tud jutni a gépházba biztonságosan. Erre természetesen a Fatrafol portfoliójában léteznek előre gyártott megoldások, közlekedőfolyosók korláttal.

Beltéri párásodás vs. beázás
Mi is az a harmatpont? Adott lég hőmérséklet és páratartalom esetén, ha egy felület hőmérséklete kellőképpen lecsökken, a levegőben lévő pára azon kicsapódik. Ez az alsó küszöb a páratartalom és a levegő hőmérsékletének növelésével együtt növekszik. A modell, amit láthatunk megmutatja, hogy bent 20 °C van, kívül pedig -2°C.

„A geometriai hőhíd miatt a sarok le tud hűlni akár 14 °C-ig is, míg a fal többi része nem. Amennyiben a páratartalom elér egy szintet (70-80%) a nedvesség itt kicsapódik. Ezt sokan beázással is összekeverhetik. Ha hőszigeteljük a falunkat, a hőhíd megszűnik, de ez még nem mentesít minket a megfelelő légállapot kialakítástól, hacsak nem szeretnénk, hogy a falak egészén megjelenjen a nedvesség..." - mondta Jámbor Zsolt

Ez komoly vitákat szülhet, hiszen szinte megkülönböztethetetlen, hogy ez most egy oldalfali ázás, vagy épp belső kondenzáció. Ehhez a Fatrafol természetesen segítséget nyújt, felméri az adott területet és szakvélemény után ki tud ez derülni.

További információk:
• www.fatrafol.hu
• Facebook: @fatraizolfaHU
• Instagram: fatra_izolfa_hungary
• YouTube: Fatra Izolfa Hungary


További híreink
 
Megvannak a THT szakmai díjak nyertesei 2021. szeptember 15.
tht_dij_tn.jpgLezárult a szavazás, melyben a THT kiírása alapján a több mint 10 éve született Energiahatékonysági díj mellett idén újabb 7 kategóriában érkezhettek jelölések a szakma legjobbjaira:
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
Díjmentes VIP részvételi lehetőség a THT olvasóinak: Döntéselőkészítési konferencia a társasházak felújítási támogatásáról 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA TTOE, a THT-val és az eHázzal közösen ez év januárjában az Európai Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Érdekképviseleti Szövetsége (UIPI) felkérésére egy olyan felmérésben vett részt, melynek tapasztalatai segítenek kiválasztani azokat a szempontokat, melyek mentén az Európai Unió hamarosan meghozza a döntéseit arról, hogy - pályázatokkal, szabályozásokkal vagy más eszközökkel - miként ösztönözze az ingatlantulajdonosokat otthonaik környezetbarát felújítására.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Ki látja el a jogi személyiséggé váló társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők helyett? 2021. szeptember 7.
Torvenyessegi_felugyelet.jfifNem valami hálás feladat a társasházak feletti törvényességi felügyelet ellátása. Erre akkor jöhettünk rá alőször, amikor 2010-ben a Társasházi törvény az ügyészséget jelölte meg illetékesként, de mire hatályba lépett volna a jogszabály az ügyésszég erőteljes ellenállása miatt azt meg is változtatták.
Pályázzon a THT szakmai díjak egyikére szeptember 12-éig! 2021. augusztus 10.
tht_dij_tn.jpgA Társasházi Háztartás szaklap idén már 8 kategóriában adja át szakmai díjait a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, konferencia és kiállítás keretében. Nevezze közös képviselőjét, számvizsgálóját vagy akár a közösségépítésben aktív tulajdonostársát, hogy az eseményen több száz ember tapsa köszönthesse, amikor átveszi kitüntetését! Küldje be pályázatát szeptember 12-éig! 
Meghívó: Milyen társasházi felújítási támogatásokra van szüksége Magyarországnak? 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA magyar Társasházak és Társasházkezelők Országos Szövetségével (TTOE) együttműködve a UIPI meghívja Önt a UIPI Felújítási Körút első rendezvényére, amely Budapesten 2021. szeptember 17 -én lesz a Radisson Blu Béke Hotelben!
Társasház fejlesztése a Covid árnyékában 2021. szeptember 1.
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. 
A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.
Lakásbérlők nyilvántartása – Jó ötlet, de hol bukik el? 2021. szeptember 7.
Lakasberles.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata, legutóbb egy hallgatói kérdés alapján foglalkozott az olyan helyzetekkel, amikor a hátrányos helyzetbe kerülő tulajdonosok, a közös képviselőtől várják a megoldást, de hiába, mert arra a törvény nem ad lehetőséget.
Társasházak mindig aktuális tűzvédelmi kérdései 2021. szeptember 1.
Lestyan2.png.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Fűtés és meleg víz nélkül maradhatnak a lakók – Hogyan kerülhették volna el a kiszolgáltatott helyzetet? 2021. augusztus 31.
Oreg_gazkazan.jpgHiába fizették ki a fűtés és a melegvíz-rendszer felújításának költségeit az egyik társasház tulajdonosai, nem volt műszaki átadás. Nem értik, hogyan maradhatott ki a beruházásból két lépcsőház, s attól tartanak, hogy, mivel nem történt meg a teljes felújítás, bármikor fűtés nélkül maradhatnak.
Megjelent a THT augusztusi száma 2021. augusztus 27.
THT_szaklap_2021-08_aug.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. augusztusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
Liftmentő vakcina és biztonsági kamerarendszer: távfelügyelet az egész országban 2021. augusztus 20.
Objekt_or.webpA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Nem vállalják a tulajdonosok az életveszélyes állapot elhárításának költségeit – Meddig terjed a közös képviselő felelőssége? 2021. augusztus 16.
Romos_fuggofolyoso.jpgA drasztikusan emelkedő építőanyag árak és a lasszóval sem fogható mesteremberek vastagon fogó ceruzája nehéz helyzetbe hozta a felújítás előtt álló társasházakat. Mit ér ilyenkor a közgyűlés által elfogadott terv és az egy éve adott ajánlatok, ha nincs, aki azon az áron elvégezze a munkát.
Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban 2021. augusztus 11.
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól? 2021. augusztus 10.
Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
Így nézheti vissza a Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése a COVID árnyékában országos videokonferenciát és igényelheti a "Jogok és kötelességek a társasházi felújítások során" című szakkönyvet 2021. július 26.
Online_konferencia_2.jpgIde kattintva nézheti vissza a THT online országos videokonferenciáját. Azok, az online konferencián részt vevők, akik a roadshow eddigi állomásain még nem jutottak hozzá a kiadványhoz, a THT kérdőívének kitöltésével és online visszaküldésével igényelhetik a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyvet.
Megjelent a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című szakkönyv - Ön hogyan juthat hozzá? 2021. július 19.
THT-Szakkonyv_2021_cimlap_net-hirek.jpgMegjelent a „Jogok és kötelességek a társasházi felújítások, karbantartások során" című THT szakkönyv, melyet az OTP Business jóvoltából eddig azok vehettek át díjmentesen, akik részt vettek a THT-TTOE országos konferenciasorozatának állomásain.
 
Klímaberendezés a falon – Mit tehet az, akinek hűvös helyett csak a zaj és a kondenzvíz jut? 2021. július 19.
Klima_a_falon.jpgA kánikulában mindenkinek megfordul a fejében, hogy klímát kéne elhelyezni a lakásban. Ez társasházi környezetben némi egyeztetést igényelne, hiszen a kültéri egység miatt nem belső munkáról beszélünk. Az ugyanis közös tulajdonú falrészre kerül.
ORSZÁGOS ONLINE THT-TTOE KONFERENCIA - TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYES ÉS ENERGIAHATÉKONY MŰKÖDTETÉSE A COVID ÁRNYÉKÁBAN 2021. július 15.
digikonf.jpg
Mivel a jogszabályok továbbra is kötelezővé teszik a zárt térben tartott rendezvényeken - így a THT-TTOE országos körútjának konferenciáin is - a védettségi igazolvány bemutatását, ezért sok lakóközösségi képviselő annak ellenére sem vehetett részt rendezvényeinken - így az OTP BUSINESS jóvoltából díjmentesen átvehető szakkönyvet sem kaphatta meg - hogy jelentkezett azokra.

Ebben a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk azonban cserben hagyni azokat, akik számítanak a segítségünkre, ezért - félbeszakítva a THT-TTOE 2021-es országos konferencia sorozatát - 2021. július 26-án, héthőn, 9.30-14.45 között egy rendkívüli online konferencián várunk minden lakóközösségi képviselőt!

(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva