background image

Hírek Konferenciák THT előfizetés Archívum THT szakmai díjak Érdekképviseletek Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések Impresszum Kapcsolat

   

   

   

   

Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel 2021. augusztus 13.
 
Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
Mire legyünk figyelemmel?
Magyarországon a jelenlegi épületeink állapota, illetve a tetőszerkezeteik állapota elég kritikus. Ha ezeket nem megfelelően kezelik a közös képviselők, bármennyire remek technológiai megoldást, vagy épp korszerű anyagokat választanak, az előrevetített 20-30 éves élettartamot könnyedén lecsökkenthetik 1-2 évre, ami borzasztó költségeket vonhat maga után.
 
Jámbor Zsolt egy ceglédi felújítási munkálatukat hozta fel első példának, ahol a bejárás során kiderült, hogy a tetőt 3-4 éven belül feltétlenül fel kell majd újítani. Ezután a közös képviselet felvette a kapcsolatot a Fatra Izolfa által delegált szakkivitelezőkkel. A felmérés után kaptak ajánlatot és amikor eljött az idő, neki tudtak állni a felújításnak.
 
„A megoldás itt egy védő-elválasztó filc, a Fatrafol 810/V csapadékvízvízszigetelés volt. Ez az anyag többfajta energetikai felújításhoz is remek választás lehet, hiszen most már koránt sem elegendő a téli lehűlést megelőző hőszigeteléssel foglalkozni, a nyári túlmelegedés is komoly problémákat tud okozni." - mondta el Jámbor Zsolt

Ezek az anyagok alapvetően nagyon jó fény/hőreflexiós képességgel rendelkeznek, olyan szinten, hogy akár 4-5 fokot is hűlhet az alatta lévő lakás. Ez a megoldás egyébként a sorházak tekintetében még érdekesebb tud lenni, mint egy panelház esetében. Az ilyen nagyobb épületeknél ügyelni kell a tetőn lévő antennákra és egyéb kiegészítőkre, ennek ellenére a ceglédi példában is látszik, hogy könnyedén be tudták építeni a szakemberek a szigetelőréteget.
 
Fontos kiemelni, ha nem megfelelő a lejtése a tetőnek, akkor sem fog károsodni maga az anyag, hiszen nagyon strapabíróak és gyökérállóak. Ettől függetlenül esztétikailag nem túl szép látvány, ha áll a szigetelésen a víz, így előtte a kérdéses felületeken érdemes lejtéskorrekciót végezni.
 
Drasztikusabb aljzatok
A következő példa Budapest XXIII. kerületébe kalauzól minket.
„A fújt Poli-uretán(PU) bázisú szigetelő rendszerek nem rosszak, viszont csak olyan felülten érdemes alkalmazni, ahol a forma szükségessé teszi és képesek gondoskodni a megfelelő karbantartásáról." - mondta Zsolt

Ha ezt a fajta utógondozást elhanyagolják, akkor viszont nem csak esztétikai, de szerkezeti károk is létrejöhetnek a tetőn, mint ahogy az előadás példájában is láthattuk az említett társasház tetejét. Az ilyen borzasztó állapotban lévő tetőfelületet is lehet kezelni, felújítani. Ilyenkor egy statikust kell bevonni, hogy mit bír el egyáltalán a födém, hogyan lehet ennek nekiállni stb. Természetesen a megfelelő lejtés kialakításával és szigetelésével a Fatrafol rendszernek köszönhetően rendbe lehetett rakni, fel lehetett újítani a tetőszigetelést. Mivel itt nedves technológiát alkalmaztak lejtéskorrekcióra, ezért elengedhetetlen a páraszellőzők elhelyezése. Ezeket néhány év után el lehet bontani, be lehet foltozni. Száraz technológiák esetén ettől jobbára el lehet tekinteni, a kiszellőzés a PVC-rendszeren keresztül biztosított.
 
Teraszok és erkélyek
A következő példa egy budapesti lakás terasza, ahol kenhető szigetelés soha nem is készült, csak egy hevenyészett párazáró réteg. A hidegburkolat be van futtatva a nyílászáró alá, nem volt vízküszöb. A lábazati szigetelés éppen csak a vízszintes zónát éri el, a hőszigetelő táblákra közvetlenül rá lett betonozva, így tocsognak a vízben és a külső vízelvezetés sincs igazából megoldva. Az első lépés ilyenkor a bontás, majd az ereszvonal rekonstrukciója. Ezután a hőszigetelő táblákat újrahasznosítva már el tudott készülni a terasz felújításának alapja. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az a lábazati ázás elkerülése, hiszen valószínűleg nem fog rajta állni a hó (ahogy az elmúlt teleket láthattuk), viszont az odacsapódó víz, vagy épp erős esőzés által okozott víztorlódás ilyen beázásokat okozhat, amely károsíthatja a lakásban lévő laminált lapot, szalagparkettát stb. A lábazatok esetében minimum 30 cm-ig fel kell vezetni a vízszigetelést, nyílászárók esetében pedig minimum 5 cm-es vízküszöböt kell hagyni!
 
Hatalmas költséggel jár egy ilyen terasz felújítása, különösképp, ha az ember hidegburkolatokban gondolkodik.
„Kezelhetetlen és műszakilag, illetve szakmailag is nagyon nehéz feladat" - vélekedett Jámbor Zsolt

Minden egyes csomópontot a megfelelő eszközzel kell kialakítani. A legjobb megoldások egyébként Zsolt szerint a nyitottfugás rendszerek, hiszen ott még az 5 cm-es vízküszöb is egyszerűen megoldható. A víz azonnal a résekben távozik a vízszigetelő rétegig, ahol már könnyedén el lehet vezetni a csapadékot. A megrendelők számára ez egy vitatott megoldás, hiszen számukra a fuga hiánya egy félkész állapotot tükröz, annak ellenére, hogy kifejezetten hasznos a technológia. Léteznek természetesen alternatívák, ennek viszont az a feltétele, hogy biztosítani kell a megfelelő műszaki hátteret.
 
Fatrafol2.jpgRendhagyó PVC megoldások
Magastetős konstrukció esetén nagyon hasznos tud lenni a PVC-s megoldás. A látszat ellenére a teljes tetőfedés PVC-ből készült. Az kivitelezést összetettebb tetőformáknál ajánlott használni, ahol rengeteg áttörés van, vagy akkor, ha a statikus úgy ítéli meg, hogy könnyíteni kéne a terhelésen. Ennek a rendszernek az önsúlya 2 kg/m2. Egy ilyen fedés a fémlemezfedés árkategóriájába is bele tud férni, így érdemes lehet elgondolkodni rajta, ha ilyen jellegűek a szerkezeti adottságok.

A kialakítás egyszerű: A teljes deszkázatra, vagy OSB aljzatra védőelválasztó filc kerül, arra kerül a csapadékvíz szigetelés. Vácott a vízitúra megállóhely tetőszigetelése pontosan ilyen technológiával készült, amely az ÉMSZ nívódíj elnöki különdíjában részesült.
 
Tetők munkavédelme
Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely egzakt módon kimondaná, hogy a közös képviseletnek foglalkoznia kellene a tetők munkavédelmével. A tavalyi évben megjelent az ÉMSZ új tetőbiztonsági irányelve, ami viszont egy nagyon jó fogódzkodó nem csak a szakemberek, a jogászok számára is, hiszen megteremt egy munkavédelmi alapot.
 
„Ez egyébként kimondja, hogy kollektíven felelősek vagyunk azért, ami a tetőnkön zajlik" - magyarázta Jámbor Zsolt.

Ez egyre inkább aktuális téma, hiszen ahogy bővül a tetőszerkezetre helyezett napkollektorok száma, úgy a tetőre való kijárás is, hiszen ezek viszonylag sűrű karbantartás igénylő eszközök. A közös képviselőknek természetesen nem feladatuk megoldani ezt, viszont a veszélyre felhívni a figyelmet kötelességük. Egyébként léteznek akár házi megoldások is, például egy megfelelő korláttal körbe lehet keríteni azt a közlekedő sávot, ahol mondjuk egy gondnok el tud jutni a gépházba biztonságosan. Erre természetesen a Fatrafol portfoliójában léteznek előre gyártott megoldások, közlekedőfolyosók korláttal.

Beltéri párásodás vs. beázás
Mi is az a harmatpont? Adott lég hőmérséklet és páratartalom esetén, ha egy felület hőmérséklete kellőképpen lecsökken, a levegőben lévő pára azon kicsapódik. Ez az alsó küszöb a páratartalom és a levegő hőmérsékletének növelésével együtt növekszik. A modell, amit láthatunk megmutatja, hogy bent 20 °C van, kívül pedig -2°C.

„A geometriai hőhíd miatt a sarok le tud hűlni akár 14 °C-ig is, míg a fal többi része nem. Amennyiben a páratartalom elér egy szintet (70-80%) a nedvesség itt kicsapódik. Ezt sokan beázással is összekeverhetik. Ha hőszigeteljük a falunkat, a hőhíd megszűnik, de ez még nem mentesít minket a megfelelő légállapot kialakítástól, hacsak nem szeretnénk, hogy a falak egészén megjelenjen a nedvesség..." - mondta Jámbor Zsolt

Ez komoly vitákat szülhet, hiszen szinte megkülönböztethetetlen, hogy ez most egy oldalfali ázás, vagy épp belső kondenzáció. Ehhez a Fatrafol természetesen segítséget nyújt, felméri az adott területet és szakvélemény után ki tud ez derülni.

További információk:
• www.fatrafol.hu
• Facebook: @fatraizolfaHU
• Instagram: fatra_izolfa_hungary
• YouTube: Fatra Izolfa Hungary


További híreink
 
Számviteli bizonylat közös költségről 2022. augusztus 12.
Dijbekero.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink mukánját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
THT Energiahatékonysági díj: Takácsné Závodi Hajnalka 2022. augusztus 11.
Takacsne-Zavodi_net.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Ezek a leggyakoribb kérdések a rezsicsökkentett áramfelhasználásra vonatkozóan 2022. augusztus 10.
Villanyoraallas.jpgA rezsicsökkentési részletszabályok ugyan igyekeznek lefedni a számtalan áramvételezési formából fakadó variációs lehetőséget, de ezek, felhasználók általi értelmezése természetesen a szokott módon történik vagyis - mint minden szabályt - ezt is úgy próbáljuk olvasni, ahogy az számunkra a legkedvezőbb.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
15 + 1 ok, hogy miért a legjobb választás a WEBHÁZMESTER ha egyszeres vagy kettős társasházi könyvelési rendszert keres. Ráadásul most kedvezményt ad a CLOUD szolgáltatására az egyik legrégebben piacon lévő társasházkezelő szoftver (x) 2022. július 14.
Webhazmester_Grafika.pngKíváncsiak voltunk, hogy mit tud a WEBHÁZMESTER, ezért felkértünk néhány tapasztalt szakértőt, hogy teszteljék és hasonlítsák össze más, hazai társasházkezelő szoftverekkel a programot.
Mennyi időbe telik és milyen költségekkel jár egy társasház alapítása? 2022. augusztus 9.
Tarsashazalapitas.jpgSok társasházban régóta esedékes, de folyton halogatott feladat az alapító okirat módosítása, ami most a rezsicsökkentett energiaárak optimalizált igénybevétele kapcsán is aktuálissá válhat. A tisztánlátás érdekében a misztikus ködbe vesző költségek és a megoldandó feladatok átlátható összefoglalására kértük Dr. Kiss Balázs Károly ügyvédet, a THT jogi szakértőjét.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
Társasházi Percek - THT Podcast: Alulbiztosított társasházak 2022. augusztus 9.
podcast2.pngVendégünk Karácsony András, az ERIX Kft. kárrendezési szakértője, akivel a társasházi biztosítások sajátosságairól és az alulbiztosítottság kérdéséről beszélgettünk: hány társasházat érint ez ma Magyarországon, milyen kockázatokat hordoz a jelenség és mit lehet tenni ellene?
Az eHáz válasza a KATA és a rezsicsökkentés átszabására - Mostantól az eHÁZ összes funkcióját és fejlesztését tartalmazó eHÁZ CLASSIC csomag 90 Ft + ÁFA áron érhető el! 2022. augusztus 2.
ehaz-600x363.jpgAugusztus 1-jétől minden eHÁZ BASIC csomag automatikusan a CLASSIC-ra bővül, új előfizetők pedig 90 Ft + ÁFA / albetét díjon szerződhetnek az eHÁZ-ra.
Augusztus 15-ig ezeket a nyilatkozatokat kell beküldeniük a társasházaknak, lakásszövetkezetnek 2022. augusztus 9.
MVM_urlap.pngA rezsicsökkentési részletszabályok (217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet) tisztázták, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek miként vehetik igénybe a kedvezményes tarifákat. Ehhez az MVM Next honlapján lévő nyilatkozatokat kell beküldeniük augusztus 15-ig. 
Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek 2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.
Állami közfeladattá vált a rezsicsökkentett árú áram- és földgáz szolgáltatás biztosítása 2022. augusztus 7.
Rezsicsokkentes_uj.jfifAugusztus 5-én, a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg a 289/2022. (VIII. 5.) számú rendelet, mely kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást" nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára, amit állami közfeladatként biztosít.
Az év pályázati guru közös képviselője 2022. augusztus 5.
Sandor-csalad.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Újabb rezsicsökkentési részletszabályok, melyek a társasházakat is érintik 2022. augusztus 4.
Kozlony130.pngAugusztus 1-én a Magyar Közlöny 130. számában a „veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelettel kapcsolatos egyes rendelkezésekről" címmel megjelent jogszabály a mikrovállalkozások, a háztartási méretű kiserőművek üzemeltetői és a társasházak számára is fontos információkat tartalmaz.
THT szakmai díjak meghosszabbított nevezési határidővel 2022. augusztus 5.
tht_szakmai_dij.jpgHa egy közös képviselő hibázik, akkor könnyen a lakóközösség és a közösségi médiumok célpontjává válik, ami akár rendjén is lenne, ha legalább tized annyit hallhatnánk arról, hogy milyen remekül végzi a munkáját és közmegbecsülésnek örvend. 
Augusztus 15-ig meghosszabbította az MVM Next a rendkívüli mérőállás diktálási időszakot! 2022. augusztus 3.
MVMNext_2.pngAz MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.ON Áramszolgáltató Kft. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítják.
Turbókémények turbó-lassú megoldása 2022. augusztus 1.
Turbokemeny.jpgAmi néhány évtizede praktikusnak látszott, mára több ezer lakásban komoly gonddá válik. Az egy csőbe bekötött kazánok állapota nem egyforma, pláne, ha az évek során valaki lecserélte még a kondenzációs technológia kizárólagossága előtt szabályosan, vagy utána - netán „feketén" -, javításnak álcázva. Egy biztos: nem lehet ezekbe a kéményekbe egyidejűleg hagyományos és kondenzációs kazánokat bekötni, ami csaknem megoldhatatlan feladatot jelent, ha egy kazán ma cserére szorul.
Mikor adózik a társasház a napelemmel megtermelt áram után? 2022. július 28.
Tarsashazi_napelem.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Mi lesz a társasházi közös árammal? 2022. július 26.
villanyora-rezsi.jpgA 2022. július 21-ei Magyar Közlöny - minden ellenkező információ ellenére - tisztázza, hogy a társasházak csak a földgáz-fogyasztást illetően lesznek jogosultak a kedvezményes rezsicsökkentett ár igénybevételére, azt is csak akkor, ha augusztus 15-ig bejelentik a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számát az MVM weboldalán online. Az áramot illetően azonban nincs kedvezmény és ez komoly fejtörést okozhat mind a társasházkezelők, mind pedig a társasházban élők számára.
Társasházi Percek - THT Podcast: Az ingatlan adásvétel buktatói 2022. július 26.
podcast2.pngAz ingatlanvásárlás veszélyes üzem, aki elszámolja magát, akár egy életre is nyakába vehet olyan terheket, amiket mindig is szeretett volna elkerülni. Különösen azok vannak kitéve a megpróbáltatásoknak, akik nem befektetési céllal vásárolják meg sokadik lakásukat, ismerve az elkerülendő csapdák többségét, hanem saját maguknak szeretnének egy biztonságos otthont, barátságos szomszédokkal.
FIRE-TEK® DUCT PROTECT rendszer természetes tűzvédelem az Ön biztonságáért 2022. július 26.
Knauf07_01.jpgKedves Olvasó!
Ebben az évben most először nyílt lehetőségünk arra, hogy kifejezetten gépészeti felhasználásra szánt egyik újdonságunkat megismertethessük Önökkel. A Fire-teK® Duct Protect 30-120°C elnevezésű rendszerünket, amelyet a legfejlettebb gyártástechnológiával rendelkező horvátországi gyárunkban Ecose® kötőanyaggal állítunk elő, kör keresztmetszetű szellőzőcsatornákhoz ajánljuk.
Zöld, fenntartható, közösségi - Átadták az OTP Business 14. Társasházi Pályázatának díjait 2022. július 26.
OTPBankTarsashaziPalyazat2.jpgHidropóniás közösségi kert, biciklitároló és kerti játszótér - csak néhány fejlesztés azok közül, amelyek az OTP Business 2022-es Társasházi Pályázatán elnyert támogatásokból valósulhatnak meg. Ebben az évben csaknem 650 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri azt a húsz projektet, amelyet a hitelintézet összesen 15 millió forint értékben támogat.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva