background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel 2021. augusztus 13.
 
Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
Mire legyünk figyelemmel?
Magyarországon a jelenlegi épületeink állapota, illetve a tetőszerkezeteik állapota elég kritikus. Ha ezeket nem megfelelően kezelik a közös képviselők, bármennyire remek technológiai megoldást, vagy épp korszerű anyagokat választanak, az előrevetített 20-30 éves élettartamot könnyedén lecsökkenthetik 1-2 évre, ami borzasztó költségeket vonhat maga után.
 
Jámbor Zsolt egy ceglédi felújítási munkálatukat hozta fel első példának, ahol a bejárás során kiderült, hogy a tetőt 3-4 éven belül feltétlenül fel kell majd újítani. Ezután a közös képviselet felvette a kapcsolatot a Fatra Izolfa által delegált szakkivitelezőkkel. A felmérés után kaptak ajánlatot és amikor eljött az idő, neki tudtak állni a felújításnak.
 
„A megoldás itt egy védő-elválasztó filc, a Fatrafol 810/V csapadékvízvízszigetelés volt. Ez az anyag többfajta energetikai felújításhoz is remek választás lehet, hiszen most már koránt sem elegendő a téli lehűlést megelőző hőszigeteléssel foglalkozni, a nyári túlmelegedés is komoly problémákat tud okozni." - mondta el Jámbor Zsolt

Ezek az anyagok alapvetően nagyon jó fény/hőreflexiós képességgel rendelkeznek, olyan szinten, hogy akár 4-5 fokot is hűlhet az alatta lévő lakás. Ez a megoldás egyébként a sorházak tekintetében még érdekesebb tud lenni, mint egy panelház esetében. Az ilyen nagyobb épületeknél ügyelni kell a tetőn lévő antennákra és egyéb kiegészítőkre, ennek ellenére a ceglédi példában is látszik, hogy könnyedén be tudták építeni a szakemberek a szigetelőréteget.
 
Fontos kiemelni, ha nem megfelelő a lejtése a tetőnek, akkor sem fog károsodni maga az anyag, hiszen nagyon strapabíróak és gyökérállóak. Ettől függetlenül esztétikailag nem túl szép látvány, ha áll a szigetelésen a víz, így előtte a kérdéses felületeken érdemes lejtéskorrekciót végezni.
 
Drasztikusabb aljzatok
A következő példa Budapest XXIII. kerületébe kalauzól minket.
„A fújt Poli-uretán(PU) bázisú szigetelő rendszerek nem rosszak, viszont csak olyan felülten érdemes alkalmazni, ahol a forma szükségessé teszi és képesek gondoskodni a megfelelő karbantartásáról." - mondta Zsolt

Ha ezt a fajta utógondozást elhanyagolják, akkor viszont nem csak esztétikai, de szerkezeti károk is létrejöhetnek a tetőn, mint ahogy az előadás példájában is láthattuk az említett társasház tetejét. Az ilyen borzasztó állapotban lévő tetőfelületet is lehet kezelni, felújítani. Ilyenkor egy statikust kell bevonni, hogy mit bír el egyáltalán a födém, hogyan lehet ennek nekiállni stb. Természetesen a megfelelő lejtés kialakításával és szigetelésével a Fatrafol rendszernek köszönhetően rendbe lehetett rakni, fel lehetett újítani a tetőszigetelést. Mivel itt nedves technológiát alkalmaztak lejtéskorrekcióra, ezért elengedhetetlen a páraszellőzők elhelyezése. Ezeket néhány év után el lehet bontani, be lehet foltozni. Száraz technológiák esetén ettől jobbára el lehet tekinteni, a kiszellőzés a PVC-rendszeren keresztül biztosított.
 
Teraszok és erkélyek
A következő példa egy budapesti lakás terasza, ahol kenhető szigetelés soha nem is készült, csak egy hevenyészett párazáró réteg. A hidegburkolat be van futtatva a nyílászáró alá, nem volt vízküszöb. A lábazati szigetelés éppen csak a vízszintes zónát éri el, a hőszigetelő táblákra közvetlenül rá lett betonozva, így tocsognak a vízben és a külső vízelvezetés sincs igazából megoldva. Az első lépés ilyenkor a bontás, majd az ereszvonal rekonstrukciója. Ezután a hőszigetelő táblákat újrahasznosítva már el tudott készülni a terasz felújításának alapja. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az a lábazati ázás elkerülése, hiszen valószínűleg nem fog rajta állni a hó (ahogy az elmúlt teleket láthattuk), viszont az odacsapódó víz, vagy épp erős esőzés által okozott víztorlódás ilyen beázásokat okozhat, amely károsíthatja a lakásban lévő laminált lapot, szalagparkettát stb. A lábazatok esetében minimum 30 cm-ig fel kell vezetni a vízszigetelést, nyílászárók esetében pedig minimum 5 cm-es vízküszöböt kell hagyni!
 
Hatalmas költséggel jár egy ilyen terasz felújítása, különösképp, ha az ember hidegburkolatokban gondolkodik.
„Kezelhetetlen és műszakilag, illetve szakmailag is nagyon nehéz feladat" - vélekedett Jámbor Zsolt

Minden egyes csomópontot a megfelelő eszközzel kell kialakítani. A legjobb megoldások egyébként Zsolt szerint a nyitottfugás rendszerek, hiszen ott még az 5 cm-es vízküszöb is egyszerűen megoldható. A víz azonnal a résekben távozik a vízszigetelő rétegig, ahol már könnyedén el lehet vezetni a csapadékot. A megrendelők számára ez egy vitatott megoldás, hiszen számukra a fuga hiánya egy félkész állapotot tükröz, annak ellenére, hogy kifejezetten hasznos a technológia. Léteznek természetesen alternatívák, ennek viszont az a feltétele, hogy biztosítani kell a megfelelő műszaki hátteret.
 
Fatrafol2.jpgRendhagyó PVC megoldások
Magastetős konstrukció esetén nagyon hasznos tud lenni a PVC-s megoldás. A látszat ellenére a teljes tetőfedés PVC-ből készült. Az kivitelezést összetettebb tetőformáknál ajánlott használni, ahol rengeteg áttörés van, vagy akkor, ha a statikus úgy ítéli meg, hogy könnyíteni kéne a terhelésen. Ennek a rendszernek az önsúlya 2 kg/m2. Egy ilyen fedés a fémlemezfedés árkategóriájába is bele tud férni, így érdemes lehet elgondolkodni rajta, ha ilyen jellegűek a szerkezeti adottságok.

A kialakítás egyszerű: A teljes deszkázatra, vagy OSB aljzatra védőelválasztó filc kerül, arra kerül a csapadékvíz szigetelés. Vácott a vízitúra megállóhely tetőszigetelése pontosan ilyen technológiával készült, amely az ÉMSZ nívódíj elnöki különdíjában részesült.
 
Tetők munkavédelme
Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely egzakt módon kimondaná, hogy a közös képviseletnek foglalkoznia kellene a tetők munkavédelmével. A tavalyi évben megjelent az ÉMSZ új tetőbiztonsági irányelve, ami viszont egy nagyon jó fogódzkodó nem csak a szakemberek, a jogászok számára is, hiszen megteremt egy munkavédelmi alapot.
 
„Ez egyébként kimondja, hogy kollektíven felelősek vagyunk azért, ami a tetőnkön zajlik" - magyarázta Jámbor Zsolt.

Ez egyre inkább aktuális téma, hiszen ahogy bővül a tetőszerkezetre helyezett napkollektorok száma, úgy a tetőre való kijárás is, hiszen ezek viszonylag sűrű karbantartás igénylő eszközök. A közös képviselőknek természetesen nem feladatuk megoldani ezt, viszont a veszélyre felhívni a figyelmet kötelességük. Egyébként léteznek akár házi megoldások is, például egy megfelelő korláttal körbe lehet keríteni azt a közlekedő sávot, ahol mondjuk egy gondnok el tud jutni a gépházba biztonságosan. Erre természetesen a Fatrafol portfoliójában léteznek előre gyártott megoldások, közlekedőfolyosók korláttal.

Beltéri párásodás vs. beázás
Mi is az a harmatpont? Adott lég hőmérséklet és páratartalom esetén, ha egy felület hőmérséklete kellőképpen lecsökken, a levegőben lévő pára azon kicsapódik. Ez az alsó küszöb a páratartalom és a levegő hőmérsékletének növelésével együtt növekszik. A modell, amit láthatunk megmutatja, hogy bent 20 °C van, kívül pedig -2°C.

„A geometriai hőhíd miatt a sarok le tud hűlni akár 14 °C-ig is, míg a fal többi része nem. Amennyiben a páratartalom elér egy szintet (70-80%) a nedvesség itt kicsapódik. Ezt sokan beázással is összekeverhetik. Ha hőszigeteljük a falunkat, a hőhíd megszűnik, de ez még nem mentesít minket a megfelelő légállapot kialakítástól, hacsak nem szeretnénk, hogy a falak egészén megjelenjen a nedvesség..." - mondta Jámbor Zsolt

Ez komoly vitákat szülhet, hiszen szinte megkülönböztethetetlen, hogy ez most egy oldalfali ázás, vagy épp belső kondenzáció. Ehhez a Fatrafol természetesen segítséget nyújt, felméri az adott területet és szakvélemény után ki tud ez derülni.

További információk:
• www.fatrafol.hu
• Facebook: @fatraizolfaHU
• Instagram: fatra_izolfa_hungary
• YouTube: Fatra Izolfa Hungary


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
Változások a THT rendezvényeken 2022-ben 2021. december 27.
thtkonferencia.jpgA meglehetősen zaklatott elmúlt két év tapasztalatainak figyelembevételével a THT és a TTOE összeállította 2022. évi rendezvénytervét, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal - azokkal a szervezési információkkal együtt, melyek mindannyiunkat segítenek majd abban, hogy a jogszabályok betartásával, biztonságosan találkozhassunk egymással konferenciáinkon.
Megjelent a THT decemberi száma 2021. december 21.
THT_szaklap_2021-12_dec.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. decemberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva